Загадъчните подземни градове на Кападокия - част 2

30/11/-0001

В предишната статия ви разказахме за подземните градове на Кападокия. Холидей Плюс БГ предлага екскурзия до Кападокия  “Самолетна програма Кападокия от Варна със 7 нощувки”, с която можете разгледате тази необикновена област.

През вековете подземните градове на Кападокия са били убежище на различни култури. В зората на Християнството са служели за укритие на християните от Римската империя. Дори след като преследването на християните било официално забранено през 313 година, хората продължили да използват подземните градове, този път за да се защитят от армиите на Византийската империя, които разграбвали и поробвали всеки, който се изпречвал на пътя им. По това време подземните градове на Кападокия били почти завършени и жителите на региона намирали убежище в тях при евентуални заплахи от нападение.

Всяко жилище над земята имало собствен вход към подземния град или въздуховод, така че обитателите му можели да комуникират с хората под земята. Към ден днешен са открити над 15 000 въздуховода. През 7 век сл. Хр., когато ислямските армиите превзели Мала Азия, византийците най-накрая изоставили подземните градове на Кападокия.

В днешно време са открити 150 подземни града, много от които предстои да бъдат изследвани. Първият град е бил отворен за туризма през 1965 година, а по настоящем 5 подземни града са достъпни за туристически посещения.

Огромен подземен град, открит наскоро в Невшехир

През 2013 година строителни работници откриват вход към нов подземен град, докато рaзчистват останките от съборена къща. Градът се състои от мрежа от подземни стаи и тунели. Открити са многобройни помещения като галерии, скрити църкви, канализация, фонтани, всекидневни, кухни, стълбища и дори винарни и преси за растителни масла. Новооткритият град най-вероятно превъзхожда най-големият познат до този момент подземен град на Кападокия - Деринкую.

 

Кападокия е свидетел на хилядолетна човешка история и крие още много загадки и тайни. Приказните й форми, лунният й пейзаж и свидетелствата за историите на минали цивилизации омагьосват посетителите и я правят едно от най-популярните туристически места в Турция.  

С екскурзията “Самолетна програма Кападокия от Варна със 7 нощувки”  имате възможност да посетите тази необикновена земя. Освен с подземните си градове и с причудливите си форми, Кападокия се слави и с това, че е едно от най-добрите места в света за полети с балон. Това е така, поради невероятните гледки в региона и чудесните условия за летене.

 

автор: Силвия Добрева​