• HolidayPLus : Ранни записвания Македония от Варна, Добрич и Бургас

Ранни записвания Македония от Варна, Добрич и Бургас

                        Великден в ОХРИД

4 дни / 3 нощувки Цена от 289 лв. за ранни записвания до 15.02.2020

Каним Ви на едно Великденско пътуване в България и Македония, в което ще се насладим на традиции, култура и бит, съчетани със зашеметяващи гледки, калдаръмени улички и живописни пейзажи…

Маршрут: Добрич – Варна – Бургас – Мелник-Рупите – Петрич-Хераклия Линкестис – Битоля – Охрид – Струга-Калище – Скопие – Варна

Дати: 17.04.2020 

Часове на отпътуване:

от Добрич – 03.00 часа

от Варна – 04.00 часа от ул.“Антим I“

от Бургас – 06.00 часа от ОМВ Мираж

ПРОГРАМА:

Първи ден: 17.04.2020

Варна – Бургас – Мелник -Рупите

Рано сутринта отпътуваме от град Варна и се отправяме към Мелник, най-малкия град в България. Мелник е град-приказка, в който всичко сякаш е застинало така, както е било някога. Разположен е в подножието на Кожух планина, сгушен между високите бели варовити скали, които блестят на слънцето. Градът е архитектурен резерват, запазил оригиналната си Средновековна и Възрожденска архитектура, чийто бисер е Кордопуловата къща, която ще разгледаме, за да видим експозицията на мелнишка винарска изба, вътрешната архитектура на къщата, богата на стенописи, резби и стъклописи. За любителите на хубавите вина се предлага дегустация и възможност за закупуване на мелнишко вино.

Продължаваме към Рупите – една живописна местност, обвита с мистичен ореол, свързан с Баба Ванга. Ще разгледаме построения от нея храм „Св.Петка Българска“, изографисан от големия български художник Светлин Русев. Неговите стенописи не отговарят на каноните на църквата и затова и до ден днешен църквата не е осветена от Светия синод. Ще се поклоним пред гроба на светицата. В огромния парк, в който изобилстват топли минерални извори е и къщичката на Баба Ванга. Тук тя прекарва последните си години и прекрачвайки прага и, посетителя сякаш усеща присъствието на пророчицата.

Отпътуваме към Петрич. Настаняване в хотела. Нощувка.

Втори ден: 18.04.2020

Петрич – Хераклея Линкестис – Битоля – Охрид

Закуска. Около 08.00 часа отпътуване към ГКПП Златарево, от където преминаваме в Македония. Първият обект, който ще посетим е античния град Хераклия Линкестис, основан в средата на IV век от Филип II Македонски. Ще имаме възможност да се разходите из стария одеон /амфитеатър/, баните. Ще видим останки от древни църкви и базилики, красиви мозайки, считани за шедьовър на ранното християнско изкуство. Мозайките са изработени от малки цветни квадратчета с невероятно запазени цветове.

Отпътуваме към Битоля – втория по големина град в Македония, който в далечната 1016 година е бил столица на българския цар Иван Владислав. Пешеходна разходка из центъра на града. Ще видим часовниковата кула, „Саат кула“ – символ на града, църквата „Св.Димитър“, построена през 1830 г. Свободно време. Отпътуваме към Охрид. Настаняване в хотела. Вечеря.

След вечеря, към 23.00ч следва Празнична Великденска литургия в местен храм.

Нощувка.

Трети ден: 19.04.2020

Охрид – манастира „Св.Наум“ – Билянини извори – Наколни жилища – стария град

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Закуска. Ще се поздравим с Великденски яйца за Светлия празник.

