Още 3 от най-известните забележителности на Истанбул

30/11/-0001

Ще ви представим още три от най-известните забележителности, които да не пропускате, ако сте на екскурзия в Истанбул.

 

 

Обиколката ни продължава с “новия дворец” Долмабахче. Построен е през XIX в. и не отстъпва на най-изящните и бляскави дворци по света. Служил е като административен център на късната османска империя с последния султан. По време на основаването на турската република Ататюрк премества правителството в Анкара и запазва само малка стая за себе си, където да провежда срещи. На мястото на двореца първоначално е имало залив, но той е бил запълнен с градина. Оттам идва името “Долмабахче”, което означава “запълнена градина”. Дворецът е завършен през 1856 година и първоначално е използван като втори дворец и зимна резиденция, но последният султан Мехмет V се премества за постоянно в Долмабахче заедно със семейството си до провъзгласяването на републиката.

Дворецът е огромен на площ - достига до 250 000 кв. м. Състои се от три части - административни апартаменти, церемониална зала и империалски харем. В двора има две монументални порти,  които дават достъп до основната градина.

 

 

 

 

 

Най-важният сектор по отношение на функции и великолепие били държавните апартаменти. Впечатляваща е украсата вътре - стълбище с кристални парапети, красиви хереке килими, кристални полилеи и красиво огнище, хамам, украсен с египетски алабастър. Церемониалната зала представлява огромна квадратна зала с над 2000 кв. м. огромен хереке килим и 4,5 т. кристален полилей, изпратен от кралица Виктория. Важни държавни и религиозни церемонии са били провеждани тук. Жените не били допускани до тези церемонии, гледали от прозорците на дълъг коридор, свързващ селамлика с харема. Селамликът представлявал секцията от двореца запазена само за мъже и гости, забранена за жени. Дългият коридор на Селамлика, водещ до харема, бил охраняван стриктно, за да се уверят, че никой няма да мине оттам, освен султана и евнуците. В харема се намирали покоите на султана, на майката на султана, на любовниците и наложниците и няколко стаи за обучение на децата на султана.

 

 

 

 

 

Ще се отбием до водохранилището Йерабатан. Представлява една от древните сгради на Истанбул, разположено на северозапад от Св. София. Построена от Юстиниян I, Византийски император (527 - 565), нарича се Йеребатан Цистерна заради подземните мраморни колони. Цистерната е дълга 140 м. и 70 м. широка, покрива правоъгълна форма - 336 колони, всяка 9 м висока. Повечето от колоните са били донесени от древни сгради и са били от различен вид мрамор, в различен стил - някои са коринтски, други доринтски.

Капацитетът на водохранилището е 100 000 тона. Главите медуза са две на брой и представляват шедьоври на римското изкуство. Използвани са като подпора в два от северозападните края на цистерната. Според митовете медузата е една от трите горгони - женски чудовища в подводния свят в Гръцката митология. Медузата със змийска глава имала силата да вкаменява този, който я погледне в очите. В миналото картини и скулптури с горгони били използвани, за да предпазват големи сгради и места по това време. Разполагането на скулптури с медузи било с цел защита по това време.

 

 

 

 

 

Една от последните, но най-важните забележителности в Истанбул е желязната църква Св. Стефан. Тя е единствената желязна църква в света. Построена е от от готови елементи, пренесени с кораб по Дунав и Черно море от Виена. Била е построена по този начин заради нестабилния терен, на който се намира. Преди няколко години желязната църква претърпява цялостна реставрация и възвръща блясъка си. На 7 януари 2018 г. е отворена от премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Украсена е и отвън и отвътре с красиви орнаменти, а изящният й олтар е обърнат към Златния рог. Към църквата има и 40 метрова камбанария и шест тежки камбани.

Църквата има богата и ключова за българското православие история. Кръстена е на Св. Стефан, първия мъченик за християнската вяра. Желязната църква е построена на мястото на къща, дарена от Стефан Богориди, а през 1860 година  по време на великденска служба в желязната църква Иларион Макариополски става български духовен глава.

С това нашата обиколка на Истанбул приключва. Ако искате да отидете на екскурзия до Истанбул и да посетите тези и други забележителности, може да разчитате на туристическа агенция Холидей Плюс БГ. Ние сме на ваше разположение за въпроси и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​