• HolidayPLus : Екскурзия-Румъния 3 дни

Екскурзия-Румъния 3 дни

Букурещ и Трансилвания – 3 дневна програма

Дата: 21-23 септември

Първи ден: Варна-Букурещ-Бран- 500 км.

Отпътуване рано сутринта от Варна, ул. Антим I. Панорамна автобусна обиколка, центъра на Букурещ: площад Унири, Университетския площад, площад Виктория и площада на Революцията. Посещение на Парламента. Построен от комунистическия лидер Никола Чеушеску колосалния дворец на парламента (поизвестен, като Двореца на народа) е втората по големина сграда в света след Пентагона в САЩ. По построяването й са работили 20 000 строители и 700 архитекта. Дворецът се гордее с 12-те си истории, 1 100 стаи, 328кв м. лоби и подземни етажи, включващи огромен ядрен бункер. Когато строителите започнали през 1984г, диктаторът е смятал сградата за седалище на неговото правителство. Днес сградата се използва, като интернационален конферентен център. Построена и обзаведена изцяло само с румънски материали и мебели, сградата отразява работата на най-добрите занаятчии в страната. Вътре се намира ослепителна стая с луксозен и ослепителен полилей, мозайки, дъбова ламперия, мрамор, златно листо, стъклописи и подове, покрити с богати килими. Посещение на музея на селото, разположен в красив парк пресъздава повече от 300 традиционни къщи представящи Румънската традиционна архитектура от всички региони на страната. Къщи, хамбари и дървени църкви и занаятчии облечени в традиционни костюми от 16-17 век са добавени към атмосферата. Вечерта пристигане в Бран, свободно време в района. Нощувка.

Втори ден: Бран-Рашов-Вишкри-Сигишоара-Брашов-Бран- 350км.

След закуска потегляне към крепостта Рашов, която е разположена на скалист връх в Карпатските планини, 650 фута над града Рашов. За първи път се спомената в историческите документи през 1331г., крепостта е била потроена от Тектонски рицари, като защита срещу нахлуването на татарите  и била по-късно разширена от местното население. Стратегически разположена на популярно място свързващо провинциите Трансилвания и Валакия, Рашов се различава от останалите саксонски крепости в това, че е бил конструиран, като място за обежище за продължителни периоди от време. Тъйкато има не по-малко от 30 къщи, училище, параклис и останали постройки повече наподобяващи село. След, като напуснем хубвата крепост ще продължим нашето пътуване към: село Вишкри. Това е може би най-известното саксонско село, където можем да видим къщата на Негово Кралско Величество Принц Чарлз, принцът на Луелс и също укрепената църква на Вишки. След това продължаваме към Сигишоара, един от най-красивите и запазени средновековни градове в Европа. Това е и родното място на Влад Дракула, познат още, като Влац Цепеш, управител на провинция Валакия от 1456 до 1462. Това е човекът, който вдъхновява Брам Стокерс за неговото измислено творение, назовано Дракула. Тук се намират най-интересните забележителности:  часовниковата кула, покритата скала. Ще се върнем обратно в Брашов. Разположен в сърцето на страната, само на два часа път с кола от Букурещ, Брашов е уникално място предлагащо атракции за туристите. Градът е основан от Саксонците, които завлядяват Трансилвания през 12-13 век. Тук ще посетим стария център, където ще се полюбувате на красиви сгради като изумителната Черна църква, построена в Готически и Ренесансов стил. Ще посетим първия музей на румънското училище датиращ от 1583 година и докато сме в Брашов не може да пропуснем най-тясната улица в Румъния-Роуп. Свободно време в Брашов. Нощувка.

Трети ден: Бран-Синая-Варна-500км.

Закуска. Сутринта посещение на замъка Бран - място обгърнато в аура от мистерии и легенди. Като допълнение към своята уникална архитектура замъкът е известен с митовете, че е бил дом на Влад Цепеш. Също така известен, като Замъка на Дракула, замъкът Бран е бил строго охраняван от рицарите на Теотонския Орден през 1212г. Първите исторически сведения за него са записани през 19 ноември 1977г., давайки на саксонците в Кронщад (Брашов) привилегията да построят Цитаделата. Сградата започва  своето действие през 1378 г. като защита срещу турците и по-късно става митнически пост на прохода между Трансилвания и Влахия. След това ще се отправим към Синая, замъкът Пелеш е шедьовър на немската нова Ренесансова архитектура, мнозина го считат за един от най-красивите замъци в Европа. Посещението в синайския манастир ще ни върне назад в 17 век, едно от най-свещените християнски места притежаващо богата колекция от ценни икони.След обяд отпътуване за България и късно пристигане във Варна.

Цени

Цената 160лв. включва:
-транспорт със собствен лицензиран автобус

-2 нощувки със закуски в хотел 3***
-Екскурзоводско обслужване
-Пътни, транспортни и гранични такси
-Застраховка за лица до 70г.

Цената не включва:
-Входове и такси за посещаваните обекти

-Разходи от личен характер
-Застраховка за лица над 70 години.

Краен срок за потвърждение на програмата две седмици преди отпътуване.

Полезно от нашия блог

10 места, които да посетите в Мармарис
-0001-11-30

Мармарис е изключително популярен курорт в Турция. Богатството от исторически и културни дейности, които предлага курорта, ще запълнят почивката ви с приключения, забавления и нови познания. От белите плажове, тюркоазените води на Егейско море, до историческите забележителности и руини, Мармарис има какво да предложи на гостите си.

Още за 10 места, които да посетите в Мармарис
Мароко – магията на имперските градове - част 2
-0001-11-30

Мароко е очарователна мултикултурна страна, смесица от африканско, арабско и европейско влияние. Ако търсите приключения, а не просто почивка, то Мароко е вашата дестинация. Със своята култура, история, изкуство и музика, невероятни пустинни пейзажи , заснежените планински върхове и красиви плажове, Мароко има какво да предложи на посетителите. Продължаваме обиколката на имперските градове на Мароко.

Още за Мароко – магията на имперските градове - част 2
10 интересни факти за Дубровник - Перлата на Адриатическо море
-0001-11-30

В хърватския регион Далмация по покрайбрежието на Адриатическо море се намира един от най-красивите градове в света. Дубровник е едновременно идиличен и кипящ от енергия. Въпреки, че е заселено, крайбрежието е запазило естествената си красота. Представяме ви няколко интересни факти за Дубровник, които го правят притегателно място за туристите:

Още за 10 интересни факти за Дубровник - Перлата на Адриатическо море
Валдемоса - живописното градче на Шопен
-0001-11-30

На остров Майорка има не само курортни селища, но и много малки китни градчета, едно от които - Валдемоса, си заслужава да посетите по време на вашия престой. Намира се в планините на западна Майорка. С население около 2000 човека, тихите и живописни улички на Валдемоса са пълни с магазинчета, арт галерии, кафенета и ресторанти. Повечето туристи идват на еднодневни турове, за да видят Картузианския манастир, където Шопен и Джордж Санд прекарват зимата на 1838-39 г.

Още за Валдемоса - живописното градче на Шопен
10 неща, които да видите в Констанца
-0001-11-30

Голямо пристанище на Черно море, Констанца е оживен град и отправна точка за останалите морски курорти по крайбрежието. През лятото градът е пълен с туристи, които идват, за да се насладят на плажовете, парковете и езерата, както и на приятния морски бриз. Ето някой от най-известните забележителности на Констанца:

Още за 10 неща, които да видите в Констанца
Бижутата на Флоренция - кратък пътеводител - част 1
-0001-11-30

Флоренция крие толкова много богатства, че е почти невъзможно е човек за разгледа града за ден, два. И все пак за това време бихте могли да посетите повечето музеи, църкви и площади и да усетите енергията на града, в която са творели толкова знаменити личности. Ето защо е добре да сте подготвени със списък на основните забележителности, които да посетите по време на вашата екскурзия до Флоренция.

Още за Бижутата на Флоренция - кратък пътеводител - част 1