Космополитният Дубай - първенец в класацията "най"

30/11/-0001

 

Ако сте любители на модерна и авангардна архитектура, на лукса и на космополитните градове, непременно посетете Дубай. Почти нищо в Дубай не е наистина старо. От началото на 19 век със скромно население от една 1200 жители, до получаването на независимостта си от Великобритания през 1971 година и формирането на Обединените Арабски емирства и до днешния космополитен облик Дубай претърпява бурно и бързо развитие.

Дубай е най-големия град на емирство Дубай. Днес той е и най-важния търговски и финансов център в Обединените арабски емирства, важна туристическа дестинация и ключово пристанище. Добивът на нефт заема все по-малка роля в икономиката на Дубай, за сметка на развитието на туризма и финансовите услуги.

Около 80% от обитателите са чужденци, което прави Дубай един от най-космополитните градове в света. В Дубай може да видите хора от почти всяка част на света, говорещи всякакви езици и изповядващи различни религии. 

В Дубай животът без климатик е немислим. Климатът е горещ пустинен. Дубай е един от най-горещите градове в света. През юли и август максималната дневна температурата достига 49 °C , докато зимите са приятни със средна максимална температура от 24 °C градуса и средна минимална от 14 °C градуса. 

Пристанището Джебел Али, построено през 1970 за времето си е било  най-голямото в света, а понастоящем е най-голямото в Близкия изток и в  9-то по големина в света.  

 

Най-високият хотел в света, 7 звездния Бурдж ал-Араб е станал емблематичен за Дубай, извисяващ се на 321 метра и с форма, наподобяваща  корабни платна. Построен е върху изкуствен остров близо до брега, до който се стига по мост. В хотела има ресторанти и барове, от които се разкриват невероятни гледки към града.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Небостъргача Бурдж Халифа със своята обща височина от 828 метра, е най-високата сграда, строена някога. Фонтанът Дубай, който се намира в близост до небостъргача Бурдж Халифа, е най-големият музикален фонтан в света със собствена хореография. Ако сте на екскурзия в Дубай, непременно се насладете на шоуто на светлини и въздушни струи с височина до 152 метра под съпровода на класическа или съвременна арабска и световна музика. 

Най-големите в света изкуствени острови - трите Палмовите острови - Джумейра, Джебел Али и Дейра и островния архипелаг “Светът” са изумително инженерно постижение. Построени са от немски инженери по поръчка на богати купувачи от целия свят. Всеки от 300-те острова на удивителния архипелаг, подредени като карта на земното кълбо, струва между 20-30 милиона долара. Много знаменитости са поръчали острови в архипелага “Светът”. 

 
 
 

 

Аквариумът Дубай е втория по големина аквариум в света, след този в Джорджия, САЩ. Намира се в най-големия търговско-развлекателен център в Близкия изток - The Dubai Mall. В аквариумът живеят над 33 000 водни животни от над 140 вида, като сред най-любопитните са акулите и скатовете. В аквариума има се предлагат много атракции и преживявания като разходка с лодка, Cage snorkeling experience - плуване с шноркел в защитена клетка, от която може да се любувате на морския свят отблизо и най-екстремното - Shark Dive - плуване с акули. 

 

 

 

 

 

 

В търговския център Mall of Emirates се намира закрит център за зимни спортове Ски Дубай, един от най-големите в света, където може да карате ски дори когато навън е непоносима жега. 

Посетете Дубай с екскурзиите на Холидей Плюс БГ. Посрещнете Новата година, като избягате от студа в един от най-модернистичните и лъскави метрополиси в света. Очаква ви незабравимо преживяване на лукс и екзотика. На Ваше разположение сме за информация и резервации. 

 

 

 

 

автор: Силвия Добрева