Лятната почивка - 10 съвета как да се подготвим

30/11/-0001

 

Лятото наближава, а с него и така дългоочакваната лятна почивка. Ваканцията ни дава възможност да се откъснем от ежедневната си обстановка и обичайните задачи и отговорности. Тя е време за разпускане и зареждане с нови сили, впечатления и преживявания. Но дори и най-безгрижната почивка изисква малко усилия за планиране и организация на пътуването.  Ако все още не сте планирали лятната си почивка, ето няколко насоки, които ще ви помогнат.

Как си представяте лятната си почивка?

Предпочитате да се излежавате на шезлонга край басейна или обичате да се ангажирате с някакъв спорт и движение? Смятате, че ваканцията е време да посетите интересни места и зебележителности или предпочитате да разпускате сред природата далеч от цивилизацията? На море, на планина, почивка в България или в чужбина, може би СПА хотел? Независимо какви са вашите предпочитания, опитайте се да дефинирате кое е най-подходящото място за вас. В решението трябва да вземете предвид и други фактори, като например бюджета и дали ще пътувате сами, с половинката си и с децата, с приятели. Ако не сте сигурни към каква дестинация да се насочите, винаги може да разчитате на професионалната консултация на туристически агент.

Направете предварително проучване на дестинацията за лятната си почивка

Тръпката от непознатото и различното прави пътешествията вълнуващи и запомнящи се. Все пак малко предварително проучване няма да навреди, дане напротив! Психолозите са категорични, че голяма част от удоволствието от ваканцията се състои в планирането и очакването й. Отделете малко време да се поровите из Интернет, да прочетете пътеводители или книги за дестинацията, към която сте се насочили. Така е по-малко вероятно да пропуснете някое страхотно място или някое вълнуващо преживяване. Като се запознаете с културата на страната, която искате да посетите, ще можете да се насладите по-пълноценно на престоя си. Проучете хубави ресторанти, възможностите за транспорт - градски транспорт, ферибот, рент-а-кар, какви екскурзии се предлагат на място, какви интересни забележителности може да посетите. Така ще си създадете по-реалистични очаквания и няма да изпуснете някоя интересна забележителност.

Пригответе багажа си разумно

Отделете малко време, за да подготвите багажа си спокойно. Не искате да носите излишни вещи,  но и не е приятно да забравите нещо важно. Направете си списък предварително. Почнете с важните неща като документи, пари, кредитни и дебитни карти, лекарства. Добре е да не носите твърде много пари в брой. Вземете си удобни дрехи и обувки и оставете всичко излишно, като сешоар или високи токчета.

Предвидете време за почивка и разпускане

Не натоварвайте програмата си с твърде много екскурзии и спортни занимания. Идеята на почивката е да се отпуснете и да се насладите на обстановката и да правите каквото ви се иска, не да гоните графици.

Бъдете гъвкави

При неочаквани обрати като закъснение на полети се настройте към обстоятелствата, вместо да се паникьосвайте. Гледайте на тях като на приключение. След време тези неочаквани случки често се превръщат в забавни истории. Не може да контролирате всичко, което се случва, така че се отпуснете и ако полетът ви закъснява, си вземете бира от бара на летището.

Не си създавайте твърде големи очаквания.

Бъдете отворени за нови приключения и преживявания, но не развивайте твърде големи очаквания, че това ще е най-страхотната ви почивка. Така шансът да се разочаровате е по-малък.

Компанията

Поговорете предварително с вашите любими хора или приятели, с които ще пътувате, кой какво очаква от почивката и кой с какво би искал да се занимава и да види. Така няма да има недоволни.

Научете се как да релаксирате

Ако не сте от хората, които обичат да лежат на шезлонга с коктейл в ръка, се включете в дейности, които ще ви отвлекат от грижите - разходка, поход, водни спортове, обиколка на забележителности.

Изключете всички електронни устройства по време на почивката

Идеята на почивката не е да смените стола в офиса с шезлонга пред басейна. Ако все пак пълното откъсване от работата ви притеснява, отделете си определено време за електронното устройство, а в останалото време се насладете на почивката си.

Предвидете време за адаптация преди и след лятната си почивка

Вземете си почивен ден преди и ден след пътуването за подготовка и адаптация. Така ще имате достатъчно време да подготвите багажа и да се погрижите за дома си преди почивката, а след това да се настроите обратно към ежедневната рутина след ваканцията.

автор: Силвия Добрева​