Алхамбра - изящният дворец на маврите

30/11/-0001

За маврите, които пристигат в Гранада, пейзажът с богата растителност, река и заснежените върхове на Сиера Невада е като рай в сравнение с пустините на северна Африка. На един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада те издигат крепостта Алахамбра в сегашния си вид на мястото на по-ранна крепост по заповед на емир Мохамед бел Ал Ахмар, владетел на емирство Гранада. През 1333 г.  по заповед на Юсуф I, султан на Гранада, крепостта е превърната в кралски дворец. Алахамбра служи за дворец на мавърските владетели до 1492 година, когато Гранада е завзета от християните и градът попада под владението на испанската кралица Изабела Кастилска и нейния съпруг Фернандо Арагонски.

Дворецът Алахамбра е културно богатство, ярко свидетелство за мюсюлманското минало на Гранада. Днес е той е музей, посещаван дневно от около 10 000 човека и от почти 2 000 000 човека на година. Алахамбра е особено романтично място. Със своята идилична обстановка, характерна за мавърските дворци, наподобява оазис от танцуващи фонтани, растителност и ароматни цветя.

Името на дворцовият комплекс идва от арабското Medinat al-Hambra и означава червен град заради цвета на каменните сгради. Крепостта, заедно с комплекса от дворци, е най-важният паметник в Андалусия. Пищно украсените стаи и спокойните дворове отразяват най-добрите постижения на мавърските изкуства и архитектура. Артистичните акценти на Алхамбра са трите двореца, построени за Мухамед бен Ал Ахмар през 13 в., дом на династията султани Насрид до 15 в. И трите дворци водят към централен вътрешен двор в андалусийски стил.

Разположението на басейна във вътрешния двора не е случайно, отражението на кулата попада точно във водата. Има известна философия в отражението на кулата, което изглежда сякаш тя пада, за да напомня на султана, че нищо не е вечно, освен бог. Въобще божественото е отразено в орнаментиката и цялостната архитектура на двореца, които изумяват с красотата си.

Друга любопитна техника в архитектурата на Алхамбра е използването на оловни пластини в основата и горната част на мраморните колони, за да се избегнат сеизмичните движения при земетресение, както и разтягането и свиването на колоните през различните сезони, и по този начин да се предотврати напукването на двореца.

Изумява купулът в двореца. Използвана е техника с красива звезда, с която се осъществява преход от квадратната форма на стаята до сферичната форма на купoла.

Архитектурата и градините на  Алахамбра също пленяват със своята изящност, перфектна комбинация от растителност, вода и сгради, които трябва да се усетят с всички сетива.