5 от най-известните забележителности на Истанбул

30/11/-0001

Шумен, колоритен, космополитен, Истанбул е град на два континента и за 16 века е бил столица на четири империи - Римска, Византийска, Латинска и Османска. С население от 13,5 милиона души и разположен по бреговете на залива Златния рог, Истанбул привлича туристите с многото си забележителности, които са наследство от богатото му минало. Ще ви представим само няколко от най-известните забележителности, които да посетите, ако сте на екскурзия в Истанбул.

 

Започваме разходката си от историческия център на града - Хиподрума, който е площад, център на социалния живот в столицата на Византийската империя. Няколко части са запазени и днес - Египетския обелиск, серпентиновата колона, германския фонтан. Любопитното за обелиска е, че е най-древният паметник в Истанбул и е бил донесен от Египетския храм в Карнак през 390 г. Върху обелиска са изписани йероглифи, които оповестяват победата на фараон Тутмос. В основата на обелиска се намира пиедестал от 389 г., на който са изобразени сцени от Хиподрума.

 

В близост до  Хиподрума се намират два емблематични храма - Синята Джамия и храмът Света София.

 

 

 

 

 

Синята джамия освен действаща джамия, е и исторически паметник. Името й е Султан Ахмет Джамия, тъй като е била построена между 1609 и 1616 г. по времето на Ахмет I, но е позната като Синята джамия заради сините плочки, които облицоват стените на интериора. Заедно с околните сгради образува комплекс, който включва библиотека, медресе, приют и др. В нея има гробница на основателя й султан Ахмет I. Синята джамия е и известна туристическа дестинация, но по време на молитви е затворена за по половин час за непоклонници. Най-лесният достъп е откъм хиподрума, като се наредите на дългата опашка. Не се притеснявайте, опашката се придвижва бързо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След посещението на Синята джамия се отправяме към църквата “Св. София”. С красивите си архитектура и интериор църквата е важен паметник както за византийската, така и за османската империя. Първоначално Св. София е била църква, в последствие джамия, а в днешно време е музей на турската република. Храмът показва перфектният синтезис между различни

религии и култури под един купол.

Любопитен факт е, че наскоро реставратори са успели да възстановят музайка, изобразяваща лице на серафим, скрито под повече от 7 пласта боя, тъй като според мюсюлманската религия е забранено изобразяването на лице в джамиите. Трудно е да се определи точната възраст на музайката, но се знае, че е на повече от 700 години.

 

 

 

 

 

 

 

След Света София се отправяме към двореца “Топкапъ”, построен между 1466 и 1478 от султан Мехмет II на върха на хълм в малък полуостров. Политически център на османската империя между XV и XIX в. до построяването на Долмабахче край морския бряг, дворецът е бил с площ 700 000 кв. м. в годините на основаването му, но към края на функционирането си като дом на султана площта му е била само 80 000 кв. м. По време на 400 години управление в Топкапъ всеки султан е добавял различен сектор или зала. Затова дворецът е оформен като лабиринт от сгради около серия вътрешни дворове. Интерес представлява харемът - домът на съпругите, наложниците и децата на султана, пазен в миналото от чернокожи евнуси. В разцвета си в харемът са живеели рекордния брой от 474 жени. В ден днешен харемът е отделен музей с палатен комплекс. Дворецът е отворен като музей от Ататюрк през 1924 г. и в музейните му зали може да разгледате съкровищницата, облеклата на Султана и Свещенните реликви, които представляват невероятни съкровища, шедьоври на ювелирното изкуство.

 

 

След дългата обиколка на най-известните забележителности в Истанбул ще се позабавляваме в известния ресторант Ориент Хаус. Ще се потопим в една незабравима етно вечер, при която ще отпразнуваме не само турската култура, но и културата на всички гости на заведението. Гостите са подредени по маси според националността си. Сервират се ястия от вкусна традиционна турска кухня. Шоуто е гарантирано - от бели танциорки до колоритна фолклорна програма, която завършва със състезание за бели танци, на което се дава възможност на дамите да се изявят на сцена. Излъчват се и победители. С добро настроение и усмивки приключва нашата обиколка на Истанбул.

Ако искате да посетите Истанбул, може да разчитате на туристическа агенция Холидей Плюс БГ. На разположение сме за въпроси и резервации.

автор: Силвия Добрева​