Фестивалът на лалето в Истанбул - феерия от цветове

30/11/-0001

 

Да посетите Истанбул през пролетта е уникално преживяване. Из целият град се разстилат килими от лалета в различни цветове и форми. Те цъфтят само  няколко седмици - от края на март, до началото на май, но през това време предоставят спиращи дъха гледки. Всички общини участват във Фестивала на Лалето, като засаждат лалета почти навсякъде, където има място - покрай тротоари, авенюта и разбира се в парковете.

Първият фестивал e проведен през 2006 година и оттогава вдъхновява и други градове в Турция да провеждат годишни фестивали на лалето. Освен че радват любителите на цветята и градинарството, милионите лалета създават голям икономически приход за хората, които работят в тази индустрия.

Въпреки, че азиатските степи са родината на дивото лале, в днешна Турция има повече видове лалета, отколкото в цяла Европа. По време на Османската империя отглеждането на лалета станало модерно занимание. През 16 век се пренасят в Холандия и оттам бързо възниква “лале манията”. Цените на лалетата станали толкова високи, че определяли пикове и сривове на пазарите.  

 

През 18 век по време на управлението на османският султан Ахмет III настъпва период на разцвет. Градоустройството и градинарството бележат голям напредък. Строят се нови паркове и градини с мраморни басейни и фонтани. Над 800 вида лалета биват култивирани и категоризирани. Не случайно този период от историята на Османската империя е известен под името “Епохата на лалетата”. 

Най-доброто място да се насладите на уникалните артистични цветни фигури е парка Емирган на брега на Босфора. Той е и един от от най-големите публични паркове. Освен лалета се засаждат и други цветя като като теменужки и метличина, зюмбюли, нарциси и цъфтящи храсти.  По време на фестивала на лалето в парка се организират различни събития като демонстрации по калиграфия, издухване на стъкло, арт работилници, изложба на скулптури, фото и арт изложби. Изпълнители на традиционна музика забавляват посетителите, а артисти демонстрират техниката за рисуване върху вода - ебру.  Продават се много видове лалета и продукти, свързани с тях. Множеството кафенета и павилионите предоставят възможност да поседите с чаша кафе и да се насладите на красивите градини, фонтани и гладката към Босфора.  

Посетете Истанбул през сезона на лалетата с екскурзиите на Holidayplus BG. На Ваше разположение сме за информация и резервации. 

 

автор: Силвия Добрева