Йонийските острови с яхта или катамаран под наем

26/09/2017

 

Плаване из Йонийските острови с яхта или катамаран под наем е страхотен начин да прекарате лятната си почивка. Мекият климат, кристалночистата прохладна морска вода, планините, богатата растителност, културното наследство,  доброжелюбните местни правят островите идеaлното място за ваканция, както и за почивка и релакс. 

 

Йонийските острови предлагат много възможности за забавления и културен туризъм, като в същото време може да се насладите на уединение и релакс на яхтата или катамарана под наем. Освен това, природните дадености на Йонийските острови чудесно се съчетават с безупречна туристическа инфраструктура, отлично хотелско настаняване, центрове за гмуркане и водни спортове, културни събития и много забележителности, исторически паметници и музеи за посещение. 

 

Пръснати по протежението на западното крайбрежие на Гърция, Йонийските острови са група от 12 малки и големи острова, чиято обща площ възлиза на 2200 квадратни километра. Закинтос, Итака, Корфу, Кефалония, Лефкада и Паксос са шестте големи Йонийски острова, на които бихте могли да акустирате яхтата или катамарана и да се впуснете в разглеждане на природата и забележителностите. Антипаксос, Ерикуза, Матраки, Отони, Меганиси и Строфадите южно от Закинтос са по-малките Йонийски острови, които също предлагат непокътната природа и различни забавления.

 

Заедно с остров Китира и съседния Антикитира островите формират група от острови, наречени Ептаниса. Въпреки това трябва да се има предвид, че Китира и Антикитира са напълно откъснати от останалите Йонийски острова, разположени срещу южен Пелопонес и бреговете на Лакония.

 

Едно време Йонийските острови били част от централна Гърция, но били откъснати, когато теренът потънал поради сейзмична активност по протежението на бреговия разсед на Йонийско море. Това е причината не само за скалистите брегове и невероятно красивите плажове, но още за високите планини на островите, които преди били част от планинската верига Пиндос, която пресича централна Гърция. Освен това е причина и за дълбочината на водите в областта, която със своите 4 406 метра представлява най-дълбоката част на Средиземно море.

 

Йонийските острови имат мек климат, което ги прави идеални за ваканция с яхта или катамаран под наем. През зимата планините на централна Гърция спират студените северни ветрове, докато през лятото мекия северозападен вятър и морските бризове намаляват горещините. Благодарение на характерните въздушни течения, много от плажовете на острова са се превърнали в международно признати места за практикуване на уиндсърфинг. 

 

Йонийските острови са били населявани още от палеолитната епоха, претърпели са много нашествия и са били под различни културни влияния.Островите са били част от Византийската империя до 1204 година, когато франките превзели Константинопол и те попаднали под венецианско владение. Под венецианска власт Йонийските острови формирали своя  местна аристокрация, за която се пази регистър чак до 19 век.

 

От времето на франкска власт до 1864 година, когато островите са се присъединили към гръцката държава, Йонийските острови били управлявани от множество чуждестранни завоеватели. Присъствието на европейци на Йонийските острови по времето, когато Гърция все още била под османско владение, допринесло значително за интелектуалния и културен напредък, нещо, което е все още налице в архителктурната традиция и в очарователните културни черти.