Открийте Анталия - част 3

30/11/-0001

 

В предишния материал разгледахмя някои интересни антични градове в Анталия и областта, които си заслужава да посетите по време на вашата почивка в Турция. Продължаваме разходката из стария град на Анталия - Калейчи, който е заобиколен от останки от крепостни стени. 

Часовниковата кула - в миналото крепостта на Анталия е ограждала селището, като го е отделяло от брега  и от вътрешността. Днес часовниковата кула на Келейчи е сред малкото добре запазени останки от крепостните стени. Друга интересна забележителност е Портата на Адриан - това е другата добре запазена входна част от крепостните стени. Колосалният тройно сводест вход е отличен пример на елинско и римско архителтурно изкуство. Построена е в чест на император Адриан в чест на посещението му през 130 г. сл. н. е. Следващата ни спирка е Кулата Хъдърлък, която се извисява на 14 метра над водата, на платото над стръмните скали. Основата й е правоъгълна, а горната й част е сферична и представлява морски , който е показвал пътя на хиляди моряци. Като минавате покрай кулата почти може да чуете историите за лоши моряци, пирати и техните кораби, натоварени със злато или за красивите чайни градини на римски благородници, намиращи се в близост. 

 

Отправяме се към град Мире, разположен на 30 км от Анталия, бивша столица на Ликийския съюз и един от шестте главни ликийски градове от средните векове. Градът Мире има доста бурно минало, често е бил обект на елински, римски и арабски атаки. Датира от 5 в. пр. н. е..  Все още може да видите добре запазени ликийски гробници, както и чудесен театър от III в. Една от причините за упадъка на града, освен пиратски и други нападения, били честите наводнения, който оставяли кални наноси. Първоначално е бил разположен на върха на хълма, но в последствие се разрастнал в низините. Това било добре за търговията, но не и когато реката преливала. Днес калните разливания на реката са впрегнати за целите на земеделието. Римският театър е много добре запазен, много от седящите места са непокътнати. Използва се за летен театър, а ако сте на почивка в Анталия през юни, може да гледате някои от представлянията, част от фестивала, който се провежда веднъж годишно. 

 

Безсъмнено градът и околностите на Анталия крият още много тайни находки, които чакат да бъдат разбулени от археолозите.

 

Може да разчитате на Холидей Плюс БГ, за да резервирате вашата почивка в Турция.

автор: Силвия Добрева​