Памуккале - живописен памучнен замък, изумително творение на природата

30/11/-0001

Изкрящо белите тераси от отложен калции и топлите бистри басейни на Паммуккале висят като вкаменена каскада на мощен водопад, от която се разкрива живописна гледка. Изключително внушителен сам по себе си, геоложкият феномен Паммуккале, което означава “Памучен замък” на турски, е също място на добре запазени руини на гръцко-римския древен град Йераполис, който е в списъка на ЮНЕСКО. Ежегодно Паммуккале е посещавам от над 2 милиона туристи, което го прави най-посещавания град в Турция.

Уникална е комбинацията от природен феномен и добре запазени руини на древен град. Туристите могат да се насладят на живописните травертинови басейни, образували се от с хилядолетия натрупван калций от горещите минерални извори. Друга атракция в близост до природния феномен Паммуккале са  останките от древни улици, храмове, бани, некропол и амфитеатър на идилично разположения гръцко-римски спа град Йераполис. Може дори да се изкъпете, както едно време са се къпали римляните, в живописния басейн, пълен с топла минерална вода - около 36C и да поплувате сред потопени колони от античността.

Паммуккале се намира в западния край на широкото анатолско плато, на 120 мили източно от круизното пристанище на Кушадасъ и близо до град Ефес. Най-лесно да стигнете до Паммуккале е с организирана екскурзия от местен екскурзовод или с рент-а-кар и пътуването отнема около 3 часа от Кушадасъ, 4 часа от Анталия и Мармарис и 5 часа от Бодрум.

Най-добрият начин да избегнете талпите е да пренощувате в някои от местните хотели и да разгледате Паммуккале рано сутрин. Повечето посетители за деня пристигат следобед след дълго пътуване с автобус. Късно следобед до вечер обикновено е доста натоварено. Може да изследвате Памуккале е като вървите по травертиновата пътека по образованията, като започнете от южния вход. Не е разрешено носенето на обувки и дори сандали, за да не ерозират и да не се надраскват деликатните калциеви депозити, така че си носете обувките и всичко, от което имате нужда, в торба или раница. Ако имате бански, ще може да се покиснете в топлите плитки басейни, а по-късно да поплувате в античния басейн на върха на терасата.

Басейнът на Клеопатра се захранва от същите минерални извори като Паммуккале. Ще имате възможност да поплувате в същите води, в които е плувала Клеопатра, фараон на Египет. Професионално управляван модерен спа център позволява да се насладите на тези исторически лечебни води. За разлика от долните басейни на Паммуккале, водата на античния басейн, обичан от Клеопатра, е кристално чиста. В миналото басейна е бил заобиколен от римски храм на Аполо с покрив със сложна орнаментика, поддържан от дорийски колони. Днес представлява римски руини, които са не по-малко впечатляващи.

Отделете си цял ден, за да изследвате терасите, басейните и руините. Добра идея би била да се носите сандвичи за обяд, слънцезащитен крем и шапки за слънце.  

 

автор: Силвия Добрева​