Почивка в Тасос - зеленият рай на Гърция

30/11/-0001

 

остров ТасосЗаобиколен от кристалносините води на Егейско море, близо до северния бряг на Гърция се намира остров Тасос. Той е един от най-близките острови до България и предпочитана дестинация за почивка на българите не само през лятото, но и през пролетта и есента заради мекия си климат. Най-лесният начин да стигнете до Тасос е с организирана екскурзия с автобус или с автомобил. От пристанището Керамоти има ферибот до Тасос, който оперира на интервали от около 2 часа. Тасос предлага възможности за разнообразни дейности. Може да се отдадете на водни спортове, да наемете яхта и да плавате във водите около острова или да отидете на риболов. А любителите на планините могат да се отправят на поход, за да избягат от жегата. Северната част на острова е покрита от гъсти иглолостни гори и декри масливнови дръвчета и представлява много живописна гледка. Предлагат се също възможности за планинско колоездене, офроуд шофиране, яздене на кон. Около Лименас - най-големият град на острова, който е и столица, се намират много плажове с бял фин пясък и кристални води. На плажовете има всичко необходимо, за да се чувстват плажуващите комфортно - барове и ресторантчета, шезлонги и чадъри, съблекални. Може да стигнете до плажовете пеш, с автобус, който обикаля около острова или с такси. На кратко разстояние от континента се разкрива гледка на град Кавала и денем и нощем, като гледката нощем е невероятно романтична.

 

ЛименасТасос привлича туристите освен с природата си и плажовете, и с историческите си забележителности, карнавали, музеи, фестивали и манастири. Отправяме се към град Лименас - търговският център на острова, където се намират всички важни институции. Ще се разходим по агората и по крайбрежната улица и ще разгледаме светилището на Нептун и Дионисий.

 

След това ще продължим разходката с посещение на женския манастир Св. Архангел Михаил. Манастирът е най-големият на острова и е разположен върху скала на брега на морето в югоизточната част на Тасос. Построен е през XIII в. От манастира се разкрива красива гледка към морето. В музея му се пази парче от пирон от разпятието на Исус Христос. При посещението на манастира задължително трябва да се съобразите с дрес кода - да носите дълги поли или панталони и да покриете рамената си.

 

 

 

 

Залива на русалкитеПродулжаваме на юг към малкото рибарско селище Алики в Тасос, заключено между два красиви залива, единият от които се нарича Залива на русалките. Върху носа ще имате възможност да видите древни мраморни кариери, от които в античността са добивали мрамор, както и останки от езически храм и сгради от VII в. пр. н. е. Според преданията и според археологическите находки на това място е съществувала добре развита цивилизация, която обаче е изчезнала или е напуснала селището най-вероятно вследствие на земетресение. През 1896 г. археолози откриват в Алики добре запазена статуя на гол мъж в цял ръст, която се пази в музея в Истанбул.

 

Последната ни спирка е старата столица Панагия, разположено на 10 км от Лименас. Ще може да се потопите в старата градска архитектура с традиционни белосани къщи, покрити с шисти и с криволичещи калдаръмени улички. Любопитно е, че уличките на места са толкова тесни, че не може да мине дори и моторче, защото са правени по времето, когато хората в селото използвали магарета за пренос. Ето защо е построен околовръсен път, който да не нарушава автентичността на селото. За въпроси и резервации за вашата почивка в Тасос не се колебайте да се обърнете към туристическа агенция Холидей Плюс БГ.

автор: Силвия Добрева​