Великият египетски музей отваря врати в края на годината

30/11/-0001

 

Очаква се новият египетски музей в Кайро да отвори врати през тази година. Официално е обявено, че това ще се случи в последната четвърт на 2020 година, макар и точната дата все още да не се знае. Откриването на музея е било отлагано многократно заради недостиг на финансиране и политически сътресения в Египет, но работата по него вече е почти приключена.  Той ще е най-големият археологически музей в света, посветен на историята на една цивилизация, с най-модерна архитектура и технологии и с над 50 000 артефакти. Голямата атракция на Великия египетски музей ще е пълната колекция от гробницата на Тутанкамон, включваща експонати, които никога досега не са били показвани.

Построяването на музея е обявено за пръв път през 1992 година с цел да се реши проблема със институционалната разпокъсаност по съхранението на културното наследство на Древен Египет. Сградата на стария египетски музей в Кайро ще бъде реставрирана, но в него ще останат малка част от богатствата на древната цивилизация, която ще представлява интерес основно за учени и студенти по египтология. 

снимка: Pinterest

 

Архитектурен шедьовър от стъкло и стомана, Великият египетски музей на стойност 1 милиард долара се конкурира по мащаби и амбициозност с пирамидите, чиито наследство представя. Част от сградата има форма на пирамида с уникална покривна конструкция и правоъгълни панели по всички части на покривното пространство, които допускат много естествена светлина в главното фоайе. Музеят е построен на терен с денивелация от долината на Нил до платото на Гиза. Наклонът се компенсира с  огромно стълбище, от двете страни на което ще са разположени 87 древноегипетски статуи на фараони и богове.  Масивна 11 метрова скулптура на Рамзес II на повече от 3200 години  ще посреща посетителите след централния вход. В парка на музея ще има градини със скулптури. Великият музей на Кайро ще е оборудван с най-модерните технологии и виртуална реалност и ще води посетителите на вълнуващо приключение в историята на древноегипетската цивилизация. Експозицията ще е разделена на галерии на четирите ери -  прединастична, Старо царство, Средно царство, Ново царство и гръко-римски период. Кулминацията на обиколката ще е помещението с високи стъклени прозорци с гледка към пирамидите на Гиза

снимка: historicaleve.com

 

В дясно от стълбището ще е разположена изложбата с пълната колекция от богатства, открити в гробницата на Тутанкамон. Колекцията ще включва 5400те предмети, открити от британския археолог  Хауърд Картът през 1922 година и ще бъде представена в същия ред, в който са били открити от Картър. Емоционалното пътуване в миналото на Тутанкамон ще е съпроводено с интересни разкази за живота на младия фараон.

За най-малките посетители на музея ще има и отделен детски музей, в който по достъпен начин с визуални ефекти децата ще научат за историята на Древен Египет. 

снимка: pooletourism.com

Освен модерните условия за консервация на експонатите и достатъчното място за излагането им, музеят разполага и с 17 модерно оборудвани лаборатории за реставрация. Голям екип от египтолози и реставратори работят по възстановяването на древните съкровища. 

Великият египетски музей е разположен е на терен пред пирамидите в Гиза, извън централен Кайро, за да се избегне натовареният трафик в центъра на Кайро. Разположението му е удобно, в близост до околовръстното на Кайро и Гиза и до новото международно летище на Египет, наречено Свинкс, което е само на 20 минути разстояние. Очаква се скоро летището да започне да посреща международни полети освен сегашните вътрешни полети, които свързват курортите на Червено море с Гиза. Предстои свързването на локацията на музея с метрото на Кайро. 

Цената на билетите вече е обявена. Те ще струват 400 EGP (около 23 евро) за възрастни и на половин цена за студенти. Очаква се Великият египетски музей да привлича повече от 5 милиона посетители на година. На туроператорите ще им се наложи да адаптират програмите на пакетните си пътувания, като предвидят един полуден или дори ден за посещение на музея.

 

автор: Силвия Добрева