Разходка из слънчева Андалусия - Антекера, Кордоба и Севиля

30/11/-0001

Андалусия впечатлява със своята смесица от култури на цивилизациите, живели по нейните земи, с дворците на маврите, с варосаните градчета и големите катедрали, с горещото си слънце и огнената страст на фламенкото.

1. Антекера

 

Продължаваме към град Антекера, известен като сърцето на Андалусия заради централното си разположение, пресечна точка на пътищата между Севиля, Гранада, Малага и Кордоба. Посетете красивите църкви, между които и църквата Кармен с изящните стенописи и с впечатляващия майсторски резбован олтарник, считан за едно от изящните барокови произведения на изкуството в Андалусия. Посетете и арената, една от най-впечатляващите в цяла Андалусия. Научете легендата за планината Пеня де лос Енаморадос, според която двама млади мавърски влюбени от воюващи родове се хвърлили от скалата, докато били преследвани от бащата на момичето и неговите хора. Разгледайте и замъка Алказаба, построен от маврите върху римски руини, за да се защитят от християнските набези. Градът ще ви очарова с богатата си култура и красотата си.

 


 

2.  Кордоба

 

Следващата ни спирка е Кордоба. Градът притежава най-големият исторически център, определен като Световно историческо наследство. Разположен е на 115 км от Антекера. Кордоба е интересна смесица от следите, оставени от мирното съжителстване на християни, мюсюлмани и евреи. Започнете обиколката на Кордоба с кулата на Калахора - най-старата отбранителна постройка в Кордоба, построена през 12 в. от маврите с цел да защитава Римския мост. Днес в кулата се помещава Музей за диалог на културите. В близост се намира спиращата дъха Джамия - Катедрала,  която e третата по големина катедрала в света, микс от мюсюлманска и християнска култура. Построена е през VIII в от емир Абд ар Рахман върху останките от християнска църква. През следващите години джамията се разраства благодарение на добавянето на още части от други халифи. През 1236 година джамията е превърната в християнска църква, когато Фернандо III завлядява Кордоба. Запазват джамията, вместо да я разрушат, и добавят нови пространства и паметници.

Посещението на Кордоба завършва с Плаза де ла Коредера - огромен площад от XVII в. с богата история, включваща публични спектакли като борба с бикове и изгаряния на клада от Инквизицията. В днешно време площадът е заобиколен от сгради с апартаменти, а в партерите се помещават кафенета и ресторанти.


3. Севиля

 

Посетете Плаза де Еспаня и градините на Мария Луиза. Плаза де Еспаня е голям площад, заобиколен от сгради в смесица между испански ренесансов и нео-мавърски архитектурен стил. Построен е през 1929 година за иберо-американското изложение. След това се отправете към известната Торе дел Оро - Златната кула, където през колониални времена се е пазело златото. Спрете в Барио де Санта Круз - автентичен пешаходен квартал, най-старата част на града, където може да презаредите батериите в многото кафенета и ресторанти. След това посетете катедралата от XV в., в която е разположена монументалната гробница на Кристофор Колумб.

 

 

 

За да резервирате вашата почивка в Коста дел Сол и да разгледате красотите на Андалусия, не се колебайте да се обърнете към туристическа агенция Холидей Плюс БГ. На ваше разположение сме за въпроси и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​