Любопитни факти за Замъка на Дракула - част I

30/11/-0001

1. Легендата за Граф Дракула

Замъкът Бран е най-известната туристическа забележителност в Румъния заради легендата за най-кръвожадния румънец - Граф Дракула, с която го свързват. Писателят Брам Стокър без да иска създава рекламна кампания за замъка с написването на бест селъра си “Дракула”. Любопитно е, че Брам Стокър никога не е посещавал Румъния, нито преди, нито след написването на известната си книга. Въпреки това много точно описва природата на Карпатите, Трансилвания, суеверните румънци, както и предполагаемия замък, където живеел граф Дракула.

 

2. Историческата личност Влад Дракула

Вдъхновение за характера на легендарния Дракул бил Влад III Цепеш. Влад III е известен като Дракула, тъй като баща  му е бил член на Ордена на Дракона - рицарски орден за защита на християнството. Влад Дракула като тогавашен владетел от XV в. използвал военни практики, за да всява респект и страх, които в днешно време биха били считани за ужасяващи - като набиването на кол. Много селища в Румъния погрешно се свързват с Влад Дракула, но няма исторически доказателства, че Дракулът е роден или е живял в Замъка. Само в един източник се споменава, че е нощувал в Замъка.

 

3. Построяването на замъка Бран

Първият документ, в който се споменава за замъка Бран, е акт, издаден от унгарския крал Лайош на 19 ноември 1377 г., който позволява на сасите от Кронщат - немското име на Брашов, да построят свой дворец. В периода 1438 - 1442 година замъкът е използван в защита срещу нападение от османските турци.  

 

4. Замъкът Бран и кралица Мария

Кралица Мария, последната кралица на Румъния, много харесвала замъка, който й бива подарен през 1920 година. Тя била романтична натура и го обзавежда с мебели и произведения на изкуството от собствената си колекция, така че да се чувства уютно по време на престоите си в замъка през лятото. Зимата замъкът трудно се отоплявал до прекарване на електричеството.  Кралицата наредила да построят още една лятна резиденция в Балчик и в завещанието й заръчала сърцето й да бъде погребано там, тъй като много обичала морето. Но след Втората световна война Балчик станала българска територия и затова дъщеря й Иляна го носи в замъка Бран, където е положено до 2015 година, когато бива преместено в замъка Пелизор.

Иляна, дъщерята на кралица Мария и Крал Фердинанд, наследява замъка Бран, но той бива конфискуван след идването на комунистическия режим на власт.

В следващия материал ще разгледаме още интересни факти за замъка Бран.

За резервации на вашата екскурзия до Румъния и до замъка Бран можете да разчитате на туристическа агенция Холидей Плюс БГ.