Как да изберем круиз?

30/11/-0001

 

 

Обмисляте ваканция на круиз, но се изгубвате в големия избор от предложения за круизи - различни пристанища, круизни компании, кораби, маршрути, видове кабини и цени? Средиземноморски круиз, круиз Гръцки острови или круиз в Скандинавските страни?  Не се притеснявайте. Повечето хора, на които предстои за пръв път да резервират почивка с круиз се чувстват така. Изборът на круиз е по-сложна задача от избора на почивка в курорт. Но преживяването да пътуваш на плаващ хотел и да посетиш толкова различни дестинации определено си заслужава.

Как да се ориентираме в богатия избор от оферти за круизи и да изберем най-подходящия за нас?

Преди да изберете първия си круиз, се запитайте:

 

С какъв бюджет разполагате на човек?

Цената на круиза по принцип е ол инклузив, като включва нощувка в съответния вид кабина, хранене и забавления на борда на кораба. Останалите неща се заплащат допълнително, като алкохолните и някои безалкохолни напитки, спа процедурите и екскурзиите на брега. Всяка круизна компания има своя ценова политика, а отделно има и различни пакети в рамките на едно и също круизно пътуване, като презумцията е, че колкото по-скъп е пакетът, толкова повече неща включва.

Круиз с каква продължителност на пътуването търсите?

Круизните пътувания продължават от 4-7 дни, а някои са с продължителност 11 и повече дни. Околосветските круизи могат да продължат и до 130 дни.

Къде бихте искали да пътувате?

Изборът на круизни пътувания е огромен. Круизните кораби пътуват из моретата и океаните на целия свят. Най-популярните дестинации за българите са круизи в Източното Средиземноморие - Егейско, Адриатическо, Йонийско море, в частност круизи Гръцки острови; Западното Средиземноморие - Френска Ревиера, Италия, Испания; Скандинавски круизи - Норвежки фиорди, Британски острови, Исландия и Арктика; Балтийски столици; Канарски острови, Мароко, Мадейра. По-далечните и екзотични дестинации са незабравимо преживяване, но за тях трябва да предвидите по-дълго време и по-голям бюджет.

От кое пристанище ще започне круиза?

Това е важен въпрос, тъй като е необходимо да пристигнете до пристанището или до най-близкия до него град най-късно до деня преди отплаването. В противен случай рискът да не се качите на борда на кораба е голям в случай на закъснение. Най-удобно е да летите и да запазите поне една нощувка в града до пристанището или в самото пристанище. Ако отплавате от град, който представлява интерес за вас, бихте могли да предвидите 2-3 нощувки, за да го разгледате. Популярни градове, от чиито пристанища отплават круизи, са Венеция, Генуа, Барселона, Амстердам, Рим (Чивитавекия), Атина (Пирея) и др.

Каква каюта предпочитате?

Основните видове каюти са вътрешна, с прозорец и с балкон. Вътрешните каюти са най-евтини, но за сметка на това са малки и без прозорец. Предимството на каютите с балкон е, че може да се наслаждавате на морската шир от шезлонга на балкона в уединението на собствената си каюта, без да се съобразявате с останалите гости на круиза.

Официални облекло или кежуал дрес код?

Някои круизи имат официален дрес код за определени вечери и ресторанти, така че се поинтересувайте предварително какъв е дрес кодът на избрания от вас круиз. Ако не желаете да носите официални дрехи, се спрете на круиз с кежуал дрес код.

Какви атракции се предлагат на кораба?

Повечето модерни круизни кораби са оборудвани с басейни, спа центрове, детски кътове, казино, дискотеки, дори баскетболни игрища, стени за катерене и други атракции. Ако имате някакви конкретни изисквания, проверете с какви атракции разполагат избраните от вас круизи.

Можете да разчитате на Holiday Plus BG, като ще ви съдействаме стъпка по стъпка, за да изберете мечтаното от вас круизно пътуване. Ще ви помогнем и в организацията на цялото пътуване, от избора на полети и хотели преди и след круизното пътуване до резервация на самия круиз. На ваше разположение сме за информация и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​