Чартърни полети - какво представляват и каква е разликата с редовните полети?

30/11/-0001

Чартърните полети са много удобни, тъй като са директни полети до атрактивни дестинации, до които не винаги има директни полети на редовните или нискотарифните авиокомпании. Те са извън разписанието на редовните авиолинии. Чартърните полети са наети от туроператори за превозване на туристи във връзка с организирането на ваканционни пакетни пътувания, в които е включен и полет. Седалките в самолета са предварително платени от туроператора. При незапълване на капацитета на полета, останалите седалки се пускат за свободна продажба, често в последния момент. Цената на чартърния самолетен билет  е много по-изгодна в сравнение със самолетните билети на редовните авиолинии. С приближаване на датата на пътуване цените на чартърните самолетни билети дори напад още, докато тези на редовните авиолинии са най-високи, ако търсите полет в последния момент. Понякога чартърните самолетни билети се пускат на цена под себестойност, за да се запълнят и последните непродадени седалки.

Чартърните полети са два вида - еднократни и многократни, наречени чартърни вериги. Чартърните вериги са на някакъв интервал - 5 дена, ежеседмични или на две седмици и обслужват ваканционни пътувания и пътувания до атрактивни дестинации с голям туристопоток.

Чартърни полети не са целогодишни,  сезонни. Започват обикновено в май и продължават до октомври.

Особеност на чартърните полети е, че не се делят на класи, а всички пътници летят при еднакви условия. Политиката  за връщане на суми при отказ от пътуване и за смяна на полет на чартърния самолетен билет може да не е толкова гъвкава в сравнение с тази на редовните авиолинии, така че се осведомете предварително при вашия туристически агент. При чартърите няма и програми за натрупване на мили. Все пак основното предимство на чартърния полет е ниската му цена и директната връзка до желани дестинации. Ако пътувате с чартърен полет, задължително се осведомете два-три дни преди полета дали няма промяна в разписанието.

Holidayplus BG предлага самолетни билети за чартърни полети от Варна (и Бургас) до Германия, Австрия, Швейцария, Полша (Варшава и Катовице), Амстердам и Брюксел, Париж. Информация за някои от полетите може да откриете тук. Цените и датите са валидни до изчерпване на местата. Попитайте в офиса ни за други градове, дати и места. За информация и резервации сме на Ваше разположение на тел. 052 979 900, 0885 393811 и на е-мейл info@holidayplus.bg.

 

автор: Силвия Добрева​