Шопинг в Одрин и Лозенград - съчетайте полезното с приятното

30/11/-0001

Одрин не е типичният туристически град, той е по-скоро междинна точка по пътя за Истанбул. Много българи ходят на пазар в Одрин, защото там могат да открият стоки на известни търговски марки на промоционални цени.  Въпреки това Одрин има какво да предложи на посетителите си освен възможности за шопинг туризъм. С автентичния си ориенталски чар, многото пазари, богатата култура и не на последно място вкусната кухня и сладкиши градът няма да ви остави безразлични.  

Одрин има богата история и поради кръстопътното си разположение е бил владение на много империи през вековете. Основан е от гърците, в последствие е бил в пределите на Римската империя ,след това на Византия, на Първото и Второто Българско царство до завладяването му от Османската империя през 1369 година, когато става нейна столица в продължение на 84 години. В предишна статия ви разказахме за това какво може да предложи Одрин на туристите. Продължаваме разходката из града.

Архитектура и храмове

Одрин е заслужил прозвището “музей под открито небе” заради интересната си архитектура, пазарите, храмовете  и приятните улички с шадраванчета, магазинчета и кафенета.

 

Отделете време да посетите величествената джамия Селимие, построена от османския султан Селим II през 1575 г.  Внушителна е и като интериор, и като архитектура. Огромният й купол и четирите й минарета, които са най-високите в цяла Турция, се виждат от почти всяка точка в града. Едно предизвикателство за смелчаците е да изкачат стълбите в някое от минаретата, които стават все по-тесни и стръмни нагоре. Усилието си заслужава, защото от върха се разкрива прекрасна гледка към цял Одрин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гордост за българите е Българската църква “Св. Константин и Елена”, която е построена през 1869 година по инициатива и със средства на българската общност в Одрин в типичния православен архитектурен стил за онова време. Завършена е  през есента на същата година в надвечерието на учредяването на Българската екзархия. След Балканските войни е изоставена да се руши, но през 2008 е напълно възстановена със средства от българското правителство и дарения.

 

 

Местната кухня на Одрин

Одрин предлага много възможности да опитате типичната турска ориенталска кухня. Пазарите ще изпълнят сетивата ви с багри и аромати, а ако вече сте пригладнели, посетете някои от местните ресторанти, където може да хапнете известният за града специалитет пържен телешки дроб с гарнитура.  

Сладкиши

 

Пазарите в Одрин са по-спокойни в сравнение с тези в Истанбул, така че може да пазарувате и разглеждате необезпокоявани. Продавачите са любезни, а пазаренето за цената е обичайна практика. Опитайте от традиционните турски сладкиши -  баклава, халва и локум, които може да намерите по сергиите на пазарите или от магазинчетата по протежението на централната търговска улица Стъргалото. С екскурзиите на Холидей Плюс БГ - Еднодневен шопинг Одрин и Лозенград от Варна всяка събота и Шопинг програма Одрин и Лозенград с нощувка ще имате възможност да посетите известни туристически забележителности и да напазарувате качествени стоки на добри цени. С екскурзията Шопинг програма Одрин и Лозенград с нощувка ще посетите складове за перилни и почистващи препарати, Margi Outlet - център с известни търговски марки, синия пазар за подправки, плодове и зеленчуци; мол Ераста, хипермаркет Кипа/Bizim.

Еднодневният шопинг Одрин и Лозенград от Варна всяка събота ви дава възможност да напазарувате от складове за перилни и почистващи препарати, Margi Outlet - център с известни търговски марки, синия пазар за подправки, плодове и зеленчуци; хипермаркет KIPA.

Съчетайте приятното с полезното с разходка и шопинг до Одрин и Лозенград. На ваше разположение сме за въпроси и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​