10 от най-значимите и интересни забележителности, които да посетите в Атина - част 1

30/11/-0001

Ако искате да надникнете в миналото на древна Гърция, препоръчваме ви да посетите Атина.  Освен, че е един от най-старите градове въобще и е най-старата столица в Европа, съвременна Атина е модерен, шумен, урбанизиран метрополис с население от 3 милиона души. Тук се срещат древността и съвремието. През първото хилядолетие пр. Хр. е водещ град-държава в древна Елада, който превъзхожда дори Спарта. Център на изкуствата и философията, дом на академията на Платон и ликейската школа на Аристотел, Атина си е заслужила прозвището “люлката на западната цивилизация” и “родното място на демокрацията” най-вече заради културното и политическо влияние върху европейския континент и по-специално върху римляните. В своя разцвет в града творят повече гении, отколкото където и да било другаде в древността. След период на упадък по време на Османската империя, Атина отново се възражда, след като става столица на независимата гръцка държава през XIX в.  През 1896 година става домакин на съвременните Олимпийски игри, а през 2004 в Атина отново се провеждат Олимпийскитe игри, заради коeто се изгражда и подобрява инфраструктурата на града и се построява новото модерно летище. 

Има много интересни забележителности, които да посетите в Атина. Списъкът е дълъг, затова сме подбрали само най-важните:

 

Акрополът в Атина от хилядолетия се извисява над града с величествените останки от няколко древногръцки храмове с огромно архитектурно и историческо значение. Най-известния от храмовете на атинския акропол е Партенонът. Посветен е на богинята Атина, която е и покровител на града. Партенонът е построен по време на управлението на Перикъл през V в пр. Хр. За построяването му е било нужно да се доставят хиляди мраморни блокове. Нужно е било да се организират огромен брой работници, които да се посветят на проекта. Това се е случило в изключително подходящ, макар и кратък от историческа гледна точка период - в прозореца между две войни - Персийските и Пелопонеските, когато управителя на Атина Перикъл се заема с мащабни културни проекти. Един от архитектите на Акропола е известния гръцки скулптур Фидий, който ни е оставил в наследство едни от най-красивите древногръцки статуи. Несъмнено Акрополът в Атина е безпрецедентен инженерен подвиг, едно от гениалните творения на ранната европейска цивилизация, което осветява пътя на следващи архитектурни достижения. 

Изкачването до платото на Акропола е изморително, но си заслужава. Храмовете на Акропола изглеждат още по-големи и величествени отблизо. Може да прекарате часове, за да им се възхищавате, както и на гледката към цяла Атина. Ако се загледате в Акропола, с учудване ще установите, че колоните му въобще не са прави, а линиите им криволичат. Тази оптическа илюзия и едва уловима комбинация от правилно и неправилно прави гледката към Партенона още по-въздействаща. 

 

Освен Партенона, на акропола се намират още останките от Ерехтейон - древногръцки храм, посветен на Атина, Посейдон и Ерехтей. Построен е на мястото, където според легендите Посейдон и Атина спорели кой ще бъде покровител на града. И този храм е с необикновен план и асиметрично разположение на помещенията. В южната страна  за колони служат шест скулптури на девойки – т. нар. кариатиди,  станали емблематичен образ за архитектурния ансамбъл на Акропола. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голяма част от оригиналните статуи, фризове и барелефи от Акропола се пазят в Новият музей на Акропола. Той отваря врати през 2009 и е специализиран в исторически находки, открити в археологическия обект на Акропола и околността, от гръцката бронзова епоха, до римската и византийската. Намира се в подножието на Акропола, а от терасата на кафенето му може да се насладите на красива гледка към древните храмове. Архитектурата на сградата е модернистична и отговаря на съвременните стандарти. Залата, посветена на Партенона, е кулминацията в музея. В нея е изложена възстановка на фриза на храма, чрез включване на автентични останки от него и на копия на тези, които се съхраняват в Британския музей. Това е болна тема за гърците. В началото на 19 век лорд Елджин - британския посланик в Османската империя изнася изрязани части от фриза на Партенона. Една от мотивацията за построяването на новия музей на Акропола е да се осигури място, където да бъдат изложени тези исторически съкровища, тъй като Великобритания до ден днешен отказва да ги върне.

снимка: anga.ua

Посетете Атина с екскурзиите на Холидей Плюс и се потопете в хилядолетната история на града, където се е зародила цивилизацията. Посрещнете Новата 2020 Година в традиционна гръцка таверна в подножието на Акропола с вкусни гръцки специалитети, музика на живо и богата фолклорна програма с автобусната екскурзия Нова Година в Атина от Варна. На Ваше разположение сме за информация и резервации. 

В част 2 ще посетим още няколко от най-значимите и интересни забележителности на Атина.

Екипът на Холидей Плюс Ви пожелава весели празници!

 

автор: Силвия Добрева​