Петра - изгубения град на набатейците - част 2

30/11/-0001

 

Продължаваме приключението си в древния град на набатейците Петра, който бил забравен в продължение на столетия, докато швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт не го “преоткрива” през 1812 г. По пътя в клисурата човек се чувства миниатюрен на фона на високите величествени скали от двете му страни. Гладките пясъчни скали се надвесват над пътя, най-вероятно разцепени от земетресение преди хиляди или милиони години, и оформят ждрело, което води към легендарните скални релефи на Петра. Дългата разходка през каньона е вълнуващо приключение не само заради историческите забележителности, но и заради уникалния скален пейзаж. В края на клисурата ще зърнете части от величествената фасада на Съкровищницата. 

 

 

 

Съкровищница

Гледката към Съкровищницата внушава благоговение. Издялана в пясъчната розово-червеникава скала се извисява масивна фасада, широка 30 м и висока 43 метра с римско-еленистична архитектура и сложна орнаментика и барелефи. Била е издълбана през 1 век като колосална гробница на важен набатейски цар и представя инженерния гений на набатейците. Впоследствие била използвана като място за поклонение. Повърхността на съкровищницата е украсена с митологични фигури и набатейски божества. В наши дни е използвана за декор във финалната сцена на филма “Индиана Джоунс и последния кръстоносен подох”. Извисяващата се фасада на Съкровищницата е само едно от безбройните археологически чудеса в Петра. По многото пътеки и възвишения се разкриват стотици сгради, гробници, бани, погребални зали, храмове, сводести порти, колонирани улици и скални рисунки. Ще са ви необходими няколко дни, ако искате да разгледате всичко. Природната красота на мястото е удивителна. За разлика от къщите, които били разрушени най-вече от земетресения, гробниците били издълбани в скалите така, че да устоят  на времето и около 500 от тях са оцелели до наши дни, празни и загадъчни. 

В центъра на някогашното селище се намира и римски амфитеатър с 3000 места.

Манастирът

Още една внушителна фасада се издига в скалите на Петра, гробница от 1 век, която впоследствие е била преустроена в манастир от кръстоносците през ранното Средновековие.  До колосалния манастир Ад Деир се стига по 800 издялани в скалите стълби. На мястото се намират и два чудесни музея - Археологическия музей и Набатейския музей на Петра, в които са изложени открития от археологическите разкопки в Петра и показват поглед към богатото минало на района. 

Йордания дава възможност на посетителите си да научат за богатото й минало и култура, да се насладят на едни от най-удивителните гледки в света и на природни и културни чудеса като древния град Петра. 

Посетете Йордания с екскурзията на Holiday Plus BG до Йордания и комбинираната екскурзия до Йордания и Израел. Очаква Ви едно вълнуващо приключение до древни и мистични места, криещи хилядолетни тайни. За повече информация и резервации сме на Ваше разположение. 

 

автор: Силвия Добрева​