Какви са най-добрите и изгодни начини сами да организирате трансфера си от летището

30/11/-0001

 

След като пристигате на летището на непознат град, ще е лесно да се придвижите, ако имате предварително запазен трансфер като част от туристическия пакет на вашата почивка. Представителят на местната туристическа агенция ще ви посрещне с табелка и ще ви упъти към автобуса ви. Ако обаче не пътувате с услугите на туроператорска фирма, а сами организирате пътуването си, ще трябва и сами да се погрижите за следващата стъпка - придвижването от летището до вашата дестинация - хотел или центъра на града например. Разбира се всички летища предлагат някакъв вид публичен транспорт до центъра на града. 

Но ползването на градски транспорт или влак може да не е удобен вариант, ако пристигате късно вечер, ще отседнете на трудно достъпно място, или пътувате с много багаж и малки деца. Или може просто да ви допада лукса и комфорта да бъдете посрещнати и закарани директно до вашата дестинация без да се налага да следите разписания и карти. 

Какви са най-добрите и изгодни начини сами да организирате трансфера си от летището. Ето няколко съвета:

 

Трансфер с такси

Да се отправите към стоянката с такситата е не само най-скъпият вариант, но и най-несигурният.  Трудно е да се предвидят времето за изчакване и цената на таксито и рискувате да ви таксуват по-скъпо от реалната цена. Ако пристигате в нова дестинация, проверете предварително колко би струвало придвижването от летището до вашата дестинация и се договорете предварително с таксиметровия шофьор за таван на цената преди да тръгнете. Уеб страниците на летищата и туристическите агенции често дават съвети за пътуване от летището до центъра на града и обратно и за възможни злоупотреби на таксиметровите шофьори, като практиките да избират заобиколни маршрути или места с по-големи задръствания или да настройват таксиметровия апарат, така че да начислява по-големи суми. Носете си местна валута в малки деноминации и внимателно проверявайте дребните си. 

 

Лични трансфери

Предварителната резервация на трансфер или кола намалява несигурността относно цената и времето за намиране на транспорт. Можете да  резервирате трансфер онлайн, по е-мейл или телефон чрез туристическите агенции или специални агенции за трансфер. Холидей Плюс БГ предлага трансфери от летище Варна и Бургас до вашата дестинация, извършвани с леки автомобили и микробуси. 

 

Групови трансфери

Някои летища предлагат по-икономични групови шатъл трансфери, въпреки че не са налични на всички летища. Ако отивате до частен адрес, а не хотел, е много вероятно автобусът да ви остави до най-близката спирка или хотел. Шатъл автобусът няма да е най-бързият транспорт, тъй като ще има спирки по пътя. Предимството на груповия трансфер е, че  можете да запазите и платите такъв трансфер директно на летището, в случай че не сте се погрижили предварително да си резервирате частен трансфер. 

 

Uber

Uber представлява мобилно приложение за споделено пътуване, с което може да заявявате превоз и да следите за местоположението на заявения от вас автомобил. Услугата е достъпна в над 500 града в целия свят, включително в София. Добре е да направите заявката след като сте си взели багажа и сте готови да напуснете летището. Апликацията ще ви даде  подробна информация от къде ще ви вземе автомобилът и какви тарифи поддържа за града, в който се намирате, а заплащането се извършва с кредитната или дебитната карта на пътника.

 

Наемане на автомобил

Наемането на рент-а-кар на летището ви дава най-голяма гъвкавост. Може да резервирате директно чрез офис на рент-а-кар компанията или чрез надежден брокер като Холидей Плюс БГ. 

автор: Силвия Добрева​