Бижутата на Флоренция - кратък пътеводител - част 2

30/11/-0001

Град, в който ренесансовият гений е развихрил творческият си потенциал и ни е завещал безценно културно наследство, Флоренция е бил средище на велики учени, архитекти и художници. Не е възможно човек да разгледа всичките й съкровища за няколко дни, но все пак ви представяме списък с някои от най-значимите й забележителности. Продължаваме разходката из Флоренция:

Базиликата Санта Кроче

Базиликата Санта Кроче е една от най-красивите готически църкви във Флоренция. 

Построена е през 13 век от ордена на францисканците със средства на едни от най-влиятелните фамилии на Флоренция по това време. Интериорът на църквата е украсен с фрески на Джото и с произведения на други известни художници. Слави се с това, че в нея са погребани едни от най-прочутите италианци, сред които Микеланджело, Данте Алигиери, Макиавели, Галилео Галилей.

 

 

Дворецът Пити

Дворецът Пити е построен през втората половина на 15 век и е бил резиденция на богати тоскански фамилии през вековете. Днес в него се помещават седем музея, сред които Музея на порцелана, Музея на среброто, Музея на  модерното изкуство и музея на каляските. Може би най-любопитния от всички е Музея на костюмите, който представлява модна арт галерия, която показва историята на модата във Флоренция. Непременно се разходете из прекрасните градини Боболи, скрити зад величествения дворец.  Те са едни от най-известните градини в света и може да прекарате часове в разходка сред лабиринтите между статуи и фонтани.

 

 

Старият мост (Понте Векио)

Понте Векио, може би най-известният покрит мост в целия свят, е бил построен на най-тясната точка на река Арно. Причината мостът да стои до ден днешен е, че на него било построено нещо от голяма важност - коридорът Вазари. Този “таен” проход, проектиран от архитекта Вазари за великия херцог на Тоскана Козимо I Медичи през 1565, свързва Палацо Векио и Палацо (дворец) Пити. През 1593 година по заповед на Фердинандо Медичи, месарите и продавачите на риба, наематели на търговските площи на моста, били изгонени заради неприятната миризма, която се носела от моста, и на тяхно място било поканени бижутерийни магазини. И до ден днешен на Понте Векио се помещават магазини за бижута и търговци на скъпоценни камъни. В близост до моста се намира известния фонтан - бронзовата статуя на Порчелино (бронзов глиган). Изработена е в началото на 17 век по подобие на мраморна статуя от елинската епоха. Поверието гласи, че ако го погалите по носа и поставите монета в устата му и тя падне и не излезе извън решетката, където пада водата, ще се завърнете във Флоренция, по-заможни. 

Къщата-музей на Данте Алигиери

Къщата-музей на Данте Алигиери е реконструкция на къща-кула от 13 в., изградена в този район на Флоренция, за който се смята, че е родния на Данте. В музея се пазят документи, карти и рисунки, свързани с живота на Данте.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Площад Микеланджело

Подходящ завършек на разходката из Флоренция, площад Микеланджело е красива тераса на две места, намираща се на едно от най-високите места във Флоренция, от които се разкрива приказна гледка към целия град. Елате тук малко преди залез слънце, за да се насладите на това незабравимо изживяване. Площадът е построен в чест на гениалния италиански художник Микеланджело, като първоначално е имало идея на това място да се издигне музей с негови творби, но идеята така и не е осъществена. На площада се намират бронзови копия на някои от скулптурите на Микеланджело, сред които известният Давид. 

Потопете се в ренесансовата красота на Флоренция с автобусните и самолетни екскурзии до Италия на Holiday Plus BG. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​