5 по-малко известни забележителности в Истанбул - част 2

30/11/-0001

Ще ви разкажем за още интересни, но по-малко известни забележителности в Истанбул (продължение от част 1).

Аквариум Sea Life Aquarium

 

Аквариумът в Истанбул е най-новият и най-големият в света тематичен аквариум, където ще се потопите в богатото подводно царство, представено в тематични региони на света с морска флора и фауна от Черно море до Тихия океан. Той е дом на над 15 000 водни създания, сладководни и соленоводни, някои от които редки и застрашени видове. Намира се в търговския център Форум и принадлежи към търговската марка Sea Life, която притежава аквариуми и в други големи градове по света. Уникалното на този аквариум е специален 83 метров тунел, който предлага 270 градусова панорама, а усещането да се разхождаш по него е сякаш си във водата между морските създания. Аквариумът е много подходящ за посещение с деца, където те могат да научат много за обитателите на подводния свят и за опазването му. Интерактивни уъркшопове, интересна мултимедия, болница за костенурки, touch pool, където посетителите могат да докоснат морските създания са само част от атракциите. Децата могат да поиграят на воля на закритата детска площадка с всякакви пързалки и катерушки, а възрастните да се отпуснат на масажните столове за релакс. За търсачите на екстремни преживявания се предлага възможността да поплуват и дори на нахранят тигрови акули

снимка: Istanbul.com

Джамиите Михримах Султан в Едирнекапъ и в Юскюдар

Двете джамии Михримах Султан са построени през 16 век по поръчка на султан Сюлейман Великолепни за любимата му дъщеря Михрихмах. Проектирани са от главния имперски архитект Синан. 

Джамията Михрихмах Султан в Юскюдар - е по-малка по размери, с две минарета и се намира точно срещу пристанището на ферибота. Към нея е имало още медресе, гробница, начално училище, кервансарай и кухня, но само някои от тези сгради са оцелели до наши дни. Джамията е напълно възстановена през 2013 година.

Джамията Михрихмах Султан в Едирнекапъ е по-голямата и по-величествена от предшественичката си. Построена е върху един от хълмовете в Истанбул в близост до най-високата част на града. Дизайнът й е уникален. Цялата джамия е покрита с купол с височина 37 метра и диаметър 20 метра, а стотици прозорци украсяват стените й. Това я прави една от най-добре осветените джамии. Джамията многократно е била повреждана от земетресения и в последствие възстановявана. Има само едно минаре, което през 1894 година при едно земетресение се срутило върху купола на джамията, а след това било изградено наново.

снимка: howtoistanbul.com

Посетете тези и още интересни забележителности с екскурзиите до Истанбул с тръгване от Варна. Екипът на туристическа агенция Holidayplus BG е на Ваше разположение за въпроси и резервации. 

 

автор: Силвия Добрева