Почивка на изумрудения остров Корфу

30/11/-0001

 

Остров Корфу, известен още с името Керкира, е най-големият от Йонийските гръцки острови.  С живописната си природа и средиземноморска растителност, със спиращите дъха гледки и с кристално чистите си синьо-зелени води Корфу не случайно е спечелил името си Изумрудения остров. Той е любима целогодишна туристическа дестинация, като най-приятното време за посещение е май-юни и края на август и септември. Българите обичат да посещават Корфу за почивка или екскурзия и заради близостта му. Можете да стигнете до Корфу с кола или автобус до Игуменица, а оттам с ферибот.  

Освен в природните красоти, очарованието на острова се крие и във венецианската архитектура и лежерната му атмосфера. На остров Корфу наистина можете да се отдадете на пълен релакс. Разполага с чудесни плажове като Палеокастрица, Агиос Георгиос, Нисаки  и възможности за приятни разходки и плаване с корабчета.

 

 

 

 

 

 

Островът е оформил културата си под западно влияние, благодарения на управлението на венецианците, а впоследствие и на французите и на британците. Корфу, за разлика от останалата част на Гърция, никога не е бил под Османско владичество. В добре запазения стар град се преплитат ренесансов, бароков и класически архитектурен стил, а столицата Керкира напомня за старинен италиански град.

Замъци, укрепления и строги обществени сгради, наследство от венецианското управление, се преплитат с малки улички със съхнещо под слънцето пране. Тук ще откриете много кафенета, бутици и малки магазинчета, които предлагат местни сувенири и ръчно изработени изделия като ръчно плетена дантела  и кулинарни изкушения като див мед, смокинови кексчета и ликьор от див портокал. Докато сте на почивка в Корфу не пропускайте да посетите някой от най-красивите места в стария град:

Площад Еспланада - сърцето на града, най-големият площад на Балканския полуостров, със забележителни сгради във френски архитектурен стил от 19 в.

Листон -  галерията от арки с многобройните кафенета и ресторанти, копие на Парижката улица Риволи, някога любимо място за разходки на аристокрацията.

 

 

 

Старата Крепост - построена от византийците,а в последствие преустроена и укрепена от венецианците през 1546 година.

Църквата Свети Спиридон - издига се в сърцето на стария град. В нея в сребърен ковчег се пазят мощите на светеца, закрилник на острова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 10 километра извън стария град в покрайнините на село Гастури се намира прочутият дворец Ахилион. Както подсказва името, имението е било проектирано с основната митологична тема “Ахил” в  древногръцки класически стил. Дворецът е построен от австрийската императрица Елизабет, позната още като принцеса Сиси през 1890 година. След трагичната смърт на сина й през 1889 година, тя се отдава на проекта по създаването на двореца, който служи за лятна резиденция за десетилетия напред. В двореца ще откриете изящно декорирани стаи, а в разкошните градини ще видите статуята на умиращия Ахил.

Корфу се слави и с красивите си църкви и манастири, сред които е манастира на Света Богородица Влахернска разположен на малък остров, който е емблема на острова.

 

 

 

 

 

Манастирът на Св. Богородица Палеокастрица се намира на север, високо над скалните брегове и представлява великолепен образец на гръцката архитектура.

Незабравимо преживяване по време на почивката в Корфу е плаване с корабче с прозрачно дъно, с което може да се насладите на многообразието на подводния свят. От корабчето се разкриват невероятни гледки към стария град.

Канони, където се намира международното летище, е изходна точка за екскурзии до Мишия остров. От кръглата тераса на Канони се разкрива приказна гледка към Мишия остров. На него се намира древен манастир и църквата Пантократор от 11 в.

В рибарското селище Сидари посетете природния феномен “Каналът на любовта”. Той представлява пясъчни канали, образувани от ерозията на морските води. Легендата гласи, че двойките, които плуват от единия до другия му край, ще останат завинаги заедно.

И последното ни предложение за интересно място, което да посетите по време на почивката си в Корфу, е Палеокастрица - един от най-известните курорти на Гърция. Крайбрежието на Палеокастрица е живописно, с множество скални образувания, прекрасни малки плажове и множество пещери.

 

Разгледайте нашите предложения за почивка в Корфу.

 

автор: Силвия Добрева​