Предколеден Париж - градът на светлината в предпразнична треска - част 2

30/11/-0001

Началото на декември е чудесно време да посетите Париж и да се насладите на светлините, коледните базари, красивите витрини и ледените пързалки, които създават незабравима празнична атмосфера.  Туристическа агенция Холидей Плюс БГ предлага екскурзия Предколеден Париж с тръгване от Варна, с която ще имате възможност да посетите “града на светлините” в периода на предколедната подготовка.

 

 

Продължаваме обиколката с посещение на Монмартър. Артистичният квартал Монмартър е едно от най-любопитните и интересни места в Париж. След като посетите най-популярните забележителности в Монмартър - катедралата Сакре Кьор и площад Тертр, където улични художници рисуват портрети и картини от квартала, се гмурнете в уличките и се вдъхновете от изкуството, което блика отвсякъде.  Любопитен факт е, че жителите на Монмартър дълго време са били в конфликт с парижани. През 1871 година се вдигат на бунт и създават своя система за управление. Независимостта им от Париж продължила около 3 месеца.

 

 

 

 

 

 

 

На челно място в списъка с музеи в света е Лувърът със своята стъклена пирамида на входа. С колекция от над 1 милион предмета, Лувърът може да се похвали с известни произведения на изкуството като Мона Лиза на Леонардо да Винчи, Умиращият роб на Микеланджело и древногръцката статуя Венера Милоска.  

Други известни експонати включват екстравагантните апартаменти на Наполеон III, древния законник на Хамурапи, египетски антики и шедьоври на художници като Рембранд и Рубенс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следваща спирка в програмата ни е двореца Версай. Екскурзиите до Париж, предлагани от туристическа агенция Холидей Плюс, дават възможност да разгледате Лувъра и двореца Версай с екскурзовод на български език. Любопитно за Версай е, че в началото е бил ловна хижа, но в последствие се е разраснал до пищен дворец, в който се е помещавал кралският двор. Грамадният дворец е разкошен, богато украсен и ненадминат с богатството си. Версай е една от най-посещаваните забележителности в Париж, като посетителите отиват там, за да видят великолепните градини и Огледалната зала със своите 357 огледала, украсяващи 17 арки. Версайският дворец престава да бъде кралска резиденция по време на Френската революция и днес е музей на историята на Франция.

 

 

 

 

 

 

 

 

Латинският квартал получава името си през Средновековието, когато студентите в Сорбоната, живеещи в квартала, изучавали дисциплините на латински. И до ден днешен студентите, които живеят в Латинския квартал, оказват голямо влияние на останалата част на града. През XIX и XX век студентите организирали движения с голямо политическо значение като бунта през май 1968, протест, който почти свалил тогавашното френско правителство. След като пресечете площад Сен Мишел, където се намира фонтанът на площад Сен Мишел изобразяващ фигура, бореща се с дракон, ще навлезете в лабиринт от очарователните малки улички на Латинския квартал. Те са пълни с ресторанти и кафенета на сравнително добри цени.

 

 

 

 

 

 

 

Друга известна емблематична за Париж забележителност по поречието на Сена е катедралата “Парижката Света Богородица” известна още като Нотр Дам. Извисяваща се на повече от 120 метра височина, този великолепен храм, построен през XIII в. се счита за прекрасен пример за френска готическа архитектура.  Обиколката на Нотр Дам позволява на посетителите да разгледат внушителните кръгли витражи, готическите дърворезби, красивите скулптури и колекцията от реликви.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И последно в програмата ни в Париж оставяме разходката с корабче по река Сена. Това е едно от най-романтичните преживявания в Париж. Корабчетата по Сена минават под много мостове край известни забележителности като Лувъра, Нотр Дам и Айфеловата кула. Разходката с корабче продължава около час и е особено романтична вечер. Ако планирате екскурзия до Париж, може да разчитате на туристическа агенция Холидей Плюс БГ да организира Вашата екскурзия или почивка. Агентите ни са на разположение за въпроси и резервации.

 

автор: Силвия Добрева​