• HolidayPLus : Екскурзия-Румъния 3 дни

Екскурзия-Румъния 3 дни

Букурещ и Трансилвания – 3 дневна програма

Дата: 21-23 септември

Първи ден: Варна-Букурещ-Бран- 500 км.

Отпътуване рано сутринта от Варна, ул. Антим I. Панорамна автобусна обиколка, центъра на Букурещ: площад Унири, Университетския площад, площад Виктория и площада на Революцията. Посещение на Парламента. Построен от комунистическия лидер Никола Чеушеску колосалния дворец на парламента (поизвестен, като Двореца на народа) е втората по големина сграда в света след Пентагона в САЩ. По построяването й са работили 20 000 строители и 700 архитекта. Дворецът се гордее с 12-те си истории, 1 100 стаи, 328кв м. лоби и подземни етажи, включващи огромен ядрен бункер. Когато строителите започнали през 1984г, диктаторът е смятал сградата за седалище на неговото правителство. Днес сградата се използва, като интернационален конферентен център. Построена и обзаведена изцяло само с румънски материали и мебели, сградата отразява работата на най-добрите занаятчии в страната. Вътре се намира ослепителна стая с луксозен и ослепителен полилей, мозайки, дъбова ламперия, мрамор, златно листо, стъклописи и подове, покрити с богати килими. Посещение на музея на селото, разположен в красив парк пресъздава повече от 300 традиционни къщи представящи Румънската традиционна архитектура от всички региони на страната. Къщи, хамбари и дървени църкви и занаятчии облечени в традиционни костюми от 16-17 век са добавени към атмосферата. Вечерта пристигане в Бран, свободно време в района. Нощувка.

Втори ден: Бран-Рашов-Вишкри-Сигишоара-Брашов-Бран- 350км.

След закуска потегляне към крепостта Рашов, която е разположена на скалист връх в Карпатските планини, 650 фута над града Рашов. За първи път се спомената в историческите документи през 1331г., крепостта е била потроена от Тектонски рицари, като защита срещу нахлуването на татарите  и била по-късно разширена от местното население. Стратегически разположена на популярно място свързващо провинциите Трансилвания и Валакия, Рашов се различава от останалите саксонски крепости в това, че е бил конструиран, като място за обежище за продължителни периоди от време. Тъйкато има не по-малко от 30 къщи, училище, параклис и останали постройки повече наподобяващи село. След, като напуснем хубвата крепост ще продължим нашето пътуване към: село Вишкри. Това е може би най-известното саксонско село, където можем да видим къщата на Негово Кралско Величество Принц Чарлз, принцът на Луелс и също укрепената църква на Вишки. След това продължаваме към Сигишоара, един от най-красивите и запазени средновековни градове в Европа. Това е и родното място на Влад Дракула, познат още, като Влац Цепеш, управител на провинция Валакия от 1456 до 1462. Това е човекът, който вдъхновява Брам Стокерс за неговото измислено творение, назовано Дракула. Тук се намират най-интересните забележителности:  часовниковата кула, покритата скала. Ще се върнем обратно в Брашов. Разположен в сърцето на страната, само на два часа път с кола от Букурещ, Брашов е уникално място предлагащо атракции за туристите. Градът е основан от Саксонците, които завлядяват Трансилвания през 12-13 век. Тук ще посетим стария център, където ще се полюбувате на красиви сгради като изумителната Черна църква, построена в Готически и Ренесансов стил. Ще посетим първия музей на румънското училище датиращ от 1583 година и докато сме в Брашов не може да пропуснем най-тясната улица в Румъния-Роуп. Свободно време в Брашов. Нощувка.

Трети ден: Бран-Синая-Варна-500км.

Закуска. Сутринта посещение на замъка Бран - място обгърнато в аура от мистерии и легенди. Като допълнение към своята уникална архитектура замъкът е известен с митовете, че е бил дом на Влад Цепеш. Също така известен, като Замъка на Дракула, замъкът Бран е бил строго охраняван от рицарите на Теотонския Орден през 1212г. Първите исторически сведения за него са записани през 19 ноември 1977г., давайки на саксонците в Кронщад (Брашов) привилегията да построят Цитаделата. Сградата започва  своето действие през 1378 г. като защита срещу турците и по-късно става митнически пост на прохода между Трансилвания и Влахия. След това ще се отправим към Синая, замъкът Пелеш е шедьовър на немската нова Ренесансова архитектура, мнозина го считат за един от най-красивите замъци в Европа. Посещението в синайския манастир ще ни върне назад в 17 век, едно от най-свещените християнски места притежаващо богата колекция от ценни икони.След обяд отпътуване за България и късно пристигане във Варна.

Цени

Цената 160лв. включва:
-транспорт със собствен лицензиран автобус

-2 нощувки със закуски в хотел 3***
-Екскурзоводско обслужване
-Пътни, транспортни и гранични такси
-Застраховка за лица до 70г.

Цената не включва:
-Входове и такси за посещаваните обекти

-Разходи от личен характер
-Застраховка за лица над 70 години.

Краен срок за потвърждение на програмата две седмици преди отпътуване.

Полезно от нашия блог

10 места, които да посетите в Мармарис
-0001-11-30

Мармарис е изключително популярен курорт в Турция. Богатството от исторически и културни дейности, които предлага курорта, ще запълнят почивката ви с приключения, забавления и нови познания. От белите плажове, тюркоазените води на Егейско море, до историческите забележителности и руини, Мармарис има какво да предложи на гостите си.

Още за 10 места, които да посетите в Мармарис
Какво да видите, докато сте на почивка в Бодрум - част 1
-0001-11-30

Бодрум е един от най-хубавите турски курорти, с красива крайбрежна ивица с едни от най-луксозните хотели и пристанище, пълно с яхти и катамарани, готови за пътешествия из тюркоазените води на Егейско море. В околностите му се намират останки от древни градове, пазещи хилядолетна история, а стария град на Бодрум ще ви очарова с приятната си атмосфера и характерните бели варосани къщи. Предлагаме ви няколко от най-интересните забележителности, които може да посетите докато сте на почивка в Бодрум.

Още за Какво да видите, докато сте на почивка в Бодрум - част 1
Любопитни факти за Замъка на Дракула - част II
-0001-11-30

В предишния материал разгледахме някои любопитни факти за замъка Бран - легендата за Граф Дракула, историческата личност на Дракула, построяването на замъка Бран, както и връзката на замъка с кралица Мария. Продължаваме с още няколко любопитни факти за замъка.

Още за Любопитни факти за Замъка на Дракула - част II
3 предпочитани топли дестинации през зимата
-0001-11-30

Ако си мечтаете за топло и слънчево място, докато навън e мразовита зима, ето няколко предложения за топли зимни дестинации със слънчево време, дълги плажове и екзотична природа.

Още за 3 предпочитани топли дестинации през зимата
Памуккале - живописен памучнен замък, изумително творение на природата
-0001-11-30

Изкрящо белите тераси от отложен калции и топлите бистри басейни на Паммуккале висят като вкаменена каскада на мощен водопад, от която се разкрива живописна гледка. Изключително внушителен сам по себе си, геоложкият феномен Паммуккале, което означава “Памучен замък” на турски, е също място на добре запазени руини на гръцко-римския древен град Йераполис, който е в списъка на ЮНЕСКО. Ежегодно Паммуккале е посещавам от над 2 милиона туристи, което го прави най-посещавания град в Турция.

Още за Памуккале - живописен памучнен замък, изумително творение на природата