На пазар в Одрин и Лозенград

30/11/-0001

 

 

Само на няколко часа път от големите ни градове близо до турската граница се намира Одрин - град с ориенталски чар с многото си пазари, храмове, чешми и дюкянчета и предпочитано място за пазаруване на българите. Одрин е любима уикенд дестинация за нашенци, защото могат да съчетаят разходката с пазаруване на храна, перилни и почистващи препарати, дрехи и обувки. В Одрин и Лозенград е по-евтино в сравнение с България.  Ниската стойност на турската лира спрямо българския лев и възможността да се пазарите с продавачите правят пазаруването още по-изгодно. 

Сред най-предпочитаните стоки са перилните и почистващите препарати, които се предлагат в складовете за препарати. Българите ги купуват, защото са с много по-ниски цени в сравнение с тези в България, и в същото време са с високо качество. Преди да платите, обаче, ви съветваме да сравните цените между няколко търговци, защото може да се различават с до по няколко лири. 

В открития център Margi Outlet може да си купите дрехи и обувки на световноизвестни търговски марки на промоционални цени. Тук намаленията са реални, така че наистина може да откриете качествени находки на изгодни цени. 

Друго предпочитано място за пазаруване е Синият пазар, който се намира близо до Margi Outlet. Там може да си купите всичко - от  подправки, плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, леща, боб, сирене, локум, халва, ядки и други турски вкусотии, до кухненска посуда и дрехи. Специалитет, който заслужава внимание е вкусното турско прясно сирене - на вкус прилича малко на топено сирене. Не пропускайте да си купите къпани кори за баница, които не са пакетирани, а са наредени една върху друга и покрити с чаршаф. И разбира се не забравяйте и любимите турски сладкиши. 

Интересни стоки, типични за Одрин, са плодовите сапуни и метлите. Предлагат се   сапуни, които ухаят прекрасно на различни плодови аромати. Служат основно за декорация, макар че може и да се изкъпете с тях. А освен малките сувенири метлички с мъниста, Одрин е известен и с производството и продажбата на метли. 

В Мол Ераста близо до джамията Селимие може да си купите плодови сапуни, сувенири от Одрин, евтини дрехи и обувки и още много други стоки.

Пазарува се основно в турски лири, а в складовете за перилни и почистващи препарати може да пазарувате и с български левове, като цените се изчисляват на ум. Затова си носете и от двете валути.

А когато сте напълнили чантите с покупки и сте уморени  от дългия шопинг, хапнете и си починете в някоя от традиционните кръчми по централната улица. Опитайте известния одрински специалитет - пържен дроб. В заведенията се сервират също таратор, няколко вида салати и … безалкохолно. Тук няма да може да си поръчате бира.

 

В централната част няма как да не ви впечатли джамията Селимие. Куполът й е грандиозен - по-голям от този на Св. София. А минаретата й са най-високите в Турция и се виждат от всички части на града. Построена е през 1575 година по поръчка на султан Селим II.

В Одрин се намират и  две български църкви - “Св. Константин и Елена” и „Свети Великомъченик Георги“, построени в края на 19 в. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друга известна забележителност е Музея на здравето.  Помещава се във великолепен комплекс с куполи и две внушителни минарета, построен от султан Баязид ІІ  през 15 век като медицински център. Болницата работила от построяването на сградата до Руско-турската освободителна война - в продължение на 4 столетия. В музея са изложени восъчни фигури на османски лечители, които демонстрират различни медицински практики. 

С екскурзиите на Холидей Плюс БГ - Еднодневен шопинг Одрин и Лозенград от Варна всяка събота и Шопинг програма Одрин и Лозенград с нощувка ще имате възможност да посетите известни туристически забележителности и да напазарувате качествени стоки на добри цени.

 

 

 

 

 

 

 

източник снимка: www.abouturkeytravel.com

 

автор: Силвия Добрева​