Какво да носите при пътуване с яхта или катамаран под наем в Гърция?

22/06/2017

Хубаво е да опаковате багажа си в меки чанти, например сакове, може и с колелца. Така ще можете да го приберете в шкафовете в каютата. Не се препоръчват куфари, тъй като при по-голямо вълнение може да изпаднат зад борда, а освен това може да няма шкафове с нужния размер, където да ги приберете.


Лятото в Гърция е топло, така че ако пътувате през летните месеци, ще са ви необходими предимно летни удобни дрехи. Все пак микроклиматът в морето се различава от този на сушата. Вечер, особено ако има вълнение, може да захладнее, затова е добре да сте подготвени с връхни дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони. Вземете си леко яке, която е водоустойчиво и предпазва от ветрове, а също и панталон от материя, която не се мокри. Задължително си носете удобни обувки с подметки, които не се хлъзгат. На борда на яхтата или катамарана под наем не се препоръчват токчета или официални обувки с хлъзгави подметки поради опастността от подхлъзване. Може да се снабдите с чифт неопренови ръкавици за плаване с яхта или катамаран. Неопренът като материя задържа топлината в ръцете.


Нощувката на борда на яхта или катамаран под наем  ви спестява разопаковане на багажа на всяко селище или остров, които посещавате в Гърция и на гръцките острови в Егейско и Йонийско море. Ще се изненадате колко по-евтино излиза ваканцията с наем на яхта или катамаран, в сравнение с пътуване до гръцки острови с круизен кораб.  


Повечето яхти са оборудвани с малка аптечка, но е добре да си носете лекарства от първа необходимост като лекарства за простуда и висока температура, лекарства против повръщане и морска болест, антисептични препарати, марля, лепенки, репелент против насекоми, антихистаминов крем или гел за охапвания от насекоми, противоалергичен препарат и всяко друго лекарство, от което се нуждаете. Предвидете лекарствен количеството от предписаното ви лекатство за периода на цялото пътуване.


Българските граждани и гражданите на европейския съюз пътуват с лична карта. Ако на борда на кораба ще пътуват хора от страни извън Европейския съюз, трябва да си носят международния паспорт и виза, ако има изискване за визи по отношение на съответната страна. Носете си медицинска застраховка за периода на цялото пътуване, която обикновени покрива спешни медицински случаи, и европейска здравноосигурителна карта, с която имате право да ползвате медицинска помощ в Гърция в съответствие с правилата на гръцкото здравеопазване, която означава, че услугите, които са безплатни за здравноосигурените в Гърция ще бъдат безплатни и за вас, а останалите медицински разходите ще бъдат възстановени на място или малко след прибирането Ви у дома.


Ако смятате да наемете кола, мотоциклет или други превозно средство по време на почивката ви с яхта или катамаран под наем в Гърция, си носете шофьорската книжка.


Добре е да предвидите достатъчно пари в кеш, както и да имате дебитна или кредитна карта, която да позволява теглене на пари в брой в чужбина, и по конкретно в Гърция. В пo-големите пристанища обикновено приемат кредитни карти в магазините и рестораните, но в по-малки и закътани селища може да нямат банки или банкомати и местните таверни е възможно да не приемат плащане с карта. Затовa предвидете достатъчно пари в брой.


Няма да ви е необходим захранващ адаптер за зарядните устройства на брега в Гърция, тъй като щепселите са същите като в България. На борда на яхтата или катамарана под наем ще ви е необходим  12V зарядно устройство за кола за лаптопа, мобилния телефон, фотоапарата и др.
Освен споменатите по-горе неща не забравяйте да си вземете бански, хавлии - за плаж, за ръце и за къпане, дрехи, слънчеви очила и слънцезащитен крем, тоалетни принадлежности, перилен препарат, ако решите да си изперете някоя дреха; CD-та, ако рещите да се възползвате от уредбата на борда. Не се налага да си носите чаршафи и одеала, навигационни инструменти, пилотски книги и схеми.