Петра - изгубения град на набатейците - част 1

30/11/-0001

 

 

Древният град Петра е едно от културните богатства на Йордания и най-известната забележителност в страната. 

Забравен в продължение на векове, град Петра бил “преоткрит” от швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт през 1812 г. Разположен на около три часа южно от Аман, Петра е бил основан от набатейците, трудолюбив арабски народ, който се заселил в южна Йордания преди повече от 2000 години. Набатейците се славели с богатата си култура, масивните архитектурни постижения и гениалния си комплекс от водоснабдителни канали. В миналото Петра е бил процъфтяващ град и спирка по търговския път с кервани, което означава, че в града е имало пътища и инфраструктура, останките от които все още свидетелстват за богатото минало на региона. Набатейците не били завладявани от чужди народи в продължения на столетия, благодарение на контрола върху водни ресурси и способността им да изчезват в скалите.  

 

 

 

 

С пристигането на римляните през 63 г. пр. Хр. започва  нова ера на експанзия и грандиозни строежи, като римския театър, както и  някои от най-внушителните фасади в града. Издялани в скалите, емблематичните за Петра Съкровищница и Манастир са повлияни от елински и римски архитектурни стилове, със сложни коринтски колони, барелефи и акротерии. Не по-малко впечатляващ е и инженерния и архитектурен гений на древния народ, като се има предвид, че тези архитектурни постижения били издялани в скалите от горе надолу. 

Друго внушително инженерно постижение на Петра е сложната водна система, която е водоснабдявала около 30 000 жители на града. Издялана покрай криволичещия път на клисурата Сик,  напоителният канал събирал водата, докато подводни цистерни я съхранявали за по-сухи периоди на годината. Сухият климат е толкова неблагоприятен и все пак набатейците, също като римляните, създали система за събиране и отвеждане на дъждовната вода, която направила Петра оазис в средата на привидно негостоприемна, суха пустиня. За разлика от римляните, набатейците не са оставили никакви писмени следи за живота и постиженията си, така че не се знае много за тях. 

 

 

 

През 7 в. Петра попада под властта на мюсюлманите и потъва в забрава с появата на по-достъпни търговски селища и развитието на корабоплаването. 

Градът е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985, а през 2007 за едно от новите седем чудеса на света. 

Очарованието и притегателнта сила на Петра се крият във впечатляващото му разположение дълбоко в тясното пустинно дефиле. До мястото може да се стигне през клисурата Сик, тесен, криволичещ проход, който в някои участъци е широк не повече от 1,80 м, със скали от двете страни, високи колкото четириетажна сграда. В края на клисурата се разкрива най-известният паметник в Петра, Съкровищницата. 

В следващата статия ще Ви разкажем за тайнствените монументи и за издълбания в скалите град на древните набатейци. 

Посетете Йордания с екскурзията на Holiday Plus BG до Йордания и комбинираната екскурзия до Йордания и Израел. Очаква Ви едно вълнуващо приключение до древни и мистични места, криещи хилядолетни тайни. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение. 

 

автор: Силвия Добрева​