Следва / по желание / допълнителна екскурзия до Билянините извори и манастира „Свети Наум“. Билянините извори се намират в красив парк. Според едно предание обикалянето на изворите носи щастие и любов. От там ще продължим към манастира „Св.Наум“. Пътят се вие по живописния бряг на езерото. Самият манастир се намира на югоизточния бряг на Охридското езеро, в природният резерват „Галичица“. Сред големия красив парк, из който свободно се разхождат пауни, се намира и самия манастир. Посещаваме църквата „Св. Арахангели“, в която можете да се поклоните пред гроба на Свети Наум и параклиса на Света Петка, пред който има малко аязмо с лековита вода. По обратния път ще се отбием и в живописния комплекс „Наколни жилища“, изграден в Залива на костите във водите на езерото. Върху дървена платформа са построени автентични жилища от праисторически времена, където са живеели около стотина жители, рибари и занаятчии. Къщи със сламени покриви и кирпичени стени, и още други постройки разказват за живота на хората от древни времена.

Връщаме се в Охрид, където нашата пешеходна обиколка на стария град ще започне от най-високата точка на града – Самуиловата крепост. Спускайки се надолу към езерото ще разгледаме църквите „Св.Климент“, „Св.Панталеймон“, „Св.Богородица Перивлепта“, която поради своята архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, античния театър и базиликата „Св.София“. Ще минем и през градската чаршия, където ще имате възможност да посетите малките дюкянчета и да закупите оригинални охридски перли. Ще надникнем и в работилницата за ръчно изработване на пергамент, от където също ще имате възможност за закупуване на сувенири. Свободно време. По желание – разходка с корабче из кристалните води на езерото. Единствено от тук можем да се любуваме на прекрасната панорама на очарователния Охрид.

Връщаме се в хотела привечер. Вечеря. За доброто ни настроение ще има жива македонска музика. Нощувка.

Четвърти ден: 20.04.2020

Охрид-Струга-Калище-Скопие-Варна

Закуска. Отпътуваме към Струга. Ще спрем на моста на поетите, изграден над река Църни Дрин. Това е единствената река, която се оттича от езерото. На този мост ежегодно се провеждат празници на поезията, които събират поети от цял свят. Пешеходна разходка из центъра и чаршията, където ще видим и родната къща на братя Миладинови /отвън/, която днес е културен музей.

Отпътуваме към близкия скален манастир „Св.Богородица“ в Калище. Тук, на брега на Охридското езеро, скалният манастир, както и изградената голяма и нова черква привличат много туристи и поклонници.

Отправяме се към Скопие, като по път ще се наслаждаваме на красивите планински пейзажи. Пристигайки в ранния следобед в столицата на Македония разглеждаме центъра на града, осеян с много монументални паметници. Ще видим и възпоменателната плоча на мястото, където е била родната къща на Майка Тереза. Свободно време и отпътуваме към България. Пристигаме в съответните градове и Варна в ранните часове на следващия ден.

Цени

Цени:

При отпътуване от:

Цена на човек, настанен в двойна стая

Цена на деца от 2 до 12 години – ненавършени, настанени с двама възрастни

Цена за единична стая

Варна

299 лева

249 лева

370 лева

Бургас

289 лева

239 лева

360 лева

       
       

Пакетната цена включва

Транспорт с лицензиран автобус

1 нощувка закуска в х-л 3* в Петрич

2 нощувки със закуски и вечери в хотел Пела 3*, Охридска ривиера https://www.hotelpela.com.mk/ / едната вечеря ще бъде с с жива музика /

Екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод на български език

Медицинска застраховка за лица до 70год.

Пътни такси и гранични такси

Посещение на град Мелник, Кордупуловата къща и музея на виното

Разглеждане на храма „Св.Петка Българска“ и къщата на Баба Ванга в местността Рупите

Разглеждане на античния град Хераклия Линкестис

Пешеходна разходка в централната част на град Битоля

Туристическа програма в Охрид

Туристическа програма в Струга 

Туристическа програма в Скопие

Водач от туроператора

 Пакетната цена не включва

Входните такси за посещаваните туристически обекти по програмат

Входна такса Кордупуловата къща – 3,50 лв

Входа такса към античния град Хераклия Линкестис – 120 MKD

Входна такса на манастира “Свети Наум” – 100 MKD

Самуиловата крепост – 60 МКD

Входни такси в църквата “Св. Богородица Перивлепта” – 120 MKD

Входна такса Наколни жилища – 100 MKD

Самуилова крепост – 60 МКD 

Разходи от личен характер

Доплащане за отпътуване от Добрич – 12,00лв.

Разходка с корабче по Охридското езеро с екскурзовод – от 6 до 10 евро / в зависимост от големината на кораба и броя на туристите/

Автобусна екскурзия до Билянините извори, манастира “Св. Наум” и комплекс “Наколни жилища” (без включени входни такси на обектите) – 10 евро

Медицинска застраховка за лица над 70 год. – 10.00лв. доплащане

Забележка:

Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо работното време на обектите и възможността за осъществяването им.

Цените за входните такси на обектите са упоменати към януари 2019г и Агенцията не носи отговорност при евентуални промени

Пътува се с лична карта или задграничен паспорт

Няма визов режим.

За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие 4 бр.), както и копие от акта за раждане.

Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 15 дни преди отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на екскурзията поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване

Полезно от нашия блог

Ранни записвания - защо да резервираме лятната си почивка в Турция през януари?
-0001-11-30

Зимните празници току що са отминали, а лятото е още далеч. През януари, обаче, е най-добрият момент да резервирате лятната си почивка в Турция. С ранните записвания можете да се възползвате от най-изгодните цени със значителни отстъпки в най-предпочитаните хотели.

Още за Ранни записвания - защо да резервираме лятната си почивка в Турция през януари?
Валдемоса - живописното градче на Шопен
-0001-11-30

На остров Майорка има не само курортни селища, но и много малки китни градчета, едно от които - Валдемоса, си заслужава да посетите по време на вашия престой. Намира се в планините на западна Майорка. С население около 2000 човека, тихите и живописни улички на Валдемоса са пълни с магазинчета, арт галерии, кафенета и ресторанти. Повечето туристи идват на еднодневни турове, за да видят Картузианския манастир, където Шопен и Джордж Санд прекарват зимата на 1838-39 г.

Още за Валдемоса - живописното градче на Шопен
4 дни в Рим - част 1
-0001-11-30

В Рим класически и раннохристиянски руини се намират в близост до или под ренесансови дворци и барокови фонтани. Но също така има красиви квартални къщи, любопитни магазинчета и оживени кафенета и барове. Мекият средиземноморски привлича туристите, но основният чар на града е пулсиращата му енергия.

Още за 4 дни в Рим - част 1
Топ 6 топли дестинации за посрещане на Нова година - част 1
-0001-11-30

Декември е студен и снежен, с много светлини, празници и аромат на канела. Ако студът ви идва малко вповече, защо да не се отправите към някоя топла дестинация за Новогодишните празници. Ето и нашите топ предложения за топли дестинации за посрещане на Нова година:

Още за Топ 6 топли дестинации за посрещане на Нова година - част 1
5 идеи за екскурзии през майските празници
-0001-11-30

Май месец е прекрасно време за пътуване. Има много интересни места, които може да посетите в България. Ако все пак сте решили да си подарите екскурзия в чужбина, ето нашите 5 предложения за екскурзии по време на майските празници:

Още за 5 идеи за екскурзии през майските празници
Родос - островът на рицарите и слънцето - част 1
-0001-11-30

Родос, красивият остров на рицарите, е четвъртият най-голям гръцки остров. С повече от 300 слънчеви дни на година, с мек средиземноморски климат, красиви и поддържани плажове, прекрасни пейзажи, китни селца и интересни исторически места, Родос привлича почти два милиона туристи всяка година. Животът на островът е приятен, хората са дружелюбни и Родос може да се похвали с почти нулева престъпност.

Още за Родос - островът на рицарите и слънцето - част 1