Пролет в Истанбул - феерия от лалета

30/11/-0001

 

 

През пролетта цял Истанбул се покрива с килими от лалета. Цветята цъфтят от края на март чак до началото на май. От 2006 година насам в Истанбул се засаждат луковички и градът е дом на милиони лалета. Седемте най-известни парка, в които можете да се насладие на феерията от лалета са Гюлхане, Емирган, Йълдъз, паркът на луковичните растения, Бейкоз, Гозтепе и Буюк Камлика.  В парковете ще видите и други пролетни цветя като нарциси и зюмбюли, но голямата атракция са лалетата.

Ежегодният Фестивал на лалето в Истанбул се провежда всяка година през април. Това не бива да ви учудва, тъй като родината на лалетата е Турция, не Холандия, както смятат много хора. Така че ако имате възможност да посетите Турция през пролетта, сте големи късметлии. Милиони лалета са засадени в парковете на града, край авенютата, булевардите, напрактика навсякъде, където има свободни зелени площи.

Преди да бъдат култивирани от хората, дивите лалета растели по азиатските степи. Въпреки, че лалетата се свързват с Холандия, култивирането им е започнало в Османската империя.

Как е станало така, че в днешно време лалетата се асоциират с Холандия? През XVI век те са внасят в Холандия от Османската империя и бързо стават популярни. Шарл де Л'Еклус, автор на първите значими научни трудове за лалетата, изиграва голяма роля за разпространението на лалетата в Холандия в края на XVI век. Той е бил научен работник в медицинския факултет на Университета в Лайден и засажда с луковички учебна градина и още една лична. В периода от 1596 до 1598 стотици луковички са откраднати от градините му и така започва разпространението на лалетата в Холандия.

През Април можете да видите разноцветни килими от лалета навсякъде в Истанбул. Но за да усетите истинската грандиозност на Фестивала на Лалето, се отправете към парка Емирган. Там специално за фестивала са засадени над 4 000 000 лалета от 190 вида! Паркът се намира до самият бряг на Босфора и е любимо място за пикници. Устроен е с много езерца, фонтани, исторически павилиони, сцена за жива музика, сувенирни магазинчета, пазар за цветя и ...разбира се с много лалета.

Посетете Истанбул през сезона на лалетата с туристическа агенция Холидей Плюс БГ. Може да разгледате програмата на екскурзията тук.

автор: Силвия Добрева​