Почивка в Португалия - 14 места, които да посетите в Порто

30/11/-0001

 

 

Вторият по големина град на Португалия след Лисабон, Порто очарова посетителите си с тесните си улички и цветните си къщи, със спиращите дъха гледки от  града и река Дуро, с галериите си, пълни с древно и съвременно искуство, с градините и музеите си и не на последно място с ресторантите си, които предагат вкусната местна кухня.  

Предлагаме ви списък с 14 неща, които си заслужава да видите в Порто по време на почивката ви в Португалия:

 

1. Известен като крайречния квартал на Порто, Каис да Рибейра е чудесно място за разходка по огрените от слънцето улици. Може да седнете за питие или да похапнете в някое от множеството кафенета и ресторанти. Прясната морска храна е задължителна част от менюто.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Църквата Св. Франсис - тази барокова църква от 18 в. е една от най-бляскавите забележителности в Порто. Бароковият интериор с позлатен фурнир е толкова изящен и ослепителен, че се счита за един от най-добрите примери за обработено злато в Португалия. Заради сложната готическа архитектура и дългата си история църквата е призната за Световно историческо наследство. Не пропускайте да я посетите по време на почивката си в Португалия.

3. Кулата Клеригош - тази барокова кула доминира пейзажа на Порто. Ако имате желание, може да се качите до върха на кулата с всичките 240 стълби. Не се притеснявайте, ще бъдете възнаградени със страхотни гледки щом стигнете до върха.

 

4. Мостът Дом Луиш I - пресичайки река Дуоро, мостът Дом Луиз I е една от най-емблематичните гледки в Порто поради внушителни си размер. Мостът е бил построен от ученик на Густав Айфел и напомня за Айфеловата кула. Разходете се по пешеходната зона на моста, от която се разкриват едни от най-добрите гледки към града.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Дворецът Болса - бивша фондова борса на Порто, сградата на двореца Болса датира от 19 век. Въпреки че е сравнително нова сграда, все пак е един от най-добрите исторически образци. Разкошният интериор е разделен на няколко стаи, всяка със свой уникален стил,  включително известната картинна галерия. Обиколете портретната зала с галерията от униформени монарси, разгледайте позлатения таван от гипсова мазилка в златната стая, посетете разкошно обзаведената стая на председателя, след това богато украсената съдебна зала за изслушване и великолепната зала на народите и най-накрая се поспрете в удивителната Arabian Room, вдъхновена от Alhambra в Гранада. Понастоящем сградата е седалище на Търговската търговска камара в Порто. Нейните членове все още се събират в класическата зала на Общото събрание.

 

6. Катедралата Порто е една от най-старите забележителности в града и една от най-важните, задължителна спирка по време на екскурзия в Порто. Тя е на почти 800 години и архитектурата тук без съмнение е забележителна.  Когато посещавате катедралата, не пропускайте да видите златните и сребърни трезори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Национален музей на Соарес дос Рейс - националният музей на Порто представлява интерес за всеки, които се интересуват от португалско изкуство. Колекцията тук датира  от 16 до 20 век и включва картини, порцелан и дори мебели.

8. Църквата Кармо - църквата Кармо е една от иконите на Порто благодарение на белите и сини плочки, които изграждат фасадата й. Вътрешността е също толкова красива, така че надникнете вътре, когато я посещавате.

 

9. Кафе Маджестик - Не може да пропуснете кафе Маджестик с неговата отличителна арт нуво фасада от извисяващата се каменна облицовка и вълнообразните мотиви. Атмосферата в кафенето от 1920 година ви връща в едно по-друго време. Това е най-известното кафене в Посто с интересна история, бляскава атмосфера и невероятно вкусна кухня и сладкиши. Посещение на кафе Маджестик е чудесен начин да надникнете в историята и културата на Порто.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Мостейро да Сера до Пилар - от тук се разкриват едни от най-живописните гледки в града. Може да се разходите до там от центъра или ако не ви се върви да вземете трамвая до върха.

 

11. Река Дуро - чаша вино край реката е важна част от всяка екскурзия до Порто. Река Дуро е същата, която подхранва известната Дуро долина - дом на някои от най-известните вина на Португалия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Сао Бенто ж.п. гара - по принцип ж.п. гарите не са интересни места за посещение, защото не са особено красиви, но ж.п. гарата Сао Бенто е изключение на това правило. Тя е красив пример за невероятна португалска архитектура. Ако не сте я видели, когато пристигате, отделете време да я посетите, докато сте в на почивка в Порто.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. Ливрария Лело и Ирмао - тази книжарница в Порто е особено специална - тя е една от най-старите, не само в града, но и в цяла Португалия и е толкова сложно и красиво украсена отвътре, че си заслужава посещението, дори да не се интересувате толкова от книги. Всъщност книжарницата прилича повече на огромна зала, отколкото на книжарница.  

14. Линията Гуиндес - ако не обичате да се катерите по планините, но харесвате  хубавите панорамни гледки към града, трамвайната линия е за вас. Не само че ще си спестите катеренето до Мостейро да Сера до Пилар и до върха на моста Дом Луиз I, но също така ще се насладите на страхотни гледки на слизане от планината.

С почивките ни в Португалия - почивка в Лисабон и Порто, почивка в Португалия - Лисабон, почивка в Лисабон и Алгарве и почивка в Лисабон и Азорски острови имате възможност да се насладите на природните чудеса на Португалия и да се потопите в цветната и жизнерадостна португалска култура. Програмата на почивките включват престой в подбрани хотели на плажната ивица и богата екскурзоводска програма. За информация и резервация оставаме на Ваше разположение.

 

автор: Силвия Добрева​