Приказните коледни базари на Европа

30/11/-0001

Коледните базари в различни европейски градове всяка година събират много посетители, дошли да се насладят на приказната им атмосфера. Едни от най-известните коледни базари се намират във Виена, Залцбург, Прага, Будапеща и Париж. Насладете се на светлините, красивите аранжировки на щандовете, ледените пързалки и ароматните вкусотийки, включващи печени наденички, коледни сладкиши, печени кестени и греяно вино. Потопете се в празничната магия на коледните базари с предколедните и коледни автобусни и самолетни екскурзии на Холидей Плюс БГ.

Коледни базари във Виена

По красивите градски площади на Виена на фона на внушителни сгради като дворците Шьонбрун и Белведере ще откриете многобройни коледни базари. Най-старият от всички е Виенската Коледна мечта на площада пред Кметството, със 150 традиционни щандове, подредени пред сградата на кметството. Забавленията включват и романтична ледена площадка. Децата могат да се научат как да приготвят коледни курабийки и свещи, както и да се повозят на виенско колело и въртележки. На Карлсплац се намира базара Арт Адвент, където се предлагат ръчно направени коледни украшения и сувенири. 

 

 

Коледни базари в Залцбург

Този исторически базар датира от 15 век и всяка година мястото около замъка Хойензалзбург и катедралата се преобразява в зимна приказка. Във въздуха се носи аромат на горещи кестени, печени бадеми, ябълки и  канела, а посетителите имат възможност да се научат как се приготвят традиционни коледни сладкиши.

 

Източник снимка https://venagid.ru

 

 

 

 

Коледни базари в Прага

Атмосферата в предколедна Прага е вълшебна. Сърцето на празника е площада на стария град, където се извисява огромна коледна елха, украсена в светлини. Разходете се из редиците дървени къщурки и разгледайте дървените играчки, бродираната дантела и традиционните коледни украшения. Подкрепете се с наденички, трделник - традиционен чешки сладкиш, който представлява козуначени коминчета и медовина - греяно вино с мед.

 

 

Коледни базари в Будапеща

Всяка година организаторите работят усилено, за да създадат приказната атмосфера на коледния базар пред Базиликата, най-голямата катедрала в Букурещ. Коледният базар приканва посетителите с красиви коледни украшения и подаръци, с вкусна традиционни ястия и сладкиши - флодни, коминни торти, апетитни бургери и рибни ястия. На разположение на посетителите от всички възрасти са безплатни атракции, включително ледена пързалка.

 

Източник снимка https://travelcalendar.ru

 

 

 

 

 

Коледни базари в Париж

Във всеки квартал на Париж ще откриете традиционни коледни базари, които се провеждат от края на ноември до началото на януари. Коледните базари произхождат от Германия още от времето на Средновековието и традицията да се провеждат в последствие била внесена във Франция. В дървените къщурки на коледните базари се продава всички, свързано с Коледа - украса, местни продукти, ръчно изработени украшения и подаръци, печени кестени, греяно вино. 

Потопете се в коледната атмосфера и посетете приказните коледните базари с организираните предколедни и коледни екскурзии на Холидей Плюс БГ. 

 

Източник снимка https://www.onetwotrip.com

 

автор: Силвия Добрева