Обиколка на гръцките острови в Йонийско море с наем на яхта - Корфу и Паксос

29/09/2017

 

Обиколка на Йонийските острови по море с яхта или катамаран под наем е истинско удоволствие в летните месеци. Всеки остров има да предложи по нещо, а пътуването с яхта или катамаран под наем ви дава възможност с помощта на туристическата агенция Holiday Plus BG да направите свой маршрут, съобразен с вашите желания.

 

Йонийските острови представляват архипелаг от 6 големи и многобройни по-малки остриви, като основните са Корфу със столица Керкира, Паксос, Лефкада, Итака, Кефалония и Закинтос. Благодарение на вековното венецианско управление островите са се запазили от нашествието на Османската империя и са развили културна идентичност с италианско влияние. Йонийските острови стават част от гръцката държава през 1864 г.

 

Остров Корфу  със столица Киркира е известен още като изумрудения остров и перлата на Йонийско море. Островът предлага много възможности за туризъм, защото има богата природа и много културни забележителности. Островът е възхитително красив с типичната си средиземноморска разстителност - палми, олеандри, кактуси, масливнови дървета, кипариси. Обграден е от масивна венецианска крепост, която посреща мореплавателите. Можете да оставите яхтата или катамарана в някое яхтено пристанище в Керкира и оттам да се отправите на пътешествие пеш по тесните улички със сгради венециански стил с многобройни таверни, кафенета и магазинчета за всевъзможни сувенири.

Не пропускайте да посетите манастира на Света Богородица Влахернска разположен на малък остров, който е емблема на острова. Друг известен храм е църквата, посветена на Св. Спиридон, покровител на острова. Църквата съхранява тленните останки на Св. Спиридон, който е считан за покровител на остров Корфу.

Манастирът на Св. Богородица Палеокастрица се намира на север, високо над скалните брегове и представлява великолепен образец на гръцката архитектура.

 

В Корфу се намира имението на австроунгарската императрица Елизабет Баварска - принцеса Сиси. Корфу е бил любимата ваканционна дестинация на Сиси и тя построява двореца Ахилион, за да може да прекарва повече време на Корфу и да се наслаждава на природата и гръцката култура.

 

След като посетите Корфу с яхта или катамаран под наем, може да се отправите на 14 км на юг, където се намира остров Паксос. На островът няма летище и до него може да се стигне само по вода, ето защо той е запазил автентичното си очарование, незасегнато от масовия туризъм. Островът е покрит с борови и маслинови дървета и с много лози, а архитектурата пази спомен от венецианското управление. Столицата на Паксос е Гайос, която е живописно градче, построено около пристанището. Тук може да закотвите яхтата или катамарана под наем и да слезете да разгледате острова.

Източното крайбрежие е по-равнинно и с плажове, в сравнение със западното, което е стръмно, с много скали с пещери и причудливи скални образования. До тази част на острова можете да стигнете само по море. Плажовете на източното крайбрежие са предимно каменисти, но компенсират с кристалночиста търкоазена вода.

Животът на Паксос е спокоен и бавен, а домакините ще ви посрещнат с истинско гръцко гостоприемство. Постоянното население на острова е 2300 жители.