Как се празнува Великден на остров Корфу

30/11/-0001

Жителите на гръцкия остров Корфу всяка година празнуват православния Великден с ненадминати пищни тържества, които привличат туристи от цял свят. Тържествата започват още от Цветница, а кулминацията им е през Разпети Петък, Възкресение в полунощ на Великата Събота на площад Еспланаде и Великден с тържествени угощения.

С екскурзията Великден на остров Корфу може отпразнувате Великден по един необикновен и запомнящ се начин. В същото време ще посетите едни от емблематичните за острова забележителности като двореца Ахилион на австрийско-унгарската императрица Сиси, площада Еспланада - най-големият площад в Европа; Старата крепост, построена по време на венецианското владичество, за да пази града; портата Св. Георги, църквата Свети Спиридон, в която се пазят мощите на светията, защитник на града и най-стария квартал Кампиело с многобройни магазинчета, ресторантчета и характерна архитектура с венецианско влияние.

 

Във Велика събота на 27 април се присъединяваме към най-пищното великденско празненство в столицата на Корфу Керкира. Ще станете свидетели на тържественото шествие и изнасянето на мощите на Свети Спиридон – патрон и закрилник на острова, който спасил Корфу от глад. Жителите на острова изпитват силна почит към  Свети Спиридон. На него се приписват няколко чудотворни намеси, които спасяват града от различни бедствия. Според вярванията Свети Спиридон избавил Корфу от смъртоносната чума, която вилнеела на острова през 1629 година. Първото шествие в негова чест се провежда през 1630 и оттогава традицията се спазва всяка година. Улиците на града са озвучени от музиката на духови оркестри. В началото свирят тъжни погребални мелодии, но в 11 часа настроението в града рязко се сменя. Забиват църковните камбани от всички църкви.

 

 

 

Следва интересният обичай, очакван от всички жители и гости на Корфу. На фона на камбанените звънове местните жители хвърлят керамични съдове, пълни с вода, от прозорците и балконите на къщите. Тази традиция, част от Великденските празненства, символизира прогонване на злото и измиване на нечистото. Произходът на обичая, който трае няколко минути,  не е напълно известен. Една от теориите е, че произхожда от времето, когато Корфу е бил под венецианско владение. Хората изхвърляли стари предмети през старата година с надеждата, че новата година ще им донесе нови придобивки. Според друга теория в древна Елада хората изхвърляли стари керамични съдове през април, за да запълнят новите с берекет в началото на новия земеделски сезон.

Какъвто и да е произхода на традицията, всяка година жителите на Корфу се стараят да вдигат повече шум, на фона на празнични камбани и музиката на духовите оркестри, които маршируват по улиците на града.  

В 23.30 всички се събират на централния площад, за да присъстват на литургията по случай дългоочакваното Възкресение. На площада присъстват всички важни градоначалници, много оркестри и хиляди хора.

 

Малко преди полунощ от църквата Света Параскева се изнася „Светлината” – запалена свещ, от която всички взимат огън, за да запалят своите свещи. Гледката от хиляди поклонници със свещи в ръце е запомняща се - сякаш по улиците тече река от светлини.

Точно в полунощ над площада се извисява гласа на свещеника, който провъзгласява Възкресение Христово. Празничното настроение кулминира с камбанен звън и фойерверки, които осветяват нощното небе.

В неделя, 28.04 всички се поздравяват с Христос Воскресе, а във всяка църква има тържествено шествие в чест на Възкресението, под съпровода на оркестрите. Следва тържествен Великденски обяд с традиционно печено агне, под съпровода на гръцка фолклорна музика.

Великден на остров Корфу е уникално преживяване. Присъединете се към празненствата с екскурзията Великден на остров Корфу. Програмата на екскурзията може да разгледате тук.

 

автор: Силвия Добрева​