Какво да видите, докато сте на почивка в Бодрум - част 2

30/11/-0001

Бодрум е един от най-хубавите турски курорти, с красива крайбрежна ивица с едни от най-луксозните хотели и пристанище, пълно с яхти и катамарани, готови за пътешествия из тюркоазените води на Егейско море. В предишната статия ви разказахме за построения от рицарите хоспиталиери замък Св. Петър от 15 в. и намиращия се в него Музей на подводната археология и за останките от прочутия в древността Мавзолей в Халикарнас, едно от седемте чудеса на света. Предлагаме ви още няколко интересните забележителности, които може да посетите докато сте на почивка в Бодрум.

Портата на Миндос  

Портата на Миндос е една от последните останки от древния град Халикарнас, разрушен при завоевателните походи на Александър Македонски през 333 г. пр. Хр . В миналото портата е била част от дебела защитна стена с дължина 7 километра, която е обгръщала Халикарнас. Руините на портата са доказателство за това колко здрави са били стените и колко много труд е бил вложен в тях.

 

 

Античният театър в Бодрум

Античният театър в Бодрум е бил построен по време на царуването на цар Мавзол през 4 в. пр. Хр. и е част от наследството от древния град Халикарнас. Бил е малък за стандартите на Римската империя и е събирал 13 000 посетителя. В днешно време е реставриран и през лятото се използва за концерти. Ако сте на почивка в Бодрум, не пропускайте да проверите културната програма. Вечерен спектакъл в античния театър, от който се разкрива красива гледка към града, е запомнящо се и приятно преживяване.

 

 

Разгледайте стария град

Точно зад замъка Св. Петър се намира най-интересната част на Бодрум. Разходете се по тесните пешеходни улички покрай бели варосани къщи с  лозници, сякаш излезли от пощенска картичка. По-голямата част от Бодрум е модернизирана, така че това е едно от малкото места, където все още може да усетите атмосферата на рибарското градче, което е представлявал Бодрум преди навлизането на туризма. Изключително очарователно място за следобедна разходка и рай за фотографите. Ако искате да поседнете и да починете след разходката, има много  малки ресторанти и кафенета.

Плаване с яхта или катамаран

Бодрум е курорт, където истински може да се насладите на морето и слънцето. Докато сте на почивка в Бодрум, непременно се повозете на яхта или катамаран. Предлагат се полудневни и целодневни варианти, с които ще можете да се попечете на слънце или просто да се насладите на гледката на тюркоазеното море, скалистите брегове и малките островчета, като са предвидени и спирания за плуване в спокойните води на Егейско море. Ако не желаете да споделите плаването си с други туристи, има възможност да наемете самостоятелно яхта с шкипер. Предлагат се също възможности за каякинг, риболов и каране на джет ски.

 

Напазарувайте на Базара

Ако искате да си напазарувате типично турски стоки и да отнесете малко от Бодрум у дома, непременно посетете модерния базар. Той е по-съвременен в сравнение с автентичните турски пазари, с хубави магазинчета вместо обикновени бутки. И макар, че има по-малко възможност за пазарене, загубата на автентичния чар се компенсира от огромния избор на стоки. Има всичко, от красиви турски и ориенталски текстил и цветни местни глинени съдове до луксозни златарски ателиета и модерни бански.

 

Разгледайте офертите ни за почивки в Турция.

Все още може да се възползвате от офертите по ранни записвания и да резервирате Вашата почивка в Турция на промоционални цени. За въпроси и резервации оставаме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​