Предколедна Прага - градът на 100-те златни кули в предпразнична треска - част 2

30/11/-0001

Продължаваме разходката из улиците на Прага. С вашия верен партньор в пътуванията Холидей Плюс БГ имате възможност да посетите Предколедна Прага с директен чартърен полет от Варна.

 

Старото кметство

 

Може да намерите старото кметство в самия център на стария град Прага. Ще разберете, че сте го открили по събиращата се тълпа в основата на готическата кула, където всеки час между 9 сутринта и 11 вечерта 12 апостоли се появяват на астрономическия часовник. Появата им трае само момент, но тълпата ръкопляска силно на невероятното механично шоу. Още по-впечатляващ е факта, че тази сграда е била построена през 1338 година и е служила като седалище на старата градска администрация. Разходете се в кулата и в подземните й части срещу малка сума.

 

Изработен през 1410 година от часовникар и професор по математика, стария часовник на кулата е бил поправян и поддържан за повече от 600 години, което го прави най-стария часовник в света. Фигурите на апостолите, които се показват на двата горни прозорци на всеки час, били добавени през 1865 година. Пражкият часовник показва вавилонско време, старо бохемско време, немско време и звездно време, както и изгрев и залез, фазите на луната и позицията на слънцето в зодиака.

Когато часовникът удари часа, камбана иззвънява и разходката на апостолите започва, готическите скулптури се раздвижват, петел изкукуригва и изсвирване на трумпет отбелязва приятно туристическо шоу, гледка, която всеки трябва да види поне веднъж.

 

Мала Страна

 

На другия край на Чарлз Бридж от стария площад се намира Мала Страна. Бароковата архитектура е преобладаваща в Мала Страна, въпреки че историята на квартала датира от 1257 година, когато бил основан от кралска фамилия. Бароковата църква Св. Николас и обширния дворец Валенщайн се извисяват над квартала.

В мала Страна се намират дворци, църкви, площади, паркове, градини и много други атракции. Наоколо има също кръчми, магазини, ресторанти и международни посолства, разположени в големи стари барокови сгради. Надвесващ се над Мала Страна е Пражки Храд, който може да бъде достигнат с разходка нагоре по  живописната улица Нерудова. Къщите на улиците могат да се похвалят с хералдически емблеми и зверове като Белия лебед, Златната подкова и Червения орел. Туристите, които желаят спокойна разходка в парка, трябва да се отправят към Воян Парк или Петрин Хил.

 

 

 

Прашна брана (Барутната кула)

Една от първите порти към Стария град, тази кула била първоначално построена през XI век и след това била реконструирана през XV в. През XVII в. кулата се е използвала за съхранение на барут, откъдето получила името си Барутната кула.  Кралският маршрут по коронясването на чешките крале започвал от кулата, през Стария град, по Чарлз бридж до Пражки Храд и Катедралата Св. Вит.

Барутната кула се свързва със закрит мост до мястото, където се е намирал двореца на Крал Владислав II, който реновирал кулата през 1475 година. Бившият дворец сега е Пражкия общински дом (Обецни дум) и продължава да е свързан с кулата. В кулата се намира стълбище с 186 стъпала, което води до галерия, където посетителите могат да се насладят на великолепна гледка на стария град.

 

 

 

 

Пражки общински дом (Обецни дум)

 

Обецни дум е красиво украсена сграда, която се намира до кралския дворец и до Барутната кула в старата част на града. Чешките крале са управлявали страната от тази арт нуво класическа сграда, където в днешно време се изнасят опери и представления. Сградата има внушителен вход с арковиден стенопис с класически произведения на изкуството. Вътре ще откриете скулптури на някои от най-известните артисти от миналото. Обецни дум е свързва отляво с античната входна порта на Прага, като създава внушителна картина.

 

Ако планирате екскурзия до Прага, Холидей Плюс БГ е на ваше разположение за въпроси и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​