8 най-известни туристически атракции в Кушадасъ - част 1

30/11/-0001

Кушадасъ е един от най-популярните морски курорти и круизнo корабнo пристанищe в Турция. Известен като място за пазаруване и  оживено място за завабление, през последните няколко десетилетия Кушадасъ е станал любимо място на посетителите от Европа на пакетни пътувания. Хотелите са разпръснати по целия бряг, a плажовете са пълни в силен сезон. Но Кушадасъ не е само плажна територия. В близост, величествеността на древните градове като Приене и естествената красота на полуостров Дилек са притегателни места, които биха убедили и най-големия почитател на плажовете да се оттупа от пясъка и да се оправи да разглежда забележителности.

 

 

 

1. Островът на гълъбите

 

Близо до пристанището на Кушадасъ, 350 метров път в морето води до очарователния Остров на гълъбите, където на скалата се извисяват останки от византийска крепост от XIII век, както и бърлога на пирати. Бастионните стени, които обграждат острова, са по-късно допълнение, което датира от XIX век. Островът на гълъбите е любимо място

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Областта около пристанището

 

Повечето от туристическите атракции се намират в областта около пристанището. Кервансарайът бил построен от Окюз Мехмет Паша през 1618 година. Фасадата му била възстановена през 1960 г.  и от 1967 г. служи като Клуб Кервансарай хотел. На югозапад, все още може да откриете някои добри примери на полудървени къщи от 19 век в традиционния за региона стил. Старите градски стени и южната порта все още са оцелели. Зоната на базара, където се предлагат всевъзможни турски сувенири, започва директно пред пристанището.

 

 

 

 

 

 

 

3. Дамският плаж

 

Този плаж, намиращ се на два километра от града, е най-популярната ивица в областта директно заобикаляща Кушадасъ. Има изобилие от водни спортове, за активните туристи, много кафенета, ако ви се пийва и хапва нещо, и може да наемете шезлонги и чадъри. Не е за учудване, че през лятото може да е доста натоварено и с местни семейства и с чуждестранни туристи. През делнични дни не е толкова натоварено, но не очаквайте празна плажна ивица между юли и август. Ако дойдете извън сезон, може да намерите много място на плажа на ваше разположение. Дамският плаж се намира на 2 километра южно от Кушадасъ.

 

 

 

4. Приене

 

 

Руините на гръцкия град Приене са живописни на фона на планинския релеф.

Това древно пристанище е просперирало между 300 пр. Хр. и 45 сл. Хр., когато пристанището му е кипяло от търговия. Заливането на река Меандър причинило големи щети и до II век сл. Хр. градът бил изоставен. Основната атракция тук е храмът на Атина, с класическите си йонийски дизайни, докато театъра с 6500 места е изключително добре запазен. Екскурзията до Приене е приятен начин да прекарате деня, особено ако я съчетаете с екскурзия до Милет. Приене се намира на 40 км южно от Кушадасъ.

 

В следващата статия ще разгледаме останалите от 8те най-известни забележителности край Кушадасъ. Ако планирате почивка в Турция, доверете се на туристическа агенция Холидей Плюс БГ да организира вашето пътуване. Агентите на Холидей Плюс БГ са на разположение за въпроси и резервации.