4 дни в Рим - част 1

30/11/-0001


В Рим класически  и раннохристиянски руини се намират в близост до или под ренесансови дворци и барокови фонтани. Но също така има красиви квартални къщи, любопитни магазинчета и оживени кафенета и барове. Мекият средиземноморски климат привлича туристите, но основният чар на града е пулсиращата му енергия.

Предизвикателството при посещението на Рим е да решите какво искате да видите. Има толкова много църкви, археологически места, пиаци и картини да се видят, че един човешки живот едва ли е достатъчен да се опознае целия град. Предлагаме ви четиридневна програма, в която са включени няколко от ключовите и най-емблематичните за града забележителности.

 

Ден 1. Ватиканските музеи и базиликата “Св. Петър”

 

Ватикана е независим град-държава, център на християнството и дом на Папата, а населението му наброява по-малко от хиляда жители. Предлагаме ви да посетите ватиканските музеи със Сикстинската капела и базиликата “Св. Петър”. Макар и основната притегателна сила да е Сакстинкската капела, помещенията на Ватиканските музеи съхраняват много богатства на културата и изкуството, които си заслужава да се видят - от изумителни класически статуи като необикновената скулптура “Лаокоон и синовете му”, до красиви фрески на Пинтурикио в стаите на Борджиите, до творенията на Рафаел и Египетския музей, пълен с мумии. Няма съмнение, че шедьовърът на Микеланджело, жизнен и ярък след реставрацията в края на миналия век, е най-голямата атракция. Жалко е, че Сакстинксата капела е винаги толкова препълнена. Ако сте от първите посетители в 9.00 ч. и се отправите директно към Сакстинкската капела, може да си осигурите няколко минути покой. Дрес кодът за Св. Петър се отнася и за Ватиканските музеи - без голи рамене, без много къси шорти или поли. Добре е да отганизирате предварително посещението си на сайта на ватиканските музеи, в противен случай може да се наложи да чакате на дълги опашки. Също имайте впредвид, че последното влизане е 2 часа преди края на работното време. Ватиканските музеи затварят на ватиканските празници, които не винаги съвпадат с италианските официални празници.

Базиликата „Свети Петър“ е най - голямата църква в света. На покрива й са поставени статуите на Исус Христос и 11-те апостола (без тази на Св.Петър). В базиликата е построена върху гроба на Св. Петър, който е бил изгорен на клада. В базиликата се намират мемориални саркофази с мощите на различни папи. Вътре може да се изкачите по стълбище до върха, от където се разкрива прекрасна гледка към градините на Ватикана.

 

Ден 2. Римски площади - пешаходна обиколка

 

Продължаваме обиколката на Рим пеш. Площадите и фонтаните на Рим са възхитителни и разнообразни. Те придават на града романтичен облик. Ще обиколим най-интересните от тях пеш, тък като се намират в близост един до друг на пешаходно разстояние.

  • Пиаца дел Пополо - площадът има елегантна елипсовидна форма и е един от най-големите острови за пешаходци в Рим. На площада се издига църквата Санта Мария дел Пополо. На това място е погребан злият император Нерон, затова през 1099 г. е построена църва, която да прогонва злите духове.
  • Пиаца ди Спаня - нарича се така, тъй като испанското посолство е разположено в основата на Пиаца ди Спаня. В началото на 18 в. хълмът, върху който се намира френската църква Trinita dei Monti се свързва с площада с елегантно стълбище със 135 стъпала. В миналото стълбището е било място, където девойките от провинциите търсели артисти, за които да позират като  модели, в днешно време е популярно място за туристите за снимки.
  • Фонтанът Треви - този възхитителен фонтан е проектиран от Николо Салви и е завършен през 1732 г., като в него се влива водата от акведукта Аква Верджине, която пренася вода от извор със същото име извън Рим. Тук винаги е пренаселено - и денем, и нощем, под зоркото око на полицаите, които следят някой да не влезе във фонтана. Ако искате да се порадвате на фонтана Треви, когато не е пренаселен, трябва да дойдете в  малките часове на деня. Монетите, хвърлени във фонтана, се събират за благотворителност.
  • Пиаца Навона - Рим често прилича на голям театър и това усещане е особено осезаемо на Пиаца Навона. Площадът заема дълга и продълговата форма по протежението на някогашния стадион, върху който е построен. Сред сергиите на художниците и продавачите на сергии се издигат три фонтана, най-известният от които е фонтанът на Бернини - Четири реки, които са драматично се пресъздават чрез статуи с мъжки фигури  - Ганг, Нил, Дунав и Плате. Смята се, че Св. Агнес е била измъчвана тук и в нейна чест се издига църквата Св. Агнес в западната част на площада. Площадът се променя през деня, като щастливите туристи отстъпват място на влюбени двойки в късния следобед и на купонджии по нощните клубове вечер. За децата е особено забавно около Коледа, когато на площада се разполага коледен базар с играчки, сувенири и сладки и те могат да се повозят на голяма антична въртележка. Кафенетата на площада са много приятни, но имайте впредвид, че са доста скъпи. Ако сте решили да посетите Рим, то туристическа агенция Холидей Плюс БГ е на ваше разположение за резервации и въпроси.