5 места, които да посетите в Дубай

30/11/-0001

Дубай, столицата на емирство Дубай от Обединените арабски емирства, е основния търговски център на средния изток с множество амбициозни строителни обекти и авангардна и модерна архитектура.  Ще разгледаме няколко от най-известните туристически места:

Бурдж Халифа

Извисявайки се на 828 метра височина, най-високата сграда в света представлява наистина внушителна гледка. Високоскоростен асансьор извозва посетителите на площадката за наблюдение на върха на 125 етаж на 456 метра над земята или на етаж 148 на 555 метра над земята. Площадките за наблюдение са направени от здраво стъкло, така че да осигуряват 360 градусови гледки към  морето от небостъргачи отдолу. Бурдж Халифа е била построена за 5 години. Има най-големият брой етажи в света - 163 и още 46 етажа в шпица. Има 57 асансьора, най-високата джамия в света, най-високия плувен басейн и най-високите и бързи асансьори. Сградата е предимно жилищна, като на долните етажи се разпростира първият Армани хотел. на 122 етаж се намира ресторант Атмосфера, от който може да наблюдавате шоуто с фонтаните в основата на сградата, както и многото небостъргачи.

 

Фонтанът на Дубай

 

Фонтанът на Дубай показва най-голямото шоу с фонтани. Разположено е в изкуствено направеното езеро Бурж край небостъргача Бурдж Халифа. Фонтанът е бил проектиран от същия екип, който е създал фонтаните пред хотел Беладжио в Лас Вегас. Цената му възлиза на приблизително 218 милиона долара. Дължината на фонтаните достига  275 метра и фонтаните изстрелват струи във въздуха на височина 152 метра, което се равнява на 45 етажна сграда. Използвани са 6 600 светлини, за да се създадат тези невероятни ефекти с 25 цветни проектирани образи . Фонтаните танцуват на музиката на класическа, арабска и известна международна музика.

 

Палм Джумейра

 

Палм Джумейра е уникален остров във формата на палма, изграден от хората. Палм Джумейра е един от най-големите изкуствени острови в света и е триумф на човешкия гений. На острова са разположени много хотели и яхтени пристанища. Шосе с трамвайна линия свързва основата на палмата с континенталната част.

Дубай Мол

Дубай мол е едно от местата в Дубай, където може да прекарате целия ден в пазаруване, хапване и да се насладите на различните места за забавление. Това е най-големия мол по отношение на обща територия и има 1200 магазини, включително най-големия магазин за сладки. Магазинът отваря през 2008 година и оттогава държи рекорда за най-посещаваното място, като надминава много топ дестинации по целия свят. Една от атракциите на мола е Дубай Дино - огромен скелет на динозавър. КидЗания е място за забавления, където децата могат да се обличат в различни роли като лекари, сестри, механици и др. и да играят, сякаш са възрастни в малък възрастен свят. Киното включва 22 кино  комплекса. SEGA република е комплекс с 7060 кв. м. с 14 атракции и повече от 170 игри, симулатори и виртуални преживявания. В мола има още много атракции, между които ледена пързалка с олимпийски размери, Аквариум и Зоопарк. В аквариума може да наблюдавате повече от 33 000 морски животни през най-големия тунел за наблюдения.

Градината на чудесата в Дубай

Градината на чудесата в Дубай е най-впечатляващата и голяма градина в света с приблизително 60 милиона цветя, разположени на 72 км2 площ. Градината е отворена на Св. Валентин през 2013 година. Изумително е, че градината на чудесата, като почти всичко в Дубай, е било построена на пустиня. Тя е най-голямата цветна градина в света и привлича до 1,5 милиона посетители годишно. Флоралните мотиви се сменят всяка година, за да осигурят на посетителите различно преживяване всеки път. Интересни моменти са реплика в реален размер на самолет на Емирейтс Аърбус A380, който е получил място в книгата на Гинес за най-голяма цветна инсталация за 2016 г. Градината на чудесата опровергава идеята, че Дубай е страна само на бетон и стомана. Тук се отглеждат над 60 вида цветя, включително петуний, здравец и невен. Цветята се напояват с капково напояване, като остатъчната вода се използва наново. Градините са затворени през най-горещите летни месеци, когато температурите на открито достигат 40 C. Паркът е дом и на първата закрита градина с пеперуди, с над 15 000 пеперуди от 26 различни вида, която е отворена целогодишно.  Ако искате да посетите Дубай, не се колебайте да се обърнете към туристическа агенция Холидей Плюс БГ.