4 дни в Рим - част 2

30/11/-0001

 

 

 

 

 

 

Продължаваме разходката в Рим:

 

 

 

Ден 4. Колизеум и римски форуми

 

Колизеумът  - най-известните римски руини са в задължителния списък на посещаваните обекти в Рим - особено сега, когато са удължили маршрута за посещение до подземните пътеки, през които гладиаторите и дивите зверове излизали. Огромната арена с официалното име Амфитеатър Флавиум, е била открита през 80 г. сл. Хр.  и е побирала над 50 000 човека - императорът, аристократите и непорочните девици били разположени долу централно; плебеите, робите и всички останали жени - на горните редове. Около 5000 диви зверове били убити в чест на събитието по откриването на Колизеума. До последната битка през 523 г. били убити толкова животни на брой, равняващи се на животинската популацията на Северна Африка. Случвало се и обратното - дивите зверове да бъдат хранени с човешка плът, като за определени деяния наказанието било да те пуснат жив на дивите зверове. Опашките за билети са големи, затова е добре предварително да си закупите билети.

 

Римският форум е центърът, около който се е развил древният Рим. Там е протичала търговията, религията, съдебната система -  целият обществения живот. Римският форум включва руини на големи монументи и сгради - храмове, базилики, арки и др. Добре е да си набавите карта, за да добиете представа как е изглеждал и да може да се ориентирате по-добре в руините на величествените сгради в центъра на римския обществен живот. Палатинският хълм  бил жилищният квартал на императора и политическите лидери. Следи от човешко присъствие са намерени чак от 10 в. пр. н. е. на мястото на форума. През 6 в. пр. н. е. изникват първите следи на храмове и обществени сгради, като форумът е продължил да играе роля на център на обществен живот в продължение на хилядолетие. Според легендите Ромул и Рем са живеели в колиба на палатинския хълм, а по-късните владетели строели по-дворцови жилища, както свидетелстват останките. Не пропускайте да посетите Каса ди Аугусто, дом на император Август, където ще ви впечатлят красивите и ярки фрески.

Рим има още много какво да предложи, но в рамките на едно посещение човек все пак успява да добие представа за съкровищата, които се съхраняват във Вечния град. Ако планирате посещение на Рим, доверете се на туристическа агенция Холидей Плюс БГ, която ще организира вашето пътуване.