• HolidayPLus : Екскурзия          Континентална Гърция

Екскурзия Континентална Гърция

Промоционална цена до 30.07.2022 – 750 лева

Отпътуване
02:30 часа от Добрич - паркинга пред Стоматологията
04:00 часа от Варна – ул. „Антим І”
06:30 часа от Бургас - бензиностанцията OMV / срещуМак Драйв /

Маршрут: Варна – Бургас –  Свиленгард – Филипи – Кавала – Вергина – Едеса - - Каламбака – Метеора – Йоанина – Патра – Атина – Коринт – Пирея – Волос – Скиатос – Солун – Бургас - Варна

Дати: 15.10.2022г.

Първи ден 15.10.2022  Варна – Бургас – Свиленград -Филипи - Кавала
Около обяд пристигаме в Гърция. Отправяме се към древния град Филипи, основан от жителите на остров Тасос. Името на града дава Филип II, бащата на Александър Велики, през 356 г. пр. Хр. Ще разгледаме останките от  елинистическа римска и византийска епоха - части от градските стени, античния театър, Римския форум и християнски църкви. Филипи е и първата спирка на апостол Павел, който основава тук първия християнски храм в цяла Европа.

Отправяме се към град Кавала. Следва разходка по тесните калдъръмени улички на един от най-старите градове в Европа. Ще се полюбуваме на архитектура от преди няколко века, китно украсени къщи и малки семейни магазинчета и кафенета.  Кавала е родното място на една от най-ярките личности в историята на града – Мохамед Али. Ще чуем историята за неговата любов към земята на която е роден и израснал.
Отправяме се към прочутия шедьовър на египетската архитектура Имарет – съчетание на джамия, училище по коран и армейска сграда с изглед към намиращото се под него пристанище. Тази историческа ориенталска сграда е реставрирана през 2004 г. и е една от архитектурните забележителности на Кавала днес .
Следва посещение на Крепостната стена на града, наричана още „венецианската крепост“ – построена от император Юстиниан І в опитите си да опаси града от варварски набези.
В средата на ХVІ-ти век етническият грък Ибрахим паша – велик везир на турския султан Сюлейман Великолепни, допринася за просперитета и разцвета на Кавала, като реставрира импозантния Аквеадукт.
Ще се любуваме на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град – едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично”, къщата на Мохамед Али и паметника построен от жителите на гр.Кавала от благодарност за делата му. Отправяме се към новата част на града. Спираме за кратка фото сесия с прочутите камъни, на които е стоял Апостол Павел и е проповядвал християнството, стъпвайки за първи път в Европа. Ще видим новото кметство на града – сградата която напомня на унгарски замък, тютюневите фабрики, превърнати в търговски центрове, пристанищния булевард с огромни палмови дървета и др. Ще имаме възможност да опитаме вкусния гръцки гирос, да похапнем прясна рибка, да пийнем по чаша ароматно узо, в кокетните крайбрежни ресторантчета, да се насладим на гледката на този невероятно красив пристанищен град. Свободно време Настаняване. Нощувка в Кавала.

Втори ден  16.10.2022  Кавала – Вергина – Едеса - Каламбака.

Закуска. Отправяме се към  Едеса, един от най-красивите градове в северна Гърция. Името си дължи на богатството си на вода, като най-голяма слава на града са донесли знаменитите водопади. Неповторими по красотата си сталактитови и сталагмитови пещери се крият зад 70 метровите бушуващи потоци пенлива вода. Следва пешеходна разходка и фото пауза из красивия град със славянското име Воден. Отпътуваме към Вергина, където ще посетим гробницата на един от най-великите представители на македонската династия - Филип Македонски. Ще разглеждаме руините на древния македонски дворец, след което отпътуваме към градчето Каламбака, намиращо се в подножието на Метеора. Настаняване.  Нощувка в Каламбака.

Трети ден  17.10.2022  Каламбака – Метеора – Йоанина – Планината на Олимп -Патра.

Закуска. Разглеждане на  Метеора – уникалното място, наричано осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Изключителна възможност за разглеждане на два от прочутите скални манастири. Кратка спирка в работилницата за изписване на Византийски икони и сувенири.

Отправяме се към Патра. Настаняване. Нощувка в Патра.

Четвърти ден 18.10.2022  : Патра – Атина – Коринт – Пирея

Закуска. Ще направим разходка в градчето Патра. Ще видим  църквата "Св. Андрей" - най-големият православен храм на Балканите, в който се пазят мощите на светеца, върнати от папата през 1964 г.; пешеходната улица "Трио Наваро" с множество кафенета и сувенирни магазини; площад "Псила Алония"; римският амфитеатър и древният римски одеон. Отпътуваме за Пирея.

Нощувка в Пирея.

Пети ден 19.10.2022   : Пирея – Атина

Закуска. Отправяме се към Атина.  Ще разгледаме Арката на Адриан - триумфална aрка, построена през 131 г. пр. Хр. и наречена на римския император Адриан; Храмът на Зевс, който с размерите си е превъзхождал Партенона на Акропола; старият Олимпийски стадион, изграден през 1895 г. на същото място, където се е намирал античният стадион от 4 в. пр. Хр. и е използван за първите съвременни Олимпийски игри; Парламентът - някогашният дворец на първия гръцки крал Ото; площад „Синтагма”; възможност за самостоятелно разглеждане на Акропола. Свободно време в Атина с възможност за посещение на новия Музей на Акропола, събрал всички артефакти, открити на хълма и около него от бронзовата епоха до римския и византийския период; Националния археологически музей, разполагащ с една от най-богатите колекции от произведения на древните изкуства, Византийския музей, който представя богата колекция от византийско изкуство и архитектура или музея „Бенаки” - частен музей с прекрасна колекция, представяща хилядолетната гръцка история. 

Връщаме се в хотела. Нощувка в Пирея.

Шести ден 20.10.2022  : Пирея – Волос

Закуска. Отпътуване за града на аргонавтите – Волос, съхранил макета на кораба „Арго“, с който според митологията е било пренесено „Златното руно“.  Ще разгледаме централната част на Волос: църквата "Агиос Николаос", площада "Eлефтериас", крайбрежна улица. Ще посетим живопистното селце Макреница, кацнало по склоновете на планината Пелион, наричано „Балкона на Пелион“, тъй като от него се откриват зашеметяващи гледки към Пагасетския залив.

Настаняване. Нощувка във Волос.

Седми ден 21.10.2022  : Волос – Скиатос

Закуска. Свободен ден за почивка.

По желание целодневен круиз до остров Скиатос – 30 евро. Отправяме се от хотела към круизия кораб. Капитанът на кораба ще ни посрещне  и запознае с програмата по маршрута. За доброто настроение по време на пътуването ни до остров Скиатос ще се грижи екипажа на кораба с традиционна програма. След  пристигането ни  на острова, корабът ще остава около 3 часа на пристанището на гр. Скиатос. Свободно време за посещение и разглеждане на столицата, за разходка, както и да се насладим на прекрасните гледки към полуостров Бурци, който разделя пристанището на Скиатос на две части. В 14:45 корабът отпътува за Кукунариес – най-големият и красив пясъчен плаж. Свободно време около 2 часа, след което отпътуваме обратно. Връщане в хотела. Нощувка във Волос.

Осми ден 22.10.2022  : Волос – Солун – Бургас - Варна

Около обяд пристигаме в гр. Солун – гръцката перла на Егейско море. Панорамна обиколка на крайбрежния булевард „Нике”с Бялата Кула, паметника на Александър Македонски, ще посетим църквата „Св. Димитър” – Солунския Чудотворец, където се намира гроба на светеца, Ротондата и арката на Галерий. Свободно време за разходка по площад „Аристотелес”, крайбрежната улица с кафенета, магазини и колоритният Солунски пазар.

Отправяме се към България. Пристигаме в Бургас и Варна късно през нощта.

 

 

Цени

Цената включва:

Транспорт с лицензиран туристически автобус;
7 нощувки със закуски в хотели 2/3* както следва: 1 в Кавала, 1 в Каламбака, 1 в Патра, 2 в Пирея, 2 във Волос
Разглеждане на древния град Филипи, Кавала, манастирите на Метеора, Вергина и Едеса,  Патра, Атина, Пирея, фотосесия при Коринт и Волос. Възможност / срещу допълнително заплащане/ за еднодневна екскурзия до остров Скиатос
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
Медицинска застраховка
Всички пътни и административни разходи.

Цената не включва:

Посещение на таверна с музика на живо и включена вечеря – 30 евро

Еднодневен круиз до Скиатос – 30 евро
Доплащане за медицинска застраховка за хора над 70г. - 10 лева

Входни такси за посещаваните обекти (по желание):
- входна такса Метеора - 3 евро
- гробницата на Филип Македонски - 12 евро възрастни, студенти и ученици – безплатно срещу представяне на студентска или ученическа карта / бележник

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща лично от туристите на място в хотела.
За 5* хотели - 4 евро /стая/ нощувка
За 4* хотели - 3 евро /стая/ нощувка
За 3* хотели - 1.50 евро /стая/ нощувка
За 2*, 1* хотели - 0.50 евро /стая/ нощувка

Отстъпки:

За деца до 12 ненавършени години, настанени с двама възрастни – 100 лева

Забележки:

Пътува се с лична карта или задграничен паспорт.

Няма визов режим.

За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие), както и копие от акта за раждане.

Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо възможността за осъществяването им.

 

Полезно от нашия блог

Историята на мостът Риалто - една от емблемите на Венеция
-0001-11-30

Ако посещавате Венеция, то не пропускайте да видите една от емблемите на града - мостът Риалто. Мостът свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло и е един от четирите моста над Гранд Канал. До 1854 г. Риалто е единственият мост, свърващ двата бряга на Гранд Канале, когато е построен моста на Академията.

Още за Историята на мостът Риалто - една от емблемите на Венеция
Почивка в Испания - 4 вдъхновяващи места в района на Коста Брава
-0001-11-30

Земя на прочути творци като Салвадор Дали и Гауди, Коста Брава пленява с живописното си крайбрежие, по което се редуват плажовете със златни пясъци, малки заливчета с борови гори и високи скали, първокласни курорти и средновековни испански градчета. В района Коста Брава се предлагат и много възможности за посещение на интересни забележителности и красиви места. Наемете рент-а-кар или се запишете за някоя от еднодневните екскурзии по време на вашата почивка в Коста Брава. Ето нашите топ 4 предложения:

Още за Почивка в Испания - 4 вдъхновяващи места в района на Коста Брава
Какво да видите, докато сте на почивка в Бодрум - част 1
-0001-11-30

Бодрум е един от най-хубавите турски курорти, с красива крайбрежна ивица с едни от най-луксозните хотели и пристанище, пълно с яхти и катамарани, готови за пътешествия из тюркоазените води на Егейско море. В околностите му се намират останки от древни градове, пазещи хилядолетна история, а стария град на Бодрум ще ви очарова с приятната си атмосфера и характерните бели варосани къщи. Предлагаме ви няколко от най-интересните забележителности, които може да посетите докато сте на почивка в Бодрум.

Още за Какво да видите, докато сте на почивка в Бодрум - част 1
Какво да видим в Одрин
-0001-11-30

Одрин - този някогашен български град в наши дни е врата към Турция от и към Европа. И макар “комшиите” - нашенци и гърци да го посещават основно, за да напълнят пазарските чанти, Одрин има какво да предложи освен шопинг молове и традиционни базари. А защо да не съчетаете и двете - пазаруване с разглеждане на забележителности. Ще ви запознаем с някои от основните забележителности на града.

Още за Какво да видим в Одрин