Малта - островът на рицарите

30/11/-0001

В Малта ще имате възможност да изследвате над 7000 години история и в същото време да се насладите на настоящите й атракции. И където и да отидете, гледките и архитектурата на островите предлагат прекрасно преживяване. Цветовете са изумителни- каменни сгради в медни цветове на фона на тъмносиньото Средиземно море.

Описват малтийските острови като един голям музей на открито. Това, което ги прави уникални е, че толкова много от историята им може да се види днес. Потопете се в мистериозната праистория, проследете стъпките на Св. Павел и вижте къде рицарите на Св. Йоан защитавали християнството.

Климатът в Малта е мек средиемноморски, което позволява много дейности на открито.

В рамките на 48 часа и на километър или два разстояние може да се насладите на нов спорт, да се повозите на круиз около острова или да обиколете най-важните исторически места, и все още да имате време да се присъедините към нощния живот. Малките размери на острова са голямо предимство. Малта предлага и много спа възможности в луксозни хотели и клубни курорти.

Нека разгледаме някои от основните забележителности на Малта, свързани с историята й:

Първата ни стъпка в обиколката е остров Гозо, където се намират най-старите оцелели, самостоятелно стоящи паметници в света. Те предшестват Хеопсовата пирамида и Стоунхендж в южна Великобритания с около 1000 години. Между 5500 и 4500 години малтийските острови за били обитавани от изумително общество, интелигентно и находчиво. Островите са свидетели на уникалнно, мегалитно строителство. Също така там се намира лабиринт от проходи и камери, издълбани в скалите - изумителен пример за праисторическо инженерство. Това е единствения подземен храм и погребално място от подобен вид в света.

Рицарите на Св. Йоан

Трудно е да не забележиш наследството на рицарите в Малта. Те са дали на света един от най-известните си символи - малтийския кръст с осем остриета.

Никоя ера не е оставила такова наследство, като 250 годишното управление на Ордера. От ежедневния им живот до храбрите им битки, всичко е документирано в архивите, архитектурата и фолклора на Малтийските острови.

За да проследите стъпките на рицарите, започнете от местата, които са били техен дом - Трите Градове и Форт Анджело; след това Валета, бароковия, укрепен град, който са построили след Голямото обсаждане през 1565 година.

Ще почувствате тяхното присъствие като се разходите из техните дворци, дворове и градини.

Из малтийските острови ще откриете доказателство за тяхното присъствие във военните инжинерни и архитектурни съоражения: укрепления, бастиони, наблюдателни кули, акведукти, църкви и катедрали. Да не говорим и за богатствата, които завещават на острова като произведения на изкуството, сребърни предмети и скулптури. По-малко очевидно, но не по-малко значимо, е мястото, което рицарите отреждат на островите в историята на медицината.

Тяхната Сакра Инфермерия във Валета била най-важната болница в Европа за времето си.

Малтийският кръст бил официално възприет от Ордера на Рицарите Хоспиталиери на Св. Йоан през 1126 година. До ден днешен той остава символа на Суверенния полицейски ордер на Малта.