• HolidayPLus : Ранни записвания Македония от Варна, Добрич и Бургас

Ранни записвания Македония от Варна, Добрич и Бургас

                        Великден в ОХРИД

4 дни / 3 нощувки Цена от 289 лв. за ранни записвания до 15.02.2020

Каним Ви на едно Великденско пътуване в България и Македония, в което ще се насладим на традиции, култура и бит, съчетани със зашеметяващи гледки, калдаръмени улички и живописни пейзажи…

Маршрут: Добрич – Варна – Бургас – Мелник-Рупите – Петрич-Хераклия Линкестис – Битоля – Охрид – Струга-Калище – Скопие – Варна

Дати: 17.04.2020 

Часове на отпътуване:

от Добрич – 03.00 часа

от Варна – 04.00 часа от ул.“Антим I“

от Бургас – 06.00 часа от ОМВ Мираж

ПРОГРАМА:

Първи ден: 17.04.2020

Варна – Бургас – Мелник -Рупите

Рано сутринта отпътуваме от град Варна и се отправяме към Мелник, най-малкия град в България. Мелник е град-приказка, в който всичко сякаш е застинало така, както е било някога. Разположен е в подножието на Кожух планина, сгушен между високите бели варовити скали, които блестят на слънцето. Градът е архитектурен резерват, запазил оригиналната си Средновековна и Възрожденска архитектура, чийто бисер е Кордопуловата къща, която ще разгледаме, за да видим експозицията на мелнишка винарска изба, вътрешната архитектура на къщата, богата на стенописи, резби и стъклописи. За любителите на хубавите вина се предлага дегустация и възможност за закупуване на мелнишко вино.

Продължаваме към Рупите – една живописна местност, обвита с мистичен ореол, свързан с Баба Ванга. Ще разгледаме построения от нея храм „Св.Петка Българска“, изографисан от големия български художник Светлин Русев. Неговите стенописи не отговарят на каноните на църквата и затова и до ден днешен църквата не е осветена от Светия синод. Ще се поклоним пред гроба на светицата. В огромния парк, в който изобилстват топли минерални извори е и къщичката на Баба Ванга. Тук тя прекарва последните си години и прекрачвайки прага и, посетителя сякаш усеща присъствието на пророчицата.

Отпътуваме към Петрич. Настаняване в хотела. Нощувка.

Втори ден: 18.04.2020

Петрич – Хераклея Линкестис – Битоля – Охрид

Закуска. Около 08.00 часа отпътуване към ГКПП Златарево, от където преминаваме в Македония. Първият обект, който ще посетим е античния град Хераклия Линкестис, основан в средата на IV век от Филип II Македонски. Ще имаме възможност да се разходите из стария одеон /амфитеатър/, баните. Ще видим останки от древни църкви и базилики, красиви мозайки, считани за шедьовър на ранното християнско изкуство. Мозайките са изработени от малки цветни квадратчета с невероятно запазени цветове.

Отпътуваме към Битоля – втория по големина град в Македония, който в далечната 1016 година е бил столица на българския цар Иван Владислав. Пешеходна разходка из центъра на града. Ще видим часовниковата кула, „Саат кула“ – символ на града, църквата „Св.Димитър“, построена през 1830 г. Свободно време. Отпътуваме към Охрид. Настаняване в хотела. Вечеря.

След вечеря, към 23.00ч следва Празнична Великденска литургия в местен храм.

Нощувка.

Трети ден: 19.04.2020

Охрид – манастира „Св.Наум“ – Билянини извори – Наколни жилища – стария град

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Закуска. Ще се поздравим с Великденски яйца за Светлия празник.

Следва / по желание / допълнителна екскурзия до Билянините извори и манастира „Свети Наум“. Билянините извори се намират в красив парк. Според едно предание обикалянето на изворите носи щастие и любов. От там ще продължим към манастира „Св.Наум“. Пътят се вие по живописния бряг на езерото. Самият манастир се намира на югоизточния бряг на Охридското езеро, в природният резерват „Галичица“. Сред големия красив парк, из който свободно се разхождат пауни, се намира и самия манастир. Посещаваме църквата „Св. Арахангели“, в която можете да се поклоните пред гроба на Свети Наум и параклиса на Света Петка, пред който има малко аязмо с лековита вода. По обратния път ще се отбием и в живописния комплекс „Наколни жилища“, изграден в Залива на костите във водите на езерото. Върху дървена платформа са построени автентични жилища от праисторически времена, където са живеели около стотина жители, рибари и занаятчии. Къщи със сламени покриви и кирпичени стени, и още други постройки разказват за живота на хората от древни времена.

Връщаме се в Охрид, където нашата пешеходна обиколка на стария град ще започне от най-високата точка на града – Самуиловата крепост. Спускайки се надолу към езерото ще разгледаме църквите „Св.Климент“, „Св.Панталеймон“, „Св.Богородица Перивлепта“, която поради своята архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, античния театър и базиликата „Св.София“. Ще минем и през градската чаршия, където ще имате възможност да посетите малките дюкянчета и да закупите оригинални охридски перли. Ще надникнем и в работилницата за ръчно изработване на пергамент, от където също ще имате възможност за закупуване на сувенири. Свободно време. По желание – разходка с корабче из кристалните води на езерото. Единствено от тук можем да се любуваме на прекрасната панорама на очарователния Охрид.

Връщаме се в хотела привечер. Вечеря. За доброто ни настроение ще има жива македонска музика. Нощувка.

Четвърти ден: 20.04.2020

Охрид-Струга-Калище-Скопие-Варна

Закуска. Отпътуваме към Струга. Ще спрем на моста на поетите, изграден над река Църни Дрин. Това е единствената река, която се оттича от езерото. На този мост ежегодно се провеждат празници на поезията, които събират поети от цял свят. Пешеходна разходка из центъра и чаршията, където ще видим и родната къща на братя Миладинови /отвън/, която днес е културен музей.

Отпътуваме към близкия скален манастир „Св.Богородица“ в Калище. Тук, на брега на Охридското езеро, скалният манастир, както и изградената голяма и нова черква привличат много туристи и поклонници.

Отправяме се към Скопие, като по път ще се наслаждаваме на красивите планински пейзажи. Пристигайки в ранния следобед в столицата на Македония разглеждаме центъра на града, осеян с много монументални паметници. Ще видим и възпоменателната плоча на мястото, където е била родната къща на Майка Тереза. Свободно време и отпътуваме към България. Пристигаме в съответните градове и Варна в ранните часове на следващия ден.

Цени

Цени:

При отпътуване от:

Цена на човек, настанен в двойна стая

Цена на деца от 2 до 12 години – ненавършени, настанени с двама възрастни

Цена за единична стая

Варна

299 лева

249 лева

370 лева

Бургас

289 лева

239 лева

360 лева

       
       

Пакетната цена включва

Транспорт с лицензиран автобус

1 нощувка закуска в х-л 3* в Петрич

2 нощувки със закуски и вечери в хотел Пела 3*, Охридска ривиера https://www.hotelpela.com.mk/ / едната вечеря ще бъде с с жива музика /

Екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод на български език

Медицинска застраховка за лица до 70год.

Пътни такси и гранични такси

Посещение на град Мелник, Кордупуловата къща и музея на виното

Разглеждане на храма „Св.Петка Българска“ и къщата на Баба Ванга в местността Рупите

Разглеждане на античния град Хераклия Линкестис

Пешеходна разходка в централната част на град Битоля

Туристическа програма в Охрид

Туристическа програма в Струга 

Туристическа програма в Скопие

Водач от туроператора

 Пакетната цена не включва

Входните такси за посещаваните туристически обекти по програмат

Входна такса Кордупуловата къща – 3,50 лв

Входа такса към античния град Хераклия Линкестис – 120 MKD

Входна такса на манастира “Свети Наум” – 100 MKD

Самуиловата крепост – 60 МКD

Входни такси в църквата “Св. Богородица Перивлепта” – 120 MKD

Входна такса Наколни жилища – 100 MKD

Самуилова крепост – 60 МКD 

Разходи от личен характер

Доплащане за отпътуване от Добрич – 12,00лв.

Разходка с корабче по Охридското езеро с екскурзовод – от 6 до 10 евро / в зависимост от големината на кораба и броя на туристите/

Автобусна екскурзия до Билянините извори, манастира “Св. Наум” и комплекс “Наколни жилища” (без включени входни такси на обектите) – 10 евро

Медицинска застраховка за лица над 70 год. – 10.00лв. доплащане

Забележка:

Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо работното време на обектите и възможността за осъществяването им.

Цените за входните такси на обектите са упоменати към януари 2019г и Агенцията не носи отговорност при евентуални промени

Пътува се с лична карта или задграничен паспорт

Няма визов режим.

За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие 4 бр.), както и копие от акта за раждане.

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 15 дни преди отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на екскурзията поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване

Полезно от нашия блог

Памуккале - живописен памучнен замък, изумително творение на природата
-0001-11-30

Изкрящо белите тераси от отложен калции и топлите бистри басейни на Паммуккале висят като вкаменена каскада на мощен водопад, от която се разкрива живописна гледка. Изключително внушителен сам по себе си, геоложкият феномен Паммуккале, което означава “Памучен замък” на турски, е също място на добре запазени руини на гръцко-римския древен град Йераполис, който е в списъка на ЮНЕСКО. Ежегодно Паммуккале е посещавам от над 2 милиона туристи, което го прави най-посещавания град в Турция.

Още за Памуккале - живописен памучнен замък, изумително творение на природата
Чартърни полети - какво представляват и каква е разликата с редовните полети?
-0001-11-30

Чартърните полети са много удобни, тъй като са директни полети до атрактивни дестинации, до които не винаги има директни полети на редовните или нискотарифните авиокомпании. Те са извън разписанието на редовните авиолинии. Чартърните полети са наети от туроператори за превозване на туристи във връзка с организирането на ваканционни пакетни пътувания, в които е включен и полет. Седалките в самолета са предварително платени от туроператора. При незапълване на капацитета на полета, останалите седалки се пускат за свободна продажба, често в последния момент. Цената на чартърния самолетен билет е много по-изгодна в сравнение със самолетните билети на редовните авиолинии.

Още за Чартърни полети - какво представляват и каква е разликата с редовните полети?
7 вдъхновяващи места в Тайланд - част 1
-0001-11-30

Далечен и различен от всичко, с което сте свикнали, Тайланд ще ви завладее с красотата и екзотиката си. От вкусната и пикантна кухня, дружелюбни и усмихнати хора, свещените будистки храмове до невероятната природа, тропически плажове и екзотични животни, има много причини да предприемете пътешествие до тази прекрасна азиатска страна. Представяме ви някои от най-вдъхновяващите места в Тайланд:

Още за 7 вдъхновяващи места в Тайланд - част 1
Още предпочитани топли дестинации през зимата
-0001-11-30

Навън е зима, а вие си мечтаете за някое топло и слънчево място. Разходете се с нас из някои от най-предпочитаните топли дестинации през зимата - Канарските острови, Пукет - Тайланд и Шарм ел Щейх в Египет.

Още за Още предпочитани топли дестинации през зимата
Родос - островът на рицарите и слънцето - част 2
-0001-11-30

В Родос - островът на рицарите и слънцето - част 1 посетихме стария град на Родос, някогашно седалище на рицарите хоспиталиери. Продължаваме разходката из слънчевия остров Родос.

Още за Родос - островът на рицарите и слънцето - част 2
Дубровник - перлата на Адриатика
-0001-11-30

Окъпван от отраженията на Адриатическо море и заобиколен от крепостни стени, устоели векове наред размирици, Хърватския град Дубровник е едно от важните културни наследства на Европа. Стените предпазвали живота в града и позволили разцвета на морската република Дубровник, която си съперничела с Венеция по търговска мощ. Векове наред градът очарова посетителите си, а английският поет Лорд Байрон нарекъл Дубровник Перлата на Адриатическо море.

Още за Дубровник - перлата на Адриатика