Подземните градове на Кападокия

30/11/-0001

cappadociaКападокия е област в провинция Невшехир в Анатолия, известна с уникалното си природни, културно и историческо наследство. Преди 13 милиона години тук са се образовали уникални скални комини. Реката Кизилирмак и ветровете  спомогнали за ерозията на застиналите вулканични отлагания и така са се получили причудливите скални образования. Още от праисторическо време хората са търсели подслон в образуванията в подземните вулканички скали, за да се предпазят от дивите животни. От тогава датират първите подземни градове на Кападокия.

 

Най-големият подземен град на Кападокия е Деринкую. Изумителни са инжинерните методи на хората, които са го построили. Счита се, че  строителството на Деринкую  е започнало около 800 г. преди новата ера от прифригийците - народ от бронзовата епоха. Други учени вярват, че е бил построен от хетите - народ от воини. Градът е открит случайно през 1963 при реставрацията на  къща в град Деринкую, при строителните работи на която се открил вход на пещара. Подземният град можел да се сравни по сложност единствено с египетските пирамиди. Дълбочината му е 85 метра, построен е на 13 нива и има вентилационни шахти и 15 000 малки шахти, които вкарват въздух дори до най-дълбоките части на града.  

 

Подземните градове са били населени от много цивилизации, които са оставили своите следи - асирийци, хети, прифригийци, перси, византийци, селджукски и османци. Първите християни се криели в подземните градове, за да избегнат преследванията на римската империя през 2 в сл. Хр. Входовете им били тайни и римските войници трудно можело да ги открият. Тъй като трябвало да обитават тези подземни градове дълго, те ги преустроили в стаи за провизии, комини за вентилациия, места за производство на вино, църкви, параклиси, водни кладенци, тоалетни и стаи за срещи. През периода IX до XI в. в меките скали са издялани над 30 църкви, манастири и параклиси. 

 

В Кападокия строителството в меките скали продължава и до днес. Предлага се престой в хотели, издялани в скалите.

 

Ако сте предвидили пътуване до Кападокия, вземете си и топли дрехи, защото температурните разлики са големи, вечер става много студено. 

Не пропускайте да се повозите на балон и да видите дълбоките каньони, долините и приказните комини от птичи поглед. Качванeто на балоните започва всеки ден по изгрев слънце. Над 20 фирми предлагат тази услуга.  Цените започват от 120 евро на човек. Не оставяйте пътешествието с балон за последния ден, тъй като може времето да се развали и да пропуснете това незабравимо изживяване. За резервация на вашето пътуване може да разчитате на туристическа агенция Холидей Плюс БГ.

автор: Силвия Добрева​