Нова Година в Охрид - градът на светлината и църквите - част 2

30/11/-0001

В предишната статия Ви представихме ви Охрид и околностите като чудесна дестинация за прекарване на Новогодишните празници и посрещане на Новата година. Туристическа агенция Холидей Плюс БГ предлага петдневна екскурзия “Нова Година в Охрид” с тръгване от Варна.

Може да съчетаете празненството с разглеждане на забележителностите и богатото културно наследство на града. Продължаваме разходката из Охрид и околността.

Базиликата „Света София“

 

Започнете обиколката на стария град с посещение на  на Базиликата “Света София”, датираща от XI век. Въпреки че е най-голямата църква в Охрид, отвън не е особено забележителна. По-интересната част е вътре. В базиликата се намират красиви  стенописи - някои избелели с времето, други все още живи и ярки.

 

 

 

Античния театър

 

На върха на стръмна павирана уличка над базиликата Света София ще откриете класически амфитеатър, единствения запазен елински театър в Македония.  По-късно е бил използван от римляните за гладиаторски битки, а в днешно време се използва за различни културни мероприятия

 

 

 

Билянините извори

 

Билянините извори се намират на около два километра от центъра на града.  Свързват се с легендата за любовта между Цар Самуил и красивата девойка Биляна. Край билянините извори се намира малка чешмичка от която извира вода и там може да се видят много хора които пълнят  бутилките си с изворна вода, за която се смята че има лечебни свойства.

 

 

 

Манастир “Свети Наум”

 

Източноправославната манастир Свети Наум е построен в най-южната част на Охридското езеро близо до границата с Албания на около 30 километра от Охрид. Манастирът датира от XX век, но сегашната му сграда e от периода XVII - XIX век. В църквата на манастира се намират някой красиви, но избледнели стенописи. Плажът Свети Наум  е притегателна точка през летния сезон и покрай него са разположени много ресторанти, но цените там са повисоки отколкото в Охрид заради изолираността на мястото.

 

 

Охридските извори

 

Докато сте в местността Свети Наум, отделете време да видите охридските извори, от където извира Охридското езеро. Може да минете през гориста пътека или да стигнете до изворите с лодка. И по двата начина ще се насладите на красивата природа и ще може да оцените как нещо толкова малко създава толкова голямо езеро.

 

 

 

Струга

 

За тези от вас, които искат да избягат от тълпите туристи, в съседният град Струга може да видите по-обикновения начин на живот в Македония. Там няма толкова исторически и архитектурни  забележителности както в Охрид, но за разлика от Охрид има две крайбрежни ивици близо до центъра на града. Струга е разположена около река Черни Дрин, която извира от Охридското езеро. С приятни булеварди по крайбрежието на реката тук ще откриете много кафенета и барове, а в центъра на града може да се разходите по Струмската чаршия.

 

 

автор: Силвия Добрева​