10 любопитни факти за Прагa

30/11/-0001

 

 

Прага се намира в сърцето на Европа и представлява уникална смесица от готическата величественост, ренесанс и модернизъм. Представяме ви няколко любопитни факти за Прага, които може би не знаете.

1. В Прага се намира най-големият дворцов комплекс в света. Строежът на Пражки Храд датира от IX век, като през вековете постепенно се разраства. Разпростира се на огромна територия от 18 акра и в него се намират царски дворец, внушителната катедрала Св. Вит, три църкви, манастир, базилика, защитни кули, царски конюшни и прекрасни градини.

2. В пражкия квартал Мала Страна срещу Френското посолство се намира стена с графити, посветена на Джон Ленън. След убийството на певеца през 1980 година, някой нарисувал негов портрет на стената. Въпреки, че е боядисвана многократно, все още е известна като Стената на Джон Ленън и е покрита с негови цитати, образи и текстове от песните му.

3. Еврейският квартал бил пощаден от разруха през Втората световна война. Според легендите Хитлер възнамерявал да се оттегли в Прага и искал да превърне Йосехоф в ”екзотичен музей на изчезналата раса”.

4. Дори да не сте били в Прага, със сигурност сте чували за известния астрономически часовник. Според легендите, занаятчията Ханс Каролинум, който е един от хората, участвали в направата на средновековния часовник, бил ослепен от градските съветници с гореща прът, за да не може да създаде подобен часовник в друг град. По ирония на съдбата точно копие на часовника е изработено в Сеул, Южна Корея.

5. Астрономическият часовник удря на всеки час, но не като обикновен градски часовник. Цяла процесия излиза, включително статуи на дванайсетте Апостоли и Смъртта и представлението завършва с кукуригането на златен петел. Пражкият часовник дава точна информация за деня на годината, зодиакалните знаци и средновековната представа за вселената със Земята в центъра й.

6. Най-тясната улица в Прага е широка едва 50 см, въпреки това е заслужила правото на собствен светофар. Светофарът предотвратява събирането на пешеходци по средата, които да не могат да се разминат. Намира се близо до Чарлз Бридж.

7. Сигурно не е изненадващ факт, че местните пият повече бира на глава от населението от всяка друга нация в света - по около 155 литра на година! Все пак живеят в града на бирата Pilsner.

8. Едновременно обичана и мразена, телевизионната кула е известна заради скулптурите по нея, изобразяващи лазещи бебета - създадени от скулптура Давид Черни. Малко хора знаят, обаче, че в кулата има едностаен хотел с невероятна гледка към Прага на височина от 70 метра.

9. Танцуващата къща е име на сграда в доста необичаен, модернистичен стил. Проектирата е от хърватско–чешкия архитект Владо Мулинич и канадския архитект Франк Гери. Завършена е през 1996 г. Местните я наричат Фред и Джинджър, тъй като прилича на танцуваща двойка. Сградата символизира ин и ян, в този случай, смесването на комунизъм и демокрация. В танцуващата къща се намират стъклен бар, хотел, галерия и ресторант.

10. Интересна е връзката между Ролинг Стоунс и осветяването на Пражки Храд. След падането на желязната завеса през 1990 година, Ролинг Стоунс са първата група от “Запада”, която свири в Прага. След концерта Мик Джагър и тогавашният чешки президент Васлав Хавел изпили по питие и Джагър споделил впечатлението си, че е жалко, че дворецът не се виждал нощем, въпреки че бил толкова красив. Президентът отговорил, че има по-важни проблеми за решаване от осветлението на Пражки Храд. И така рок групата дарила 32 000 долара за осветлението на замъка и изпратила собствения си екип да се заеме с инсталиране му.

Ако планирате екскурзия до Прага, Холидей Плюс БГ е на ваше разположение за въпроси и резервации. Екскурзията до Прага Самолетната програма Прага от Варна предлага богата програма, с която ще имате възможност да посетите най-интересните забележителности на града, да се разходите из средновековните улици, да отидете на разходка с корабче по река Вълтава и разбира се да опитате оригиналната чешка бира в бирарията на Pilsner.  

 

автор: Силвия Добрева​