10 интересни факти за Дубровник - Перлата на Адриатическо море

30/11/-0001

 

В хърватския регион Далмация по покрайбрежието на Адриатическо море се намира един от най-красивите градове в света. Дубровник е едновременно идиличен и кипящ от енергия. Въпреки, че е заселено, крайбрежието е запазило естествената си красота. В предишен пост ви разказахме за забележителностите, криещи се зад високите камени стени. Ще ви представим и няколко интересни факти за Дубровник, които го правят притегателно място за туристите:

 

 

 

 

 

  1. Градът е пристанище в Средиземно море още от VII век.
  2. Дубровник е столица на Дубровнишката република от XIV до XIX век.
  3. През 1979 година ЮНЕСКО добавя Дубровник към списъка на обекти на световното културно наследство.
  4. Дубровник е заобиколен от 2 километра древни стени и укрепления. Повечето сгради са построени в бароков стил. Градските стени на Дубровник са наистина забележителни. Построени са между XII и XVII век. На места са дебели до 6 метра и никога не е имало пробив от вражеска армия. По време на построяването на кулата Минчета, едно от важните места в крепостните стени, през 1464 година, недостиг на строителни материали накарал властите да издадат заповед всеки, който пристига в града, да носи със себе си камък.
  5. Дубровник предлага голямо разнообразие от дейности за посетителите си - от джип сафарита, езда на коне, сану сафари, каякинг, разходка до островите Елафит, посещение до националния парк на остров Млет и др.
  6. Дубровник, като независима държава, е първата страна, която е признала независимостта на Съединените Американски Щати от Великобритания през 1783.
  7. Градът често се появява на големия екран. За много хора е познат от филмовете “Игра на тронове”, “Междузвездни войни VIII” и “Робин Худ”.
  8. “Перлата на Адриатическо море”, както наричат Дубровник, заема малко повече от 20 квадратни километра, като в това малко пространство се намират едни от най-добре запазените стари музеи и сгради в Европа.
  9. Дубровник претърпява драматични последствия по време на Хърватската война за независимост през 1991-92. Освен човешките жертви, градът претърпява и сериозно разрушение на много от сградите си. По голямата част от тях са реконструирани.
  10. Дубровнишката република е сред първите страни, които забраняват търговията с роби през XV век. Още по това време свободата е била висша ценност за републиката.

Ако сте решили да посетите Перлата на Адриатическо море, доверете се на туристическа агенция Холидей Плюс БГ. Предлагаме екскурзия до Дубровник с полет от Варна по време на Великденските празници, както и други варианти за екскурзии със самолет или автобус.

автор: Силвия Добрева​