Предизвикателствата на плаването в Средиземно море с яхта или катамаран под наем

03/10/2017

 

Средиземно море предлага предизвикателствa и спиращи дъха гледки както туристите с опит в плаването с яхта или катамаран, така и за начинаещите. Макар да има славата на спокойно море, това в действителност това не е така. Заобиколени от Европа, Азия и Африка, водите на Средиземно море, дълбоки до три метра на места, често са изложени на силни ветрове, които духат от сушата към  морето. Много от тези ветрове имат имена -  Сироко, който произхожда от Сахара; Мелтем в Гърция и Турция, Бора в Хърватска и Мистрал в южна Франция. Разликата в температурата между сушата и морето също създава локализирани бризове, които сутрин духат от север, по пладне стават променливи, а вечер променят посоката си от юг. Ветровете  правят плаването с яхта или катамаран под наем истинско предизвикателство. Опитните в плаване също трябва да внимават със силните повърхностни течения, особено през лятото, които са предизвикани от факта, че повърхностните води на Средиземно море се изпаряват по-бързо, отколкото реките могат да компенсират разликата. Теченията се придвижват от запад на изток със скорост между един и два възела по бреговете на Северна Африка, преди да се разделят на две близо до Сицилия. Има много сравнително спокойни отсечки за плаване с яхта или катамаран под наем, които са подходящи за начинаещи, но в повечето случаи не са разположени в близост до най-популярните курорти на европейското крайбрежие. Разбира се можете да наемете яхта или катамаран с шкипер, и по-този начин да оставите на него грижите по управлението на плавателното средство, а вие да се отпуснете и да се насладите на ваканцията си. Екипът на Holiday Plus BG с готовност ще ви съдейства при избора на яхта или катамаран под наем, на дестинация, период на пътуване и други особености,  съобразена с вашите потребности и желания. 

 

Най-известните места в Средиземно море за за плаване с яхта или катамаран под наем за начинаещи са Йонийските острови в близост до северното крайбрежие на Гърция, където спокойните пристанища на Лефкада и Меганиси предлагат чудесни условия за първи уроци по плаване. Корфу, Итака и Кефалония са други предпочитани дестинации на Север, а полуостров Пелопонес и Сароническия залив в южна Гърция предлагат спокойни води и леки ветрове, които са чудесни за първи уроци по ветроходство. Голяма част от хърватското крайбрежие между Пула и Корчула и водите около Залива на Фетие и полуостров Датча в Турция също са подходящи за начинаещи, със също толкова хубаво време и прекрасни гледки. Други сравнително спокойните води се намират на запад около Майорка, Коста Смералда и островите в близост до Сардиния, Северна Сицилия и Коте Д'Азур, когато не духа вятъра Мистрал.

 

Двете островни групи на Цикладските острови - Миконос и Санторини и Додеканезките острови са подходящи за по-напредналите във ветроходството. Те са разположени на пътя на вятъра мелтем, който духа от Балканския полуостров. Скалистите брегове, тясни входове на пристанища и големи разстояния между пристанищата са други фактори, които правят тези локации неподходящи за начинаещи. Други места с предизвикателни, но вдъхновяващи места за плаване с яхта или катамаран под наем може да бъдат открити в близост до по-малките, по-недостъпни Балеарски острови, архипелага Корнати в Хърватска, Елба и островите между Тускана и Корсика или около източното крайбрежие на Испания. 

 

Валенсия е била избрана за провеждане на Американската купа по платноходство през 2007 заради силните ветрове, но се е наложило състезанието да бъде отменено, заради спокойното време, което показва капризността и непредсказуемостта на плаването - нищо не е напълно предвидимо в открито море.