Открийте Анталия - част 1

30/11/-0001

 

Сред едно от любимите места за почивка на българите е турското средиземноморие. Анталия е най-бързо растящият град в Турция, чудесна смесица от страхотни плажове и традиционна турска култура. Курортът предлага първокласни хотели all inclusive, много забавление за малки и големи. За децата има чудесен плажен парк Aqua Land с много водни пързалки и атракции и Делфинариум - дом на делфини, морски лъвове и бели китове.

Старият град Калейчи привлича посетителите си с традиционната си архитектура на къщи, джамии и хамами. Плажовете на Анталия предлагат отлични условия за морски туризъм, като най-известните от тях са Кониалти и Лара.

Основният начин да се достигне до Анталия е със самолет. Международното летище на Анталия е модерно, с два международни терминала и един за вътрешни полети, които да се справят с натоварването от туристи. Пътната инфраструктира в района на Анталия също е добра и позволява осъществяването на екскурзии с автобус, минибус или рентакар до многото културно-исторически и природни забележителности в района.

Анталия предлага на гостите си първокласно настаняване в петзвездни хотели като Sheraton, Voyager, Falez Hotel и по-евтини, но удобни хотели над бреговата линия на плажовете Кониалти и Лара. Можете да достигнете до центъра на стария град Калейчи с трамвай, където да се потопите в традиционната турска култура. Може да посетите прочутите турски бани или да се насладите на пикантната турска кухня в някой от многото ресторантчета. Нощният живот в Анталия не отстъпва на забавленията денем - баровете са пълни с весели туристи, към които да се присъедините.

Анталия е земя, населявана от хилядолетия. За това говорят останките от елински, римски, византийски и османски сгради. Ако се интересувате от история, може да се потопите в миналото в Националния музей на Анталия, където се съхранява богата колекция от артефакти. Музеят е разположен в западните покрайнини на Анталия на 2 км от центъра на града. Изложени са предмети от неолитната, през бронзовата до елинската и римската епоха. Интересни са залата на императорите, където са изложени статуите на римските императори Траян и Адриян, статуи на бели танцьорки и статуи на трите грации. В залата на музайките и иконите има запазени интересна антична музайка с имената на известни мислители от античността и друга музайка, която разказва историята на Орфей и вълшебната флейта, която омагьосвала животните. В залата на монетите са изложени монети с 2500 годишна традиция в сеченето. В музея има изложени и артефакти, намерени на дъното на морето от морски археолози. В етнографския сектор са изложени предмети и дрехи от бита на Османската ера и може да добиете представа за османските обичаи и традиции. За най-малките има специална зала, където децата могат да видят предмети, които биха представлявали интерес за тях.

В следвашия материал продължаваме да разгадаваме любопитните места в Анталия.

автор: Силвия Добрева​