Историята на мостът Риалто - една от емблемите на Венеция

30/11/-0001

Ако посещавате Венеция, то не пропускайте да видите една от емблемите на града - мостът Риалто. Мостът свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло и е един от четирите моста над Гранд Канал. До 1854 г. Риалто е единственият мост, свърващ двата бряга на Гранд Канале, когато е построен моста на Академията. Ако сте тръгнали на разходка пеш, бихте могли да прекосите Гранд Канал през моста Риалто на път за известния площад Сан Марко. Мостът е частично покрит и от двете страни на портика има магазинчета, където може да си купите всевъзможни сувенири от Венеция - красиви стъклени изделия от Мурано, маски, кожени, ленени изделия и др.

 

Ако вече сте разгледали голяма част от Венеция, качете се на водния транспорт вапорето и ще минете под моста на път за автогарата Пиацале Рома или ж.п. спирката Санта Лучия, от където да вземете автобус или влак за Местре, в случай, че не сте отседнали в островната част на Венеция. Да видите Венеция по вода и да минете под прочутия мост е незабравимо преживяване. От двете страни на канала се издигат здания, кое от кое по-внушителни със своите барокови фасади. През прозорците се очертават красивите драперии на тежки завеси, позлатени рамки на великолепни картини, които загатват за богатствата, които са се стичали във Венеция по време на търговския й разцвет.

 

Мостът Риалто има дълга и интересна история. Първият мост е бил понтонен, за да свързва двата бряга на канала в район с пазар за храни. Понтонният мост е бил заменен с по-траен дървен мост, който е имал подвижна централна част, която се е вдигала, за да могат да минават по-високи плавателни средства. Дървеният мост не бил стабилен и безопасен и два пъти се срутва - през 1444 в. по време на парад с лодки по случай сватбата на маркиз Ферара под тежестта на тълпата и през 1524 г. Тези злощастни инциденти карат управата на Венеция да предприемат мерки за изграждането на по-стабилна конструкция. Разглеждат се много и различни проекти, из които и проекта на известният италиански художник Микеланджело. Почти всички предложения за проекти включват класически подход с няколко арки, като се отличава проектът на Антонио да Понта. Този проект за каменен мост печели, като характерното за него е, че следва стария дървен мост (дъга 28 метра на 7,5 м над водата). Мостът Риалто е завършен през 1598 година. Много архитекти били скептични дали тази конструкция ще е достатъчно устойчива, а проектът му бил считан за смел, но Риалто и до ден днешен продължава да устоява на времето и натоварването, за да стане една от иконите на Венеция.