Мароко – магията на имперските градове - част 2

30/11/-0001

Мароко е очарователна мултикултурна страна, смесица от африканско, арабско и европейско влияние. Ако търсите приключения, а не просто почивка, то Мароко е вашата дестинация. Със своята култура, история, изкуство и музика, невероятни пустинни пейзажи , заснежените планински върхове и красиви плажове, Мароко има какво да предложи на посетителите. В предишната статия Мароко - магията на имперските градове - част 1 посетихме Фес, Шефшауен и Мекнес. Продължаваме обиколката на имперските градове на Мароко.

 

Маракеш

Истинска приказка от 1001 нощ, екзотичен ориенталски град в червени нюанси, където древното се смества с модерното, арабското с френското, Маракеш е един от най-важните културни центрове на Мароко. Основан е през 11 в. и е един от имперските градове.

Една от главните забележителности на Маракеш е Джамията Кутубия. Трудно е да я пропуснете с огромното й минаре, което се извисява над града. Джамията е отворена за посещение само за мюсюлмани.

В старата част на града ще се почувствате като на пътешествие назад във времето. Да посетите медината в Маракеш по време на екскурзията ви до Мароко е наистина вълнуващо преживяване. В която и уличка да кривнете, ви очакват безброй приключения.

 

Площад Джема Ел Фна

Сърцето на града е огромен прощад в старата част на Маракеш, калейдосоп от цветове. Хора, гълтащи огън, разказващи на приказки, жонгльори, акробати, дресьори на маймуни, змиеукротители и всякакъв вид артисти забавляват посетителите. Вечер площадътсе превръща в пазар за приготвена на храна на място, където можете да опитате екзотични местни специалитети в пустинната прохлада на вечерта.

Суковете- местните традиционни пазари се намират в близост до площад Джема Ел Фна . Лабиринтът от улички е изпълнен с магазинчета и щандове, на които се продават всякакви стоки. Продаващите са доста нахални и дори ще тръгнат след вас, за да ви продадат нещо. Не приемат „не“за отговор, но въпреки това са приятелски настроени. Пазарете се. Ако ви оставят да си заминете, значи сте предложили твърде ниска цена. Разгледайте, има някои наистина автентични стоки, но има и такива, внос от Китай. Ако ви предложат чай, и вие приемете, се очаква от вас да купите нещо.

Градината Мажорел

В Марокеш сред градската суматоха и пустинния пейзаж се намира спокоен оазис, градина, създадена от френския художник Жак Мажорел през 1920, в разцвета на колониалната епоха. Неговата цел била да създаде „импресионистична градина“, „катедрала на форми и цветове“, която да отразява неговите артистични вкусове. Градината е доустройвана години наред, а през 1980 г. Ив Сен Лоран – голямо име в света на висшата мода – поема стопанисването й и я обогатява допълнително.

Друга известна забележителност в Маракеш е прочуият хотел „Ла Мамуния“ - бивш султански дворец, кръстен на арабски принц. Мароканското кралско семейство го отваря за гости през 1923 г. Тук са гостували много известни знаменитости и холивудски звезди – Омар Шериф Марлене Дитрих, Шарън Стоун, сем. Бекъм, както и политици – Чърчил, Никсън, Картър, Рейгън, Нелсън и Мендела.

Източник снимка: http://prirodadi.ru

 

 

Казабланка

Космополитна крайбрежна столица, която Холивуд увековечава във филма „Казабланка“, напомня повече на Марсилия, отколкото на някои от останалите мароканските градове. Градът бил в окаяно състояние, докато французите го преустройват с широки булеварди, красиви паркове и обществени сгради. Има две имена – Дар ел–Бейда и Казабланка, и двете означават „бяла къща“, заради очарователната белота на града.

Разходете се по Булевард де ла Корниш на брега на Атлантическия океан и посетете площада на Обединените нации и парк“Арабска лига“ с палмови листа.

С 210 метровото си минаре Джамия Хасан II е най-високия храм в света. Строителството й започва през недалечната 1986 година по поръчка на тогавашния султан Хасан II. Джамията е наистина грандиозна, най-голямата в Мароко и в Африка и седмата по големина в света. Отчасти стъпва върху платформа над водата на Атлантическия океан, а подът на залата за молитви е стъклен. Джамията е отворена за посещение и за хора от други религии. В Мароко от посетителите се очаква да проявят уважение към исляма и местните обичаи. Жените трябва да са облечени с леки дишащи материи с дълги ръкави и дълги панталони. Това облекло, макар и нетипично за европейците през лятото, си има и предимства, защото кожата ви няма да изгаря под парещите лъчи на мароканското слънце.

Рабат

Град, смесица от старинно и модерно, е следващата спирка на имперския тур на Мароко. Най-известната забележителност е Кулата Хасан- незавършено минаре на голяма джамия – на повече от 800 години. Други интересни места са Мавзолея на мароканския султан и по-късно крал Мохамед V с внушителен екстериор и изящно арабско-африканско изкуство, оникс, мрамор и фина дърворезба, Кралския дворец и старата крепост Каза Удая на брега на Атлантическия океан.

Впуснете се в незабравима и екзотична екскурзия в имперските столици на Мароко. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение.

 
 
 
 
 
Източник снимка: http://www.orientaltravel.ru
 
автор: Силвия Добрева